Léto je tady a s ním i spousta sezónního ovoce, které si přímo říká o upečení v nějakém lahodném cukrfree koláči! 🙂

Posledních 7 dní pro mě (i Adama) bylo opravdu náročných, protože nám naše milovaná kočička Bobinka málem odešla za Mourkem 1., Mourkem 2., Bobíkem 1., Bobíkem 2. a Jůlinkou. V úterý už vypadala vážně zle, a když jsme jí na zvířecí kliniku, kde byla hospitalizovaná, šli navštívit, myslela jsem že jí vidíme naposledy.

Bobinka nakonec podstoupila operaci, ze které se (zatím) úspěšně zotavuje, a tak máme tu naší číču chlupatou naštěstí zase doma. Dnes jsem se navíc dozvěděla, že díra v žaludku, kterou měla, nebyla od nádoru a tak mi po těch několika náročných dnech spadl kámen, co kámen, úplnej balvan ze srdce a začala jsem mít chuť zase péct a vlastně celkově něco dělat.

Připravila jsem proto meruňkový koláč s tvarohem a vanilkou, který vidíte na fotce. Koláč byl moc dobrý, ale na mě v něm bylo moc korpusu a málo tvarohu. Proto jsem se i přesto, že Adamovi chutnal i s vysokým korpusem, rozhodla upéct ho ještě jednou a upravit trošku poměr ingrediencí.

Výsledný recept tak obsahuje dvakrát takové množství tvarohové vrsty a o polovinu menší korpus. Neděste se proto, když váš výsledný koláč bude vypadat trošičku jinak (bude mít nižší korpus a vyšší tvarohovou vrstvu) než ten na fotce. Fotky s Mauičkem a Bobinkou se nám totiž povedly tak moc, že jsem je už nechtěla znovu přefocovat :).

Pokud ale náhodou máte raději koláče s větším množstvím těsta (nikoho takového neznám:)) a menším množstvím tvarohu, můžete udělat dvojité množství těsta na korpus a péct o chvilku déle :).

Doufám, že si na koláči pochutnáte. Ideálně ve společnosti těch nejbližších (lidí i zvířátek)! 🙂

Ingredience

Počet porcí: 12

Korpus

115 g mandlové mouky nebo najemno namletých blanšírovaných mandlí

45 g strouhaného plnotučného bio kokosu

1  lžička kypřícího prášku z vinného kamene

½ lžičky mleté bourbonské vanilky

Nastrouhaná kůra z 1 menšího bio citronu

1/2 hrnku farmářského nebo domácího kefíru

20 g rozehřátého másla (nebo kokosového oleje)

1 vejce

 

Tvarohová vrstva

175 g bio zakysané smetany

250 g bio tvarohu

2 vejce

1 lžička vanilkové extraktu (nebo mletá vanilka)

1 lžíce šťávy z bio citronu

 

Meruňky

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Všechny ingredience na těsto smícháme do hladkého těsta a přemístíme do předem vymazané koláčové formy o průměru 22 cm. Poté smícháme všechny ingredience na tvarohovou vrstvu a pomocí lžíce jí přendáme na těsto na korpus. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vyskládáme na tvarohovou vrstvu. Koláč poté vložíme do trouby a pečeme po dobu 45 – 50 minut. Doba pečení se může lišit podle typu trouby. Hotový koláč necháme nejdříve vychladnout na pokojovou teplotu, poté jej alespoň na 2 hodiny vložíme do lednice. Podáváme buď samotný nebo společně se lžící zakysané smetany.

Moje tipy:

Pokud chcete koláč méně sladký, použijte méně meruněk, pokrájejte je na kostičky a posypte jimi koláč.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

274

Podobné články

23 comments

Odpovědět

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda místo mandlové mouky nebo mletých blanšírovaných mandlí lze použít jinou zdravou mouku. 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Leni, to záleží jakou mouku máte na mysli. Z ořechových můžete ve stejném poměru použít všechny kromě kokosové. U obilných mouk bude potřeba upravit množství tekutých ingrediencí. 🙂

Odpovědět

Hezký den, prosím, poradíte, v jakémpak poměru tedy dát mouku kokosovou? A když bych dala mouku klasickou hladkou, tekutých ingrediencí bude potřeba méně či naopak více? 🙂 Předem moc děkuji za zprávu.

