Také už je na vás letošní zima moc dlouhá? 🙂  Zkraťte si čekání na jaro přípravou krásného jarního dezertu – mechového dortu!

Krásný zelený dort ze špenátu neboli mecháček, byl na seznamů dezertů, které musím jednou vyzkoušet, už pěkně dlouho. Mé únorové narozeniny k tomu byly ideální. Vždycky mě totiž štvalo, že mám narozeniny v zimě. Únor je zrovna měsíc, kdy zima už je většinou moc dlouhá a člověk ho přežívá jen díky tomu, že jaro klepe na dveře. Taky proto jsme posledních 11 let cestovali na mé narozeniny do teplých krajů. Letos to ale nešlo, a tak jsem se rozhodla, že si jarní atmosféru navodím alespoň mechovým dortíkem.

Abych byla upřímná, nebylo to úplně jednoduché. Korpus jsem dělala na čtyři různé způsoby, dokud nezískal požadovanou konzistenci. Ten první byl z čerstvého špenátu, ale příprava mi přišla hodně nepraktická, protože špenátu potřebujete zpracovat půl pytle, což je celkem pracné a navíc ho nemůžete zbavit přebytečné vody. U mraženého špenátu to bylo snadnější a navíc je jednodušší ho sehnat v bio kvalitě (špenát je jedna z potravin, kterou se snažím vždy kupovat bio).

Až na ten úplně první korpus z čerstvého špenátu, který bohužel letěl do koše, byly ty ostatní chuťově moc dobré, takže jsem měla alespoň možnost vyzkoušet i více druhů krémů.

Díky tomu mám pro vás dvě verze mecháčku – náročnější a jednodušší. Náročnější verze je s čokoládovým krémem, ta jednodušší se šlehačkovým. Čokoládový krém je totiž o něco složitější na přípravu a také je potřeba ho udělat pár hodin v předstihu, aby stihl vychladnout. Mně osobně se vizuálně víc líbil dortík s tmavou náplní, protože ve mně evokoval skutečný mechový kopeček s hlínou uvnitř 🙂

Chuťově jsou ale výborné obě verze, takže pokud nemáte času nazbyt, určitě jděte do šlehačkové! 🙂 Pokud se obáváte chuti špenátu v korpusu, tak nemusíte. Se zavřenýma očima byste nepoznali, že jíte brčálově zelený dortík obarvený špenátem! 🙂

 

Ingredience

Těsto

160 g mraženého listového špenátu (cca 50 g rozmraženého špenátu zbaveného vody)

½ hrnku kokosového mléka z plechovky

4 vejce

Vanilkový extrakt

300 g jemné mandlové mouky (lze použít i kešu mouku)

30 g kokosové mouky

2 lžíce xylitolu (lze vynechat)

2 lžičky kypřícího prášků bez fosfátů

1 lžička jedlé sody

2 našlehané bílky

 

Na čokoládový krém (je potřeba připravit alespoň 3 hodiny v předstihu)

370 ml smetany na šlehání

25 g másla

150 g vysokoprocentní čokolády

Vanilkový extrakt

500 g mascarpone

 

Nebo na šlehačkový krém

500 ml farmářské smetany na šlehání

250 g mascarpone

vanilkový extrakt

 

+ na ozdobení 500 g ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)

Postup

Troubu předehřejeme na 175 C. Špenát necháme rozmrznout, poté pomocí sítka nebo plátýnka vymačkáme všechnu přebytečnou tekutinu. Je opravdu potřeba dát si s vymačkáním práci, jinak těsto bude příliš vlhké.

Do mixéru vložíme špenát, kokosové mléko a vejce a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladký špenátový krém. V míse smícháme mandlovou a kokosovou mouku, kypřící prášek a sodu. Poté do mísy vlijeme špenátovou směs a vanilkový extrakt a promícháme. Na závěr vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně přimícháme do těsta. To poté přendáme do formy o průměru 22 cm a vložíme do trouby. Pečeme 45–55 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí.

Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Poté jej pomocí lžíce vydlabeme tak, aby korpus zůstal cca 1 cm vysoký. Na závěr korpus zarovnáme nožem a seřízneme okraje, aby byl dort celý zelený. Vydlabaný korpus vložíme do misky a použijeme později na zasypání krému.

Na čokoládový krém

Do menšího hrnce vlijeme smetanu, přidáme máslo, promícháme a na středním plameni zahříváme, dokud nepřivedeme směs k varu. Poté směs ihned odstavíme z plamene, přidáme na malé kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme ve smetanové směsi rozpustit. Poté promícháme tak, abychom vytvořili hladký čokoládový krém. Hotovou směs přelijeme do misky, přikryjeme fólií a vložíme na 1 hodinu do lednice. Poté krém promícháme a vložíme na další 1,5 hodiny do lednice. Do větší mísy vložíme mascarpone, přidáme vychlazený čokoládový krém a vanilkový extrakt a ručním šlehačem 2-3 minuty šleháme.

