Základem australskýho (nebo novozélandskýho?) dortu Pavlova jsou vaječný bílky a pořádná porce cukru. Z toho vyplývá, že my, co cukr nejíme, máme prostě smůlu a o Pavlova dortu si můžeme nechat možná tak zdát, že jo? Ne tak nutně. Jak tomu tak u mě bývá i recept na Pavlova dort jsem trochu znásilnila a vytvořila jeho nízkosacharidovou kopii.

pavlova-jahody-making

Stejně jako spoustu jiných dezertů, jsem Pavlovu nikdy nejedla, takže o to těžší potom bylo vyrobit kopii něčeho, co vlastně ani nevím, jak chutná nebo jakou to má konzistenci.

pavlova-apple-web

Nejspíš si říkáte, jak je možný, že někdo, kdo se snaží dělat food blog, ještě nikdy neměl něco jako je Pavlova. Odpověď je jednoduchá. Od svých 12 let jsem byla na dietě. A i když se jednalo o nízkotučnou a vysokosacharidovou dietu, snažila jsem se vyhýbat tomu “špatnýmu” cukru a jíst jen ten “dobrej”, kterej se pozná tak, že na obalu je něco jako “fit” nebo “linie”. Kéž by to tak bylo i ve skutečnosti. Kdybych si já husa hloupá tenkrát radši dala makronky místo Vitalinea sušenek nebo Sacher dort místo Fit tyčinky! Pochutnala bych si daleko víc a cukru snědla taky určitě o dost míň.

black-pavlova-web

pavlova-bila-web

pavlova-ovoce-web

Musím říct, že i přesto, že si jen domýšlím, jak chutná originál (pusinky jsem jako malá jedla), mi tahle cukrfree Pavlova přijde vážně vydařenou kopií svojí australský ségry. Jedinou její nevýhodou je to, že sníte klidně půlku na posezení, protože Vás nezastaví ta extra sladká chuť, jako u originálu. Ale co, nakonec jsou to jen vaječný bílky a ty jsou jako nic, takže je vlastně všechno v naprostym pořádku.

 

Ingredience

6 bílků

špetka soli

1 lžička vinného octa

vanilková esence

1/4 lžicky stévie (prášek)

1 lžička vinného kamene

řecký jogurt nebo domácí šlehačka

ovoce a máta na ozdobení

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200°C.
  2. Do bílků přidáme špetku soli a při nižších otáčkách šleháme tak dlouho, dokud nám směs při vytažení metel netvoří špičky.
  3. Přidáme vinný kámen, stévii a ocet a opatrně vmícháme do bílků.
  4. Plech vyložíme papírem na pečení a potřeme jej kokosovým olejem.
  5. Poté na něj směs opatrně přendaváme lžící a tvarujeme do “bochníku”.
  6. Vytvořený “bochník” vložíme do trouby, snížíme teplotu na 100°C a pečeme 80 minut. Nikdy během pečení troubu neotevíráme.
  7. Poté troubu vypneme, pootevřeme a necháme v ní dort úplně vychladnout.
  8. Těsně před podáváním potřeme dort domácí šlehačkou nebo řeckým jogurtem a ozdobíme ovocem.
42

Podobné články