Když jsem dostala nabídku vyzkoušet si a zrecenzovat Thermomix, vůbec jsem netušila co čekat. Bude to jen další přístroj, který mi zabere místo v kuchyni nebo se stane mým nerozlučným vařícím parťákem?

Abych byla upřímná, o Thermomixu jsem toho zpočátku moc nevěděla. Co jsem ale ve chvilce, kdy jsem tenle přístroj nasdílela na svém Instagramovém účtu zjistila hned, bylo to, že všichni, kteří ho mají, ho naprosto zbožňují a podle jejich slov si už nedovedou představit vaření jinak, než v Thermomixu (jedna paní dokonce psala, že bez něj už nedokáže žít :). Na testování jsem se proto těšila ještě o něco víc.

Přístroj jsem měla doma asi dva měsíce, za tu dobu jsem se stihla s Thermomixem celkem dobře seznámit a vyzkoušet spoustu vychytávek, které tento přístroj nabízí. A o co vlastně jde? Pokud jste stejně jako já mysleli, že Thermomix umí pouze mixovat a ohřívat, tak jste se (stejně jako já) spletli. Kromě mixování a ohřívání v sobě totiž tahle mašinka skrývá dalších 10 funkcí, jako je vážení surovin, vaření a vaření v páře, míchání, emulgování, šlehání, sekání, mletí, drcení a hnetení. Doma si dělám srandu, že Thermomix je skoro jako můj Adam, ten ale ještě navíc občas i vypere, vyluxuje a namasíruje mi záda:))

Kromě přístroje si domů přinesete i základní kuchařku a čip s recepty. V kuchařce najdete všechny informace o tom, jak s Thermomixem pracovat, různé tipy a triky, jako je info o tom, jak používat váhu, jak emulgovat omáčky, jak dosáhnout co nejšťavnatějších pokrmů nebo jak přístroj čistit (zde oceňuji hlavně to, že se všechny části přístroje mohou mýt v myčce:)). Kromě toho v kuchařce samozřejmě najdete i spoustu receptů a postupů, jak těch jednodušších, jako jsou ořechová másla, jak v přístroji jednoduše nasekat cibuli nebo namlít maso, ale třeba i to, jak si v Thermomixu připravit svíčkovou nebo třeba zelňačku.

Díky čipu se základními recepty, máte celý postup těchto receptů přímo v přístroji, takže vlastně vůbec nezáleží na tom, zda umíte nebo neumíte vařit. Pokud umíte číst, budete dodržovat postup a máte doma kvalitní ingredience, tak se vám jen málokdy stane, že se recept nepovede. Přístroj vám totiž na velkém displeji vždy zobrazí přesně to, co máte udělat, krok za krokem. Vy jen následujete instrukce a těšíte se na výsledek, nemusíte u přístroje stát a hlídat ho, všechnu další práci totiž udělá za vás. To je samozřejmě výhoda nejen pro všechny, které vaření nebaví, ale i ty, kteří chtějí jednoduše jen ušetřit čas.

Dalším pomocníkem je tzv. Cookidoo, což je platforma s recepty, za tu si už ale budete muset připlatit. V takovém případě si místo čipu se základními recepty, donesete domu tzv. “Cook Key”, díky kterému budete mít v přístroji přesně ty recepty, které si v databázi plné stovek (možná i tisíců) receptů na Cookidoo vyberete. V Thermomixu však nemusíte vařit jen podle receptů, průchod můžete dát i své fantazii. Z vlastní zkušenosti ale vím, že pro začátek, než se s přístrojem naučíte, je opravdu lepší udělat několik jednoduchých receptů podle kuchařky nebo Cookidoo, abyste pochopili, co jak funguje a na jakou rychlost je nejlepší přístroj nastavit.

 

Co se týče ohřevu a vaření – přístroj je schopný ohřívat od teploty 37°C, takže v něm lze vytvořit například i vynikající domácí jogurt. Kromě toho zvládá i restování při teplotě 120°C, případně vaření v páře, kde teplota nepřesáhne 100°C.

