Jedna z nejoblíbenějších svačin mých dětských let si více než zaslouží svou bezlepkovou a nízkosacharidovou verzi pro všechny, kteří se vyhýbají mouce, ale zároveň si chtějí připomenout dětská léta. Nebudete věřit, ale bez mouky jsou pizza šneci ještě o chlup lepší než ti moji milovaní ze školní kantýny!

Vzpomínáte si ještě na své školní svačiny? A jaká byla ta vaše oblíbená? Pro mne to byl rozhodně pizza šnek z kantýny, párek v rohlíku s kečupem a sýrová houska!

Bohužel/bohudík to ale nebylo tak, že bych PRVR (tak jsem se ségrou říkaly párku v rohlíku) nebo pizza šneka měla každý den. Rodiče mi nikdy peníze na svačinu nedávali a připravovali mi poctivě svačinu každý den doma. Raději jsem tedy měla ty od maminky, ta si se svačinou vždy dala práci. Chleba byl úhledně ukrojený, pořádně zabalený a nesměla chybět ředkvička, rajčátko nebo paprika. Vše na krásném, bílém, hedvábném ubrousku. Většinou jsem dostávala různé domácí pomazánky s chlebem nebo rohlíkem.

To když mi dělal svačinu tatínek, to vám bylo něco úplně jiného. Tatínek každé ráno pospíchal a tak na úhlednost svačiny nebral ohled. Jeden plátek chleba měl někdy až pět centimetrů, k tomu několika centimetrová vrstva pomazánky a další tlustý krajíc chleba (maminka tomu říkala “kedr”). Vše zabalené ideálně do papírového ubrousku, který se na pomazánku přilepil a nešel odlepit. Tak nějak jsem rezignovala na to kousíčky ubrousku vyždibovat z pomazánky, a tak jsem svašinu jedla i s ubrouskem.

Kdežto spaní u babičky, to mělo své kouzlo. Babička s dědečkem mi svačinu nepřipravovali, věděli totiž, jak moc mám ráda různé dobroty z kantýny. A protože to bylo jen jednou týdně, vždy mi na cestu do školy dali “dvacičku”. Ta mi totiž vystačila buď na PRVR a dvě sýrové housky nebo na dva pizza šneky (nebo na PRVR a pizza šneka:)). Byly to pro mě takové malé Vánoce. Ostatní děti totiž dostávaly většinou peníze, aby si svačinu koupily samy. Já se cítila blbě, protože jsem si “trapně” svačinu nosila z domova, takže jít si koupit svačinu do kantýny a ještě k tomu pizza šneka, byla prostě velká událost. I když co si budeme povídat, dnes v době “lockdownu” je pro mě událost, když jdu třeba do banky nebo do zahradnictví.

Ale zpátky ke šnekům! Ty školní byly samozřejmě z bílé mouky, s rajčatovým pyré, na kostičky nakrájenou šunkou a cibulí. A mohla jsem se po nich utlouct! Před nedávnem mě napadlo ze zvědavosti zadat do hledáčku v aplikaci rohlíku “pizza šnek”. A světe div se, on tam opravdu byl! Z většiny to ale bylo těsto a náplň ani na obrázku nevypadala moc lákavě. Se šnekem z kantýny se tenhle vůbec nemohl srovnávat. Navíc mouku nejím. Ne že bych kvůli šnekovi neudělala výjimku, ale vím, že by mé trávení a má pleť skuhrali. I když jsem zkoušela zařazovat lepek, je mi prostě lépe bez něj.

Proto mě napadlo zkusit pizza šneky udělat bez mouky, trošku na styl fathead pizzy, ale nadýchané! Nejdříve jsem udělala pidi pizza šneky, spíše takové šnečky, ale i z těch jsem měla obrovskou radost. Náplně se ale do nich moc nevešlo a tak jsem netroškařila a v další várce udělala udělala pořádné naducané šneky a ono se to povedlo!

Trvalo mi jen šest pokusů na to, abych se mohla o recept podělit i s vámi. Pokaždé jsem totiž udělala jen jednu várku, která zmizela ještě dřív, než byste řekli “šnek”! 🙂 Na pošesté jsem ale prozíravě udělala rovnou trojitou porci a myslím, že se mi konečně podaří ochutnat šneka i uleželého druhý den.

Připravovat šneky je zábava a při tvorbě náplně se fantazii meze nekladou. Tak si to pečení pořádně užijte a dejte vědět, jestli jsou lepší než ty z vaší školní kantýny! 🙂

 

Ingredience

Na 7 větších (či 10 menších) šneků

 

Těsto:

240 g 30% polotvrdého sýra (eidam)

1 stroužek česneku

1 lžíce Lučiny

1 lžička oregána

85 g mandlové mouky 

1 lžička prášku na pečení bez fosfátů

 

Náplň – podle chuti, zde pro inspiraci to, co mám ve šnecích ráda já 🙂

300 g rajčatového pyré

5-6 plátku prosciutta

půlka menší červené cibule

oregáno

olivová tapenáda

2-3 menší žampiony

parmazán na posypání

 

Postup

Rajčatové pyré vložíme do hrnce a na mírném plameni necháme za občasného míchání probublávat, dokud se nám pyré nezredukuje (cca 10-15 minut). Strouhaný sýr vložíme do (jiného) menšího hrnce, přidáme oregano, česnek a lučinu a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohříváme. Mandlovou mouku smícháme s práškem na pečení.

