A aby těch koláčů nebylo málo, přidávám recept na další – tentokrát ten nejčokoládovější se slaďoučkými ostružinami!

Je docela sranda pozorovat, jak vypadají recepty, které vzniknou ve spolupráci s někým (několik posledních slaných receptů), a které dělám sama, protože chci – jak určitě víte, nejradši peču právě různé cukrfree koláče a na čokoládový s ostružinami jsem si dělala zálusk hodně dlouho! 🙂

 

Ingredience

Forma – 36 cm x 13 cm

Korpus

90 g kokosové mouky

55 g změklého másla

40 g rozehřáté 92% čokolády

2 vajíčka od šťastných slepiček

 

Náplň

ostružiny

170 g vysokoprocentní čokolády (použila jsem kombinaci 92 % a 99 %)

370 ml farmářské smetany na šlehání

 

Postup

Troubu předehřejeme na 200°C. Všechny ingredience na korpus smícháme hotové těsto poté zpracujeme do válečku. Ten položíme na papír na pečení a jemně k jej k němu přimáčkneme. Těsto poté překryjeme dalším plátem papíru na pečení a pomocí válečku ho rozválíme do cca 0,5 cm tlusté placky obdélníkového tvaru. Tu poté opatrně přemístíme do vymazané obdélníkové formy na pečení a pomocí prstů jemně přimačkáme na dno a stěny formy. Těsto poté propícháme vidličkou a vložíme do trouby. Pečeme cca 10 minut. Doba pečení se může lišit podle tloušťky korpusu a druhu trouby.

V menším hrnci zahříváme smetanu, avšak dáváme pozor, aby nepřišla k varu. Nasekanou čokoládu do ní vsypeme a na nízkém plameni zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté hmotu opatrně promícháme tak, aby nám vznikl hladký krém.

Vychladlý korpus naplníme ostružinami a přelijeme čokoládovou náplní. Hotový koláč necháme 20 minut vychladnout při pokojové teplotě a poté ho ozdobíme ovocem. Poté ho vložíme ještě na 30 minut zatuhnout do lednice.

Moje tipy:

Pokud čokoládovou náplň mícháte příliš, může se vám srazit. V takovém případě přilijte ještě trošku vychlazené smetany a opatrně promíchejte.

Před podáváním nechte koláč chvilku při pokojové teplotě, aby čokoládová náplň nebyla příliš tuhá.

Pokud použijete čokoládu s méně procenty kakaa, bude potřeba upravit poměr ingrediencí – dát více čokolády a méně smetany, případně přidat máslo, jinak náplň neztuhne.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

275

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Dělala jsem hned po přidání receptu a je naprosto dokonalý! 🤗

Odpovědět

Dobrý den, dnes jsem se rozhodla zkusit upéct tento koláč. Už jsem úspěšně zvládla podle Vašeho receptu Krtkův dort, ale u koláče se mi drolí těsto, přesto, že jsem dala všechny ingredience dle receptu. Zkoušela jsem potom přidat trochu másla, ale nepomohlo to. Můžete mi, prosím, poradit, co dělám špatně?:) Děkuji. Iva

Odpovědět

Ivčo, je možné, že máte kokosovou mouku, která obsahuje větší množství vlákniny, než ta, kterou jsem použila já. Ta má měla kolem 40% vlákniny. S kokosovými moukami je bohužel problém, že se liší značka od značky, a tím, že nasává tolik tekutiny, hraje velkou roli i pár gramů vlákniny navíc. Bude tedy potřeba si s tím trošku “pohrát” a upravit poměr ingrediencí tak, aby těsto bylo opravdu pevné a nedrolící se.

Odpovědět

Jani, je možné vyměnit smetanu za kokosové mléko? Bohužel mi mléčné výrobky nedělají dobře 🙁

Odpovědět

ano, s tím tužším z konzervy by to mělo jít! 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..