Výhodou přístroje je to, že se téměř celá příprava jídla odehrává v jedné nádobě – suroviny v ní navážíte, potom nasekáte nebo namixujete a postupně přidáváte ingredience a současně vaříte. Nejen, že ušetříte za ostatní spotřebiče, ale hlavně – vaše kuchyně nebude vypadat jako po výbuchu bomby, jak se to často (alespoň když vařím já) u nás děje. Po dovaření jen opláchnete nádobu od jídla a dáte jí umýt do myčky na nádobí.

Pokud je jedna věc, která mi u Thermomixu opravdu vadí, jsou to plastové součástky. U přístroje v hodnotě tisíců korun, bych čekala kvalitnější materiály, než plast. S plastovou metličkou nemám až tak velký problém, pokud se jedná o šlehání studených surovin, nicméně se přiznám, že z vaření v plastovém varném košíku nebo “Varoma”, což je velká plastová nádoba, ve které najednou v páře můžete připravit několik chodů najednou, nemám úplně nejlepší pocit. Proto raději než “vařit v plastu”, připravím jídlo na kvalitní litinové nebo keramické pánvi nebo v hrnci. Přiznám se, že nevím, z jakého důvodu je tak velké množství součástek Thermomixu z plastu, nicméně nějaký důvod pro to výrobce určitě mít bude. Pro mě však přístroj automaticky ztrácí několik funkcí, na které je potřeba využít práve plastových součástek.

Na čem si mě však Thermomix získal, je mixování. Díky tvaru nádoby a posazení nožů, se suroviny rozmixují s dokonalou pravidelností, takže se vám nestane, že na dně máte z ořechů už máslo a nahoře vám poskakují celé nerozmixované ořechy. Ořechová mouka z Thermomixu je stejně tak jemná jako kupovaná. Výroba ořechového másla je také velmi jednoduchá a oceňuji hlavně to, že přístroj zvládně máslo udělat i bez použití pěchovadla, navíc se mi nikdy nestalo, že by se Thermomix přehřál. Přístroj pouze v průběhu mixování několikrát vypnu, pomocí lžíce setřu stěny nádoby a mixuji dál.

Kde vidím menší nedostatek je víko, nebo spíše tzv. “odměrka,” která je součástí víka a uzavírá otvor ve víku mixovací nádoby. Problémem je, že odměrka netěsní. V kuchařce se dočtete, že je to tak vymyšlené právě kvůli emulgaci, kdy např. u majonézy naléváte olej na víko nádoby. Ten potom prokapává přes netěsnící odměrku do mixovací nádoby a to v ideálním pomalém tenkém proudu. Jenže… V nádobě připravujete i jiné suroviny, ze kterých se při mixování může celkem dost prášit. I když přístroj rozmixoval kořen pampelišky (ze kterého si připravuji pampeliškovou kávu) na výbornou, odměrka bez těsnění takový příval prachu nezvládla a prach z pameliškové kávy byl po celé kuchyňské lince. Museli jsme tedy vyrobit “těsnění” přiložením papírového ubrousku, abychom mohli v mixování pokračovat:). Další nevýhodou je nepřesnost váhy. Nejdříve jsem byla opravdu nadšená tím, že můžu vážit vše přímo v nádobě, ve které potom mixuji nebo vařím. Poté jsem ale zjistila, že váha váží vždy jen po pěti gramech, což u některých receptů (zejména dezertů), může být problém. Raději si proto ingredience na takové recepty odvážím na přesnější kuchyňské váze.

 

Jaký je závěr?

