Cukrfree perníků najdete na mém blogu několik. Tento je ale podle mě zatím tím nejlepším a nejnadýchanějším, jaký jsem zatím upekla. A samozřejmě vznikl úplnou náhodou, jak už to u mých nejoblíbenějších receptů bývá. Na to, jak se mi v devátém měsíci už nechce nic moc dělat, jsem tento perník pekla už třikrát a to je opravdu co říct! Tak doufám, že vás taky tak nadchne jako mě (a miminko).

 

Ingredience

Těsto

110 g vlašských ořechů

100 g kokosu

140 g kešu nebo mandlové mouky

2 lžičky skořice

4 lžíce perníkového koření od Antonína

1 lžíce kakaa

2 lžičky jedlé sody

1 oloupané a nastrouhané jablko (cca 100 g)

1 lžíce kůry z bio citronu

40 g vysokoprocentní čokolády (používám Vivani 92%)

1,5 hrnku hustého kokosového mléka (Wild & Coco)

3 vejce

 

Poleva

80 g vysokoprocentní čokolady (Vivani 92%)

5 lžic smetany

Kokos na posypání

Cukrfree marmeláda na promazání

 

Dále budete potřebovat:

Koláčovou formu o průměru 28 cm či čtvercovou 23×23 cm

 

Postup

Vlašské ořechy vložíme do mixéru společně s kokosem a namixujeme do jemné moučky. Přidáme namleté kešu nebo mandlovou mouku, skořici, perníkové koření, kakao a jedlou sodu a promícháme.

Ve vodní lázni zatím rozehřejeme čokoládu. Poté do těsta přidáme jablko a citron a rozehřátou čokoládu a promícháme. Poté vmícháme i kokosové mléko a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ten poté opatrně vmícháme do těsta.

Troubu předehřejeme na 175°C. Těsto přesuneme do formy na pečení (používám čtvercovou Eaziglide 23×23 cm) a vložíme na 30-35 minut do trouby. Propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.

Mezitím si připravíme polevu a to tak, že ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Do té pak přidáme pět lžic smetany a pouze párkrát promícháme. Jakmile je poleva tuhá, přestaneme míchat jinak hrozí, že se poleva srazí. Pokud se vám poleva srazí, je možné ji zachránit přidáním další 1-2 lžic smetany. Důležité je polevu “nepřimíchat”.

Hotový perník necháme vychladnout. Nyní máme dvě možnosti – buď perník necháme tak jak je a pouze jej pomažeme polevou a posypeme kokosem nebo jej rozřízneme na dvě půlky, které promažeme marmeládou a položíme na sebe. Vršek pak pomažeme silnější vrstvou polevy a posypeme kokosem.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

125

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..