V souvislosti s cukrfree se setkávám s různými zajímavými názory, jako třeba s tím, že je vlastně dobře, že nemám děti, protože bych jim chudákům ani nekoupila venku zmrzlinu…

Pravda je, že bych svým dětem zmrzlinu z prášku plnou cukru a dalších nesmyslů asi nejspíš nekoupila, na druhou stranu bych jim klidně vyráběla zmrzlinu domácí. Třeba tuhle skořicovou z domácího kefíru, kokosového mléka, skořice, vanilky, mandlového másla a malin (pro dospělé i s pár kapkami rumu). No řekněte, nechtěli byste být nakonec moje děti? 🙂

 

No a pokud hledáte další dobrůtky nejen pro děti (včetně úžasný pistáciový zmrzliny a dalších téměř 300 stran nabitých informacemi a recepty) najdete je v nové Cukrfree kuchařce pro malé i velké, která je konečně v prodeji! 🙂 

Ingredience

Počet porcí: 5

Zmrzlina

500 ml domácího kefíru

200 ml kokosového mléka

2 – 3 lžíce skořice

vanilkový extrakt

pár kapek kvalitního rumu (lze vynechat)

3 lžíce mandlového másla

Malinová omáčka

2 hrsti malin

2 lžíce vody

1/2 lžičky skořice

+ navíc 2 lžíce ořechového másla

Postup

Do malého hrnce vlijeme kokosové mléko, přidáme mandlové máslo, skořici a vanilku a za stálého míchání na středním plameni zahříváme, dokud se nám máslo v mléce úplně nerozpustí. Hotovou směs necháme vychladnout, poté ji smícháme s kefírem, přidáme pár kapek rumu, promícháme a vložíme na pár minut do mrazáku vychladit . Poté již zmrzlinu vložíme do zmrzlinovače a připravujeme dle instrukcí výrobce. Maliny vložíme do menšího hrnce, přidáme skořici a vodu. Poté je pomocí vidličky rozmačkáme a na středním plameni zahříváme, dokud se nám nevytvoří hustší “omáčka”. Tu poté vložíme do lednice vychladnout. Hotovou zmrzlinu přendáme do nádoby a pomocí lžíce přidáváme i vychlazenou malinovou omáčku a to tak, že ji nerovnoměrně rozprostřeme po povrchu zmrzliny tak, aby na povrchu stále zbyla volná místa bez omáčky, ta potom zaplníme ořechovým máslem. Poté pomocí vidličky vytváříme na povrchu zmrzliny “víry”, kdy se nám spojí dohromady zmrzlina s máslem i s omáčkou. Takto vzniklou směs překryjeme fólií, vložíme ještě na 10 – 20 minut do mrazáku a podáváme.

 

Moje tipy:

Zmrzlinu je možné přípravit i bez zmrzlinovače a to tak, že nejdříve dáme zmrazit směs na zmrzlinu překrytou fólií a to tak, že zmrzlinu každou hodinu vyndáme z mrazáku a promícháme. Jakmile bude zmrzlina tužší (ne však úplně tuhá) přidáme maliny a ořechové máslo. Takto připravenou zmrzlinu bude potřeba před servírováním nechat vždy “povolit” v pokojové teplotě.

I když je lepší použít kefír domácí, lze použít i kupovaný. Ideálně ovčí nebo kozí z farmářského obchodu.

Kokosové mléko používám nejraději od značky Aroy-D, které koupíte na Rohlik.cz, v Makru nebo ve vietnamských obchodech.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

181

Podobné články

4 comments

Odpovědět

To mandlove maslo se da koupit ? Dekuji.

Odpovědět

Dobrý den, Oli, ořechové máslo se dá buď koupit v obchodech se zdravou výživou, nebo vyrobit – na to ale budete potřebovat výkonný mixér 🙂 Hezký den, Janina

Odpovědět

Dá se vyrobit i ručním mixérem. Trvá to déle, ale zvládne to 🙂

Odpovědět

Super, díky za info, Zdenko!! 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.