I když jsem zpočátku měla tendenci používat na většinu kuchyňských úkonů své “staré” spotřebiče, velmi rychle jsem si zvykla na to, využívat na vše pouze jeden přístroj. Thermomix je podle mě úžasný pomocník zejména pro ty, kteří chtějí ušetřit čas a věnovat ho jiným věcem, než stání u plotny. Já sama ho využívala nejvíce na mixování, hnětení, šlehání ale i vaření. Bohužel, kvůli velké spoustě plastových součástek pro mne však některé funkce zůstaly nevyužité, jelikož jsem plasty nechtěla zahřívat a vařit s nimi. I přesto však věřím, že Thermomix najde i ve vaší kuchyni široké využití, a že se stejně jako spousta lidí, kteří tento přístroj již vlastní, do něj naprosto zamilujete! 🙂

V Thermomixu jsem pro vás připravila i recept na tartaletky. Recept najdete ve dvou verzích – první je verze pro ty, kteří přístroj nemají a druhá přímo pro přípravu v Thermomixu.

 

Tartaletky

Na 5 tartaletek 

185 g kešu ořechů

1 vejce

vanilkový extrakt

kokosový olej na vymazání formiček

Čokoládová náplň na 5 ks

85 g vysokoprocentní čokolády

185 ml smetany na šlehání

vanilkový extrakt

Pudinková náplň na 5 ks

185 ml smetany na šlehání

4 žloutky

2 lžíce vlažné vody

1 a ½ lžičky hovězí želatiny (Great Lakes)

vanilková esence

Na servírování:

lesní plody

lístky máty nebo meduňky

Troubu předehřejeme na 180°C. Formičky na tartaletky o průměru 8 cm vymažeme kokosovým olejem.

Ořechy vložíme do mixovací nádoby, zavřeme, nastavíme rychlost 7 a mixujeme po dobu 8 vteřin. Poté přidáme čtvrt lžičky mleté vanilky nebo vanilkovou esenci a vejce. Přístroj nastavíme na funkci hnětení a necháme pracovat cca 20 vteřin, dokud nám nevznikne pevnější těsto. To poté rozdělíme na 5 částí a pomocí prstů rovnoměrně přimačkáváme na stěny a dno formiček. Pomocí vidličky těsto propícháme. Formičky poté vložíme do trouby a pečeme 10 minut.

Pokud nemáte Thermomix, ořechy rozmixujte a těsto zpracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robota tak, aby vám vzniklo pevnější těsto.

Čokoládová náplň

Čokoládu nasekáme pomocí nože nebo mixéru. V menším hrnci zahříváme smetanu s vanilkou tak, aby nepřišla k varu. Nasekanou čokoládu do ní vsypeme a na nízkém plameni za stálého míchání zahříváme, dokud nám nevznikne hustší čokoládová hmota (ganache). Hotovou náplň vlijeme do košíčků a vložíme na 2 hodiny do lednice.

Thermomix:

Čokoládu vložíme do mixovací nádoby a sekáme 9 vteřin na rychlost 8. Čokoládu vyjmeme a do nádoby vlijeme smetanu a vanilku, nasadíme šlehací metličku a mícháme 1 minutu na 50 st. rychlostí 0,5. Poté přidáme nasekanou čokoládu a vanilku a společně mícháme na 70 st. rychlostí 0,5  8 – 12 minut, dokud se čokoláda se smetanou nespojí. Poté vlijeme do košíčků a vložíme na 2 hodiny do lednice.

Puding

Do hrnku dáme vlažnou vodu a její povrch poprášíme želatinou a necháme 5 minut odstát. Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme žloutky a vanilkovou esenci a mícháme. Přidáme želatinu a opět mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Hotovou směs vlijeme do košíčků a vložíme na 2 hodiny do lednice.

Thermomix:

Do misky dáme vlažnou vodu a její povrch poprášíme želatinou a necháme 5 minut odstát. Do mixovací nádoby vlijeme smetanu, přidáme žloutky a vanilkovou esenci, nasadíme metličku a mícháme 2 minuty/rychl. 1 na 70 st. Přidáme želatinu a na 80 stupňů mícháme rychl. 1 další 4 minuty, dokud se želatina nerozpustí.Hotovou směs vlijeme do košíčků a vložíme na 2 hodiny do lednice.

