Z kurzu vaření v Laboratorio jsem si nepřinesla jen krásný zážitek a spokojené bříško, ale i recept na Butter Chicken od úžasné šéfkuchařky Sofie Smith!

Protože mě v říjnu čekal první kurz Cukrfree vaření v Laboratorio, vydala jsem se podívat, jak takový kurz vaření vůbec probíhá. Nikdy jsem na žádném vařícím kurzu nebyla, a tak jsem netušila, jak bych se na něj měla připravit. Kurz Sofie Smith, kde se měly vařit všechny mé oblíbené indické pokrmy (které jsou navíc cukrfree), byl jasnou volbou.

Vždycky jsem si myslela, že na pořádné indické curry, musím jít do pořádné indické resturace a tak jsem se o něj doma ani nepokoušela. Díky vaření se Sofií jsem změnila názor a za posledních pár týdnů vařila butter chicken nejméně třikrát. Stejně jako u každého jídla – stačí mít kvalitní a správné ingredience (a dodržovat postup:) a úspěch je zaručen.

Se svolením Sofie Smith, přidávám recepty na butter chicken a raitu (s drobnými úpravami) na blog i pro vás a věřím, že si na nich, minimálně stejně tak jako já, pochutnáte! 🙂

Počet porcí: 2 – 3 porce

Ingredience

Butter Chicken

600 g kuřecích prsou

1 lžička mletého koriandru

1/2 lžičky mleté papriky

1/2 lžičky kurkumy

2  – 3 lžičky koření garam masala

200 g rajčatového pyré nebo nasekaných rajčat bez slupky

60 g oloupaného čerstvého zázvoru

4 stroužky česneku

2 lžičky bílého jogurt

1/2 lžičky mletého chilli

nerafinovaná mořská sůl

200 ml tučné smetany na šlehání

2 lžíce másla

Raita

1 středně velká okurka

1 lžíce nasekané čerstvé máty

1/4 lžičky mletého římského kmínu

1/2 lžičky koření garam masala

nerafinovaná mořská sůl

300 g plnotučného bílého jogurtu

Postup

Butter chicken

Maso nakrájíme na větší kostky a vložíme do středně velké mísy. Přidáme koriandr, papriku a koření garam masala a sůl a vše důkladně promícháme. Koření by mělo být tolik, aby pokrývalo všechny kostky masa. Do středně velkého hrnce přidáme rajčata, najemno nasekaný zázvor a česnek, jogurt, kurkumu, chilli a sůl a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme do hladkého pyré. Poté směs necháme na středním plameni 5- 8 minut probublávat. Přidáme kuře, promícháme a na mírném plameni necháme pod pokličkou vařit, dokud kuře není křehké. Poté odendáme pokličku a vaříme dalších pár minut, dokud se nám omáčka nezredukuje (omáčka by měla být hustá). Poté přidáme smetanu a máslo, promícháme a dalších pět minut společně povaříme. Na závěr omáčku ochutnáme a případně dosolíme, či dokořeníme. Podáváme poprášené garam masalou společně s rajtou.

Raita

Okurku oloupeme a nakrájíme na co nejjemněší kousky. Do větší misky přidáme jogurt, koření a sůl a vše promícháme. Poté vmícháme nakrájenou okurku a mátu a případně dosolíme a dokořeníme. Vložíme na alespoň 15 minut do ledničky a podáváme.

Moje tipy:

Butter Chicken můžete jíst jen tak, případně ho přípravit společně s květákovou rýží podle postupu na rizoto. 

V originálním receptu není uvedeno množství koření garam masala. Já sama přidala dvě lžíce na začátku ke kuřeti a potom cca 2 lžíce v průběhu. Záleží na vás, zda máte raději jemnější nebo výraznější kořeněnou chuť (jako já:).

Garam masala nemá vždy totožné složení, jedná se vlastně o mix různých druhů koření. Já používám koření, které jsem si dovezdla z Mauricia a obsahuje: koriandr, římský kmín, hřebíček, kurkumu, pepř, pískavici řecké seno, hořčičné semínko, skořici, kardamon a anýz.

Raitu děláme doma i ze zakysané smetany, případně kombinaci jogurtu a smetany.

Koření garam masala, římský kmín a kurkumu seženete např. na Rohlik.cz

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

196

Podobné články

3 comments

Odpovědět

Tak tohle je naprostá pecka, Jani!! Právě jsme dojedli a olizujeme se aaaaž za ušima. 😊 Díky moc za recept, budu vařit asi dost často! 🤤

Odpovědět

Budu vařit pořád, výborný!!!!! 🙂

Odpovědět

Wow, právě jsem dovařila a recept je úžasný. Moc děkuji

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.