Oficiálně vyhlašuji kandidáta na nejlepší cukrfree koláč letošního roku – ten je jak jinak než z tvarohu, máku a švestek. No řekněte sami, nevypadá božsky? 🙂

Po loňském mega úspěchu hruškového koláče, je tu zbrusu nový, voňavoučký švestkový koláč, jak jinak než s mákem a tvarohem, který se podle vašich reakcí nejspíš stane virálním koláčem roku 2019! 🙂

Úplně původně jsem ale neměla vůbec v plánu dělat žádnou novinku. Pár z vás totiž můj meruňkový koláč upeklo se švestkami, tak jsem si řekla, že to také zkusím. Nakonec jsem ale recept upravila tak, že z něj vznikl úplně jiný a podle mě ještě daleko lepší koláč nejen s tvarohem, ale i mákem.

Dokonce i Míša (BeHa) Nguyen, která u mě byla na podcastu a natáčela se mnou i pár vařících videí (a ochutnala tak už několik cukrfree dezertů) řekla, že tenhle švestkáč, je zatím tím nejlepším dezertem, který u mě kdy měla :).

U nás se bohužel snědl během dne, proto jsem dnes šla dokoupit zásoby máku a chystám se na něj znovu! No ale už dost povídání, vyzkoušejte ho sami a dejte mi do komentářů vědět, jestli jste z něj alespoň z půlky tak nadšení, jako jsem já! 🙂

 

Ingredience

Počet porcí: 12

Korpus

175 g kešu

1 lžička kypřícího prášku

vanilkový extrakt nebo mletá vanilka

1 vejce

6 lžic plnotučného bílého jogurtu

Nastrouhaná kůra z malého bio citronu

Tvarohová vrstva

135 g tvarohu

85 g zakysané smetany

1 vejce

Vanilka

Maková vrstva

200 g umletého bio máku

Šťáva z půlky citronu

1,5 lžíce skořice

115 g zakysané smetany

1 lžíce másla

1 vejce

vanilka

 

švestky

1 lžíce rozehřátého másla

1 lžička skořice

 

Postup

Kešu rozmixujeme do hladké moučky a vložíme do mísy. Přidáme kypřící prášek, vanilku a citronovou kůru a promícháme. Přidáme zbývající ingredience a společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejeme troubu na 175°C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložíme do misky a smícháme. Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložíme do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smícháme je do hladké hmoty. Švestky omyjeme a rozkrojíme napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijeme nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístíme střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládáme švestky. V hrnečku smícháme máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřeme. Vložíme do trouby a pečeme 30–40 minut. Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté ho vložíme ještě alespoň na hodinu do lednice.

Moje tipy:

Pokud chcete mít koláč sladší, poklaďte švestkami i samotný korpus a až na něj přidejte tvaroh a mák.

Mák kupujte vždy nemletý a v bio kvalitě, umelte si jej poté sami doma.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

303

Podobné články

11 comments

Odpovědět

Mila Janino,
moc dekuji za napadite recepty, kolacu se nemuzu nabazit 🙂 Mam dotaz: bohuzel nemam k dostani svestky…ktere ovoce by je mohlo nahradit v tomto kolaci? Dekuji za tip.
Hezky den
Lucie

Odpovědět

Lucinko, zkusila bych meruňky, broskve, nektarinky…záleží, co máte možnost sehnat? 🙂

Odpovědět

Boužel jsem neměla kešu, dala jsem tam vlašáky kterých máme doma hromadu, a kupodivu je to také dobré 😀
Jani kde prosím můžu dávat ty vlašáky místo jiných ořechů? Mají nějaké odlišné vlastnosti nebo jsou recepty kam se vyloženě nehodí?
Díky, Janča

Odpovědět

Janinko, jste šikovná! 🙂 s těmi vlašáky jde o to, že nejsou tak nasládlé jako třeba kešu, jsou spíše hořké, což někomu může vadit. Pokud je máte ráda, tak určitě můžete používat jako náhradu mandlí nebo kešu 🙂

Odpovědět

Dobrý den,

Čím byste navrhovala nahradit mléce výrobky-tj. Tvaroh, Smetana?
Děkuji,
Jitka

Odpovědět

Dobrý den, Jitko, pokud Vám nedělají mléčné výrobky dobře, udělejte místo tvarohové dvojitou švestkovou náplň a místo zakysané smetany do ní přidejte kokosové mléko 🙂

Odpovědět

Recept vypadá úžasně. Nicméně dort nám vyšel hořký a suchý. Syn ho nechtěl jíst a já si taky moc nepochutnala.
Co jsme udělali špatně? Chutná to jen po máku. Švestky jsem dala i nad korpus. Část smetany jsem nahradila jogurtem, protože jsem nekoupila dost – přečetla jsem si ingredience jen v korpusu – nevšimla si, že se opakují.
Jinak já téměř nesladím, není to tedy o chuti na sladké, že by se mi zdál hořký a suchý.

Odpovědět

Krásný den, Marti, to mě mrzí, že se Vám koláč nepovedl. Přemýšlela jsem, čím by to mohlo být a jediné, co mě napadlo, je žluklý mák, případně žluklé ořechy. Nic jiného, co je v koláči, by hořké být nemělo. Ale může se to stát, pokud jste třeba měla ořechy nebo mák dlouho doma ležet, případně pokud jste koupila již namletý mák. Koláč jsem dělala již několikrát, stejně tak spousta lidí mi posílala své koláče a zatím si nikdo na hořkou chuť nestěžoval, tak myslím, že to může být opravdu jen nějakou špatnou ingrediencí. Snad se příště podaří! 🙂 Pěkný den. Janina

Odpovědět

Janino, kolac je vyborny a to jsem zavisla na cukru a cukrfree je pro me jeste dlouha cesta 😉👍 Jste neuveritelne inspirativni a “dobijeci”, moc rada posloucham vase podcasty 😉 Diky 👏

Odpovědět

Jindřiško, moc děkuji za milý komentář a za podporu! 🙂 Držím palce na Vaší cukrfree cestě, určitě to zvládnete! 🙂

Odpovědět

Děkuji za výborný recept! Neměla jsem teda kešu,tak jsem tam dala pekanové ořechy a je opravdu neskutečně dobrý,krásně vláčný😋😊

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..