Hotové tartaletky ozdobíme lesními plody a podáváme. Skladujeme v lednici.

Tip:

Želatinu používám od značky Great Lakes, která se dá sehnat buď u nás na stránce nejenleky.cz, případně na iherb.com (USA) nebo na ergomaxsupplements.com (Nizozemí).

Košíčky mám od Markétky Kitchenette z jejího eshopu.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

 

 

 

 

110

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Dobrý den, četla jsem si Vaši recenzi na Thermomix. Také ho mám doma a už se bez něj neobejdu. Jednou jsem ho měla v opravně a chyběl mi. Nejraději v něm dělám rýži, strouhanku, různá těsta, drtím ořechy atd. Dcera s ním také velice ráda pracuje, má jednoduché ovládání a navede ji to v receptu, takže ho udělá sama a má radost. Mějte se krásně. Katka Relichová.

Odpovědět

Dobrý den, Katko! Moc děkuji za komentář. Já mám tedy přístroj jen půjčený, ale dovedu si představit, že kdybych ho tu měla déle, asi bych se s ním jen těžko loučila :)) Je to vážně skvělý pomocník a ušetří člověku spoustu času! 🙂 Mějte se moc pěkně! 🙂 J.

Odpovědět

Zdravím! Na Vaši recenzi jsem byla zvědavá, jelikož mám Thm již asi 4 roky a považuji jej za jednoho z nejlepších pomocníků, které jsem si do kuchyně pořídila a, stejně jako další majitelky, ani já si bez něj svoji kuchyni už nedovedu představit. Na prach při mletí semínek a ořechů mě upozornil prodejce ihned, takže používám ubrousek a překvapení se nekonalo. Další věc – stálý boj mnoha kuchařinek – domácí majonéza, ta se prostě podaří vždy. Dokonce se mi stalo, že se mi nepovedla majo ponorákem a po přelití na nože právě přes tu uvolněnou krytku jsem z ní udělala perfekt majo a nemusela použité suroviny vyhodit. Vařím v něm, kromě receptů z čipu a netu, různé kečupy, adžiky a jiné zeleninové omáčky bez cukru a z kvalitních surovin, domácí bujóny a spoustu dalších věcí, bez kterých se už v kuchyni neobejdu. Mohla bych napsat román, takže končím a závěrem jen řeknu, že je to můj božan! 🙂 Pro nás má ten přístroj opravdu obrovské plusy, když nakupujeme jen prvosuroviny a vše, co sníme, si vyrábíme doma (pomazánky, chleba, těstoviny, bujóny, pesta, omáčky teplé i studené a mnoho dalšího… Nakazilo se ode mě mnoho kamarádek a všechny jsme jednoznačně ve fanclubu Thm, včetně všech žen z mojí rodiny 🙂❤️

P.S. Do myčky jej nikdy nedávám, myju tak, že napustím plný vody, přidám pár kapek saponátu (Tribio na bázi kokooleje), zapnu na teplotu 45 stupňů a čas cca 10 min., poté zapnu na pár vteřin na vyšší otáčky, vyliju vodu, opláchnu a je hotovo, umyje se sám (také dobrá rada do začátku od prodejce😉).

Odpovědět

Super,
tahle recenze mi mluví z duše. Thermomix je super, ale plastové součástky bych tedy eliminovala. neřekla bych, kdyby stál deset tisíc. Co ale je pravda, že nože vás asi pravděpodobně přežijí, navíc jsou vyjímatelné, což není ani u dražších strojů samozřejmostí. Vím, že spousta lidí si pořídí Thermomix a mají ho klidně dvacet let – tedy to platí o těch starších, kde nebylo tolik digitálního, ty nové přístroje prověří až čas.
Já osobně čekám, až přijde TM 6 a doufám, že bude mít kovovou metlu a varomu. Já bych ještě hlasovala pro strouhač a nějakou pidi nádobu, když chci nasekat hrstičku bylinek.

