Dnes ráno při svý tradiční procházce po naší zahradě (nebo spíš tropický džungli uprostřed Úpořin) jsem zjistila, že tam vzadu v koutě, kam skoro nikdo (kromě kočky Bobiny) nechodí, je malej keřík.
Navíc ne jen tak obyčejnej malej keřík, ale malej keřík plnej malin! A protože jsem si včera v Drážďanech nakoupila super krásný nádobí včetně úchvatný ručně malovaný misky, která je podle paní prodavačky vhodná i do trouby (snad jsem jí správně rozuměla), jsem se rozhodla, že v ní i něco upeču.

maliyiny-jahody-2

Dnešek byl, ostatně jako většina dnů tady u nás, zamračenej a upršenej, a že by se mi chtělo se s něčim péct, se říct nedá. Proto jsem se rozhodla, že udělám ten nejrychlejší low carb dezert, co znam. Možná si říkáte, jak může být koláč s půl kilem ovoce low carb, ale věřte nebo ne, jak maliny (3,2g/100g), tak jahody (2,5g/100g) mají poměrně nízkej obsah fruktózy a proto jsou jedny z nejpoužívanějších ovocí (ok hned po avokádu) při low carb woe (way of eating – způsob stravování). Přesto bychom je měli jíst pokud možno spíše jako dezert, ale chápu, že v jahodový sezóně se občas nedá udržet a pak už se snězený množství počítá spíš na kila než na kusy.

A už dost povídání, tady je ten recept!

P.S.: Nevím, jestli je nějaká chyba v postupu, ale pokaždý, když tohle peču, spálim si ruku, tak dávejte bacha 🙂

ricotta-maliny-kolac-2

 

Ingredience

500g malin/jahod/ostružin/borůvek

1 balení ricotty (250g)

2 lžíce zakysané smetany

2 větší vejce

1 lžička stévie

1 lžíce vanilkové esence

špetka soli

 

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Lesní plody vyskládáme do menší nádoby na pečení.
  3. V míse smícháme ricottu, smetanu, vejce, vanilkovou esenci, přidáme stévii a sůl a vše do jemna rozmícháme.
  4. Vzniklou směsí přelijeme ovoce, které jsme vyskládali do nádoby.
  5. Nádobu vložíme do trouby, zapneme horní gril a pečeme 5-10 minut (dokud nám povrch nezkaramelizuje).
  6. Podáváme teplé.
34

Podobné články