Jakmile se sýr roztaví, odstavíme hrnec z plamene, přidáme mandlovou mouku a směs důkladně propracujeme, dokud nám nevznikne těsto.

Hotové těsto zpracujeme do válečku, ten poté vložíme mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválíme do obdélníku. Těsto by mělo být cca 4 mm tenké. Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.

Plát těsta potřeme rajčatovým pyré a to až do stran (nikoli však do horních okrajů, které se budou překrývat). Poté posypeme sýrem, poklademe prosciuttem, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a houby, olivy, posypeme oreganem a pomalu rolujeme od spodního k hornímu okraji do ruličky.

Tu poté nožem nakrájíme na jednotlivé šneky – cca 5 cm pokud chcete šneky větší, 3 cm pokud menší. Hotové šneky poté vyskládáme na plech nebo do formy na pečení, vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut, dokud těsto nezezlátne.

Hotové šneky je možné jíst buď teplé nebo i studené. Já osobně je mám nejraději den uleželé, ale málo kdy se mi podaří je uchovat do druhého dne v lednici, většinou se totiž sní ještě teplé 🙂

 

Moje tipy:

Klíčem k úspěchu je “nacpat” co nejvíce dobrot do šneka ale zároveň ne tolik, aby těsto nešlo srolovat.

Doporučuji nechat opravdu zredukovat rajčatové pyré do husté omáčky, která má daleko výraznější chuť a do těsta se nevsákne. 

Pokud jste milovníci česneku a čím více je pro vás lépe, nastrouhejte česnek i do rajčatového pyré. Pak je to teprve jízda! 🙂

Náplň můžete měnit podle vašich chutí, pokud nejíte maso, můžete přidat více hub, cibuli a třeba také na kostičky nakrájenou papriku, či nakládané artyčoky. 

 

 

 

 

 

 

Vaše

 

 

 

122

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Dekuju za tento recept! O snecich bez mouky se mi i zdalo, kdyz jsem je videla v tydnu na fotce ve stories a porad jsem vyhlizela, kdy uz😁 Miluju sneky a obecne tento typ slaneho “mlsání”, ale omezuju sacharidy a vyrobit lowcarb testo, ktere bude nadychane, je pro me nadlidsky vykon. Na netu je jich sice hromada, ale vysledky v mych rukach jsou … ehm, řekněme diskutabilní. A u vasich receptů mám vyzkoušeno, že fungují a vzdycky se povedou, takze je jdu hned vyzkouset😋

Odpovědět

Silvi, tak doufám, že se šneci vydařili! 🙂

Odpovědět

Povedli je slabe slovo, ve dvou jsme je snedli rychleji, nez stihli vychladnout😁 Moc dekuji za skvely recept, tohle je naprosta parada😋

Odpovědět

Dobrý den,
Zkoušela jsem šneky udělat, chutnají opravdu skvěle ale roztekly se mi, nevíte čím by to mohlo být? Má se na těsto například počkat až úplně zchladne nebo na co bych si měla dát větší pozor abych příště měla výsledek stejný jako vy. Děkuju moc za radu!
Jinak jsou šneci opravdu chutní!!

Odpovědět

Krásný den, Katko,

děkuji za dotaz. Z jakého sýra jste prosím šneky vyráběla? Je potřeba použít 30% sýr, tučnější se bohužel roztečou. Také jsem zjistila, že nejvhodnější je klasický eidam, u goudy mi několik lidí psalo, že se těsto roztékalo, jiným se ale šneci z goudy povedly, i tak bych pro jistotu volila příště eidam 🙂

Odpovědět

Děkuji moc za radu! Myslím že jsem použila tučnější variantu a kombinaci goudy i eidamu. Příště zkusím jen eidam. 🙂

Odpovědět

Dobry den, Jani,
zkousela jsem sneky i pizzu z Vasi kucharky a bohuzel se mne testo nepovedlo. Pouzila jsem 30% eidam, ale vzdy z nej pri rozpousteni vznikla “gumova” hmota, do ktere neslo ostatni suroviny zapracovat. Prosim, jak ma vypadat spravne rozpusteny syr a jak dlouho to trva? Mozna jsem mela syr jeste chvili rozpoustet? Jinak Vam dekuji za skvele recepty, rada podle nich varim a jsou opravdu velmi chutne.

Odpovědět

Dobrý den Péťo,

děkuji za dotaz. Ona z něj má vzniknout “gumová hmota”. Dá to sice trošku práce, ale zbývající ingredience se do sýru nakonec po pár minutách zapracují, i když to chce to trošku trpělivosti 🙂 Pokud se Vám i přesto zdá sýr příliš tuhý, zkuste jej nechat rozpouštět déle aby se Vám s ním lépe pracovalo. Toto těsto ale dělám už léta a vždy se mi s 30% eidamem podařilo, tak věřím, že se příště podaří i Vám 🙂

Janina

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..