Odpovědět

Já jsem jedna z těch, která má Thermomix 20 let. Nepoužívala jsem jej aktivně celou tu dobu, je poděděný, takže tam byla nějaká výluka, ale motor je stále funkční, nádoba i nože ve výborném stavu. My tedy máme z nerezu i nádobu Varoma a košík na vaření. Jediné, co mi opravdu vadí, je ta plastová šlehací metla, a nechápu, proč ji pořád z tohoto materiálu vyrábějí. Jen během prvních pár let používání jsme zrušili tři, a ta stávající čtvrtá je už mnoho let na jednom místě prasklá, ale zatím alespoň drží pohromadě, tak ji stále používám.
Pokud jde o využití přístroje, mám smíšené pocity. Dřív jsem byla z vaření v něm nadšená, ale postupně mi čím dál víc vadí hluk, takže raději nechám jídlo potichu pobublávat na sporáku, než poslouchat hučení přístroje. Na mixování i šlehání je fajn, šikovný, výkonný, ale na členitých nožích a šlehací metle zůstane docela dost surovin, nebo se tedy člověk natrápí s pečlivým odstraňováním zbytků.
Na váhu mám stejný názor. Původně mě tato funkce nadchla a nakonec ji používám většinu jen na odvážení mouky do koláče, kde mi na nějakém tom gramu nezáleží.
V přístroji se dá udělat skoro všechno, ale zjistila jsem, že nakonec je mi jeho multifunkčnost skoro k ničemu, protože stejně nemůžu vařit najednou polévku i omáčku k obědu a dělat těsto na koláč. A pokud si činnosti dobře promyslím a rozfázuju, tak zase mezi nimi musím neustále přístroj mýt.
My tedy ještě navíc máme problém se zavíráním, asi jsme měli smůlu na konkrétní kus. Pětkrát to nechytne, napošesté ano, pak zase ne. Opravář se na to podíval, vyzkoušel, vše šlo, já to vyzkoušela před ním, taky v pohodě a po jeho odjezdu už to zase zlobilo. Při vaření v páře nám neustále kypí obsah ven, také přezkoušeno, závada neshledána, ale prostě to zlobí dál, takže nakonec drahý doplněk víceméně nevyužívám.
Takže za sebe když bych shrnula plusy a mínusy a hlavně zohlednila cenu, tak bych do něj už nešla. Vyhazovat jej nebudu, ale kdybych za stejnou cenu nakoupila více různých specializovaných přístrojů, tak bych je v globálu asi využila lépe. Ovšem každý má při vaření jiné preference, takže někdo jiný je naopak z Thermomixu nadšený.
Také bych k přístroji uživila strouhač a malou nádobku, jak je psáno výše, což mi ale zároveň potvrzuje mou (velice subjektivní) myšlenku z poslední doby, že nakonec asi nemá smysl kupovat drahé (= kvalitní) přístroje, protože i když vydrží, tak za pár let už k nim člověk stejně nedokoupí příslušenství, a také náhradní díly. Současný TM je konstrukčně úplně jiný, takže veškeré novinky či případné doplňující díly by k mému dvacetiletému stařečkovi stejně nepasovaly.

Odpovědět

Třeba když děláte pomazánku, nebo cokoliv, co ulpí na nožích, jak píšete, vyberte to co vybrat jde, potom znovu uzavřete nádobu a pusťte ji na pár vteřin na rychlost 10. To, co bylo na nožích, se odstředí a nafláká na stěnu, odtud to hravě setřete silikonovou měkkou stěrkou a na nožích téměř nic nezůstane🙂 Ani v mytí přístroje nevidím velký problém, pěkně se umyje sám – psala jsem výše ve svém příspěvku.

Odpovědět

Ahoj, jakou značku čokolády používáš? Znám jenom 99 % Lindt a ta mi moc nejede :/

Odpovědět

Tu taky nemám vůbec ráda! Výborná je např. Vivani 99%, nebo Stella 100%, či Belvaz 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.