Na šlehačkový krém

Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. V míse smícháme mascarpone s vanilkou a šlehačku do směsi opatrně vmícháme a vložíme do lednice.

Nakrájené ovoce vyskládáme na korpus, na něj přidáme krém, který vytvarujeme do tvaru hroudy. Tu poté posypeme rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkáme ke krému. Hotový dort vložíme na hodinu do ledničky. Podáváme ozdobený ovocem a případně i jedlými květy.

 

Vaše

 

 

 

125

Podobné články

19 comments

Odpovědět

Dobrý den, hledala jsem recept na pizza šneky a zjistila jsem, že se někam “ztratil”. Prosím o obnovu. Děkuji a zdravím

Odpovědět

Krásný den, recept je stále tady 🙂 https://cukrfree.cz/pizza-sneci/

Odpovědět

Dobrý den Jani,
Mohla bych vás poprosit o radu stránek/ popř.značky -jedlých květů? U nás se my daří sehnat jen sušené a to není to co bych na dortík chtěla. Děkuji za odpověď. Hezký den. Monika

Odpovědět

Krásný den, Moni, jedlé květy mají v Makru nebo já koupila macešky v zahradnictví v květináči 🙂

Odpovědět

Dobrý den, má být v korpusu opravdu 300g té mandlové mouky? Dělala jsem a těsto bylo strašně hutné. Čokoládový krém je pecka 👌

Odpovědět

Dobrý den Luci, ano ano, má to tak být (dělala jsem ho čtyřikrát :D). Hutné může být spíše z té kokosové mouky – různé kokosové mouky mají různý obsah vlákniny a tím i různou “savost”. Já raději vždy sdílím přímo konkrétní značku koko mouky, kterou používám, protože se to opravdu liší a pokud se použije mouka s jiným obsahem vlákniny, je potřeba tomu i přizpůsobit recept. Doufám, že se těsto i tak povedlo! 🙂 Mějte se pěkně! J.

Odpovědět

Dobrý den,

čím bych prosím mohla nahradit kokosové mléko? Normálním mlékem/olejem?

Děkuji..:-)

Odpovědět

Naty, to spíše smetanou na šlehání – ta bude hustší a konzistencí nejvíce připomíná kokosové mléko 🙂

Odpovědět

Doporučuji slehat mascarpone s tekutou šlehačkou. Napřed je celá směs tekutejsi, ale slehame dál a nádherně ztuhne

Odpovědět

Děkujeme za tip! <3

Odpovědět

Dobrý den, myslíte, že by se neslazený základ dortu dal použít také na slano? třeba s bylinkovým nebo sýrovým krémem a slaným zdobením. Nebo jde po kokosu sám o sobě spíše do sladka?

Odpovědět

Opravdu jste myslela vydlabat korpus? Nevidím žádnou vydlabanou dutinu?

Odpovědět

Krásný den, možná jsem použila nepřesný výraz, ale skutečně jsem těsto vydlabávala lžící a to včetně okrajů. Poté kousky rozdrobila 🙂 Určitě by šlo i kus těsta odkrojit, poté na trhat na menší kousky a ty poté nadrobit 🙂

Odpovědět

Dobrý den, šlo by prosím místo mraženého špenátu použít čerstvý baby špenát?

Odpovědět

Dobrý den, jak jste prosím docílila té skutečně svítivé brčálové barvy? Můj korpus je dost vybledlý a vypadá trochu “nepovedeně”.
Moc děkuji 🙂

Odpovědět

Krásný den, Maruško,

je skutečně potřeba použít listový mražený špenát. Ten předem mixovaný bude mít mdlou barvu, jak píšete. Já použila bio špenát Ardo z rohlíku a pokaždé jsem měla dort sytě zelený:) Držím moc palce!

J.

Odpovědět

Je možné nahradit v čokoládovém krému mascarpone za riccotu nebo tvaroh? Bude výsledná chuť stejná? 🙂 děkuji

Odpovědět

Krásný den, Niki,

děkuji za zprávu. Nahradit můžete, ale chutnat bude jinak, jelikož tvaroh a riccota mají jinou chuť než mascarpon a také o dost nižší množství tuku, takže to bude spíše taková “light” verze mecháčku 🙂 ale neříkám, že to nemůže být dobré 🙂

Dejte vědět! 🙂

J.

Odpovědět

Dobrý den,
dalo by se nahradit mascarpone např. tvarohem či ricottou? Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..