Cukrfree perníků najdete na mém blogu několik. Tento je ale podle mě zatím tím nejlepším a nejnadýchanějším, jaký jsem zatím upekla. A samozřejmě vznikl úplnou náhodou, jak už to u mých nejoblíbenějších receptů bývá. Na to, jak se mi v devátém měsíci už nechce nic moc dělat, jsem tento perník pekla už třikrát a to je opravdu co říct! Tak doufám, že vás taky tak nadchne jako mě (a miminko).
Ingredience
Těsto
110 g vlašských ořechů
100 g kokosu
140 g kešu nebo mandlové mouky
2 lžičky skořice
4 lžíce perníkového koření od Antonína
1 lžíce kakaa
2 lžičky jedlé sody
1 oloupané a nastrouhané jablko (cca 100 g)
1 lžíce kůry z bio citronu
40 g vysokoprocentní čokolády (používám Vivani 92%)
1,5 hrnku hustého kokosového mléka (Wild & Coco)
3 vejce
Poleva
80 g vysokoprocentní čokolady (Vivani 92%)
5 lžic smetany
Kokos na posypání
Cukrfree marmeláda na promazání
Dále budete potřebovat:
Koláčovou formu o průměru 28 cm či čtvercovou 23×23 cm
Postup
Vlašské ořechy vložíme do mixéru společně s kokosem a namixujeme do jemné moučky. Přidáme namleté kešu nebo mandlovou mouku, skořici, perníkové koření, kakao a jedlou sodu a promícháme.
Ve vodní lázni zatím rozehřejeme čokoládu. Poté do těsta přidáme jablko a citron a rozehřátou čokoládu a promícháme. Poté vmícháme i kokosové mléko a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten poté opatrně vmícháme do těsta.
Troubu předehřejeme na 175°C. Těsto přesuneme do formy na pečení (používám čtvercovou Eaziglide 23×23 cm) a vložíme na 30-35 minut do trouby. Propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.
Mezitím si připravíme polevu a to tak, že ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Do té pak přidáme pět lžic smetany a pouze párkrát promícháme. Jakmile je poleva tuhá, přestaneme míchat jinak hrozí, že se poleva srazí. Pokud se vám poleva srazí, je možné ji zachránit přidáním další 1-2 lžic smetany. Důležité je polevu “nepřimíchat”.
Hotový perník necháme vychladnout. Nyní máme dvě možnosti – buď perník necháme tak jak je a pouze jej pomažeme polevou a posypeme kokosem nebo jej rozřízneme na dvě půlky, které promažeme marmeládou a položíme na sebe. Vršek pak pomažeme silnější vrstvou polevy a posypeme kokosem.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
125