Odpovědět

Evičko, to se nedá takto říct, musela bych to vyzkoušet a upravit podle konzistence těsta 🙂

Děkuju za zprávu, vyzkoušela jsem nakonec 2 varianty a obě se povedly. Jen tedy mouka mandlová mi tolik nedržela pohromadě s tvarohovou vrstvou, korpus byl víc “mokrý”, ale výborné to tedy bylo! 🙂

Odpovědět

Děkuju moc za odpověď. Brzy recept vyzkouším. ☺️

Odpovědět

Jani, recept vypada krasne, chci ho dnes vyzkouset. Jedna otazka, asi nejsem tolik zbehla v koko vecech, co je plnotucny kokos? Dekuji za inspiraci

Odpovědět

No ona se prodává buď taková ta kokosová drť, která je odtučněná, potom se výsledný dezert sype a je dusivý. Plnotučný kokos je klasický strouhaný kokos, který je šťavnatý. Já ho nakupuji třeba v country life, ale mají i v dm 🙂

Odpovědět

Dobrý den Janino, jaký tvaroh je prosím myšlený? Jestli se podobá spíše tomu klasickému ve vaničce, nebo tomu v alobalu? Moc děkuji

Odpovědět

Dobrý den, Kačko, je to ten klasický tvaroh ve vaničce 🙂

Odpovědět

Dobrý den, je možné vyměnit meruňky za jiné ovoce? Které je prosím vhodne, aby se nezměnila struktura koláče? děkuji

Odpovědět

Kársný den Luci, děkuji za dotaz, chodí mi denně spousta fotek koláče s lesními plody, broskvemi, nektarinkami, ale i ostružinami nebo švestkami, takže to zřejmě funguje s téměř každým ovocem! 🙂

Odpovědět

Dobry den, muzu vedet, proc krome kokosove? Jinou ted doma nemam a kolac bych si chtela upect.

Odpovědět

Dobrý den, ona kokosová mouka má úplně jiné vlastnosti než všechny ostatní a nasaje oproti nim obrovské množství vody, takže je potřeba upravit množství dalších ingrediencí, konkrétně tedy tekutin.

Odpovědět

Musela jsem u babi upéct ve skleněné formě, protože kovovou dortovku tu nemá, ale povedl se na výbornou. Ta chuť citronové kůry je tam naprosto úžasná.

Odpovědět

Jé to mám radost! 🙂

Odpovědět

Dobry den, Vas recept vypada uzasne a moc se ho tesim vyzkouset, jen bych potrebovala poradit, cim se da nahradit kefir? Ziji v UK a tady ho nesezenu, mohu pouzit zakysanou smetanu nebo treba tvaroh?
Predem dekuji za odpoved.

Odpovědět

Dobrý den Šári, ano se zakysankou by to mohlo jít. Případně pokud bude moc tuhá, tak ji trošku nařeďte vodou nebo mlékem 🙂

Odpovědět

Kefir jsem sehnala v polskem obchode a je upeceno! Zitra ochutnavka 🙂

Odpovědět

Zdravím Jani, dnes jsem recept vyzkoušela. Akorát korpus je hodně mokrý a rozpadá se. Použila jsem mandlovou mouku a kefír z obchodu, který spíš připomíná jogurt, než kefír z wikipedie. A taky jsem měla pouze klasický kypřící prášek a ne z vinného kamene. Lze recept nějak upravit aby byl korpus více pevnější a suchší? Třeba přidaním vloček, když Vámi uvedený pořádný kefír neseženu? Co se týče plnky přišla mi kyselejší, použila jsem 20% zakys.smetanu. V receptu neuvádíte procenta smetany, ale dočetla jsem se že čím tučnější, tím jemnější. Mám tedy příště použít 30%, nebo upravit poměr smetana-tvaroh? Nebo nepřidávat citrónovou šťávu?
Konečný výsledek i přes ty drobnosti byl moc chutný, děkuji.

Odpovědět

Dobrý den, Ivčo, napadá mě jediné – nepoužila jste odtučněnou mandlovou mouku? Případně, pokud jste si mixovala mandle doma, zda nebyly moc nahrubo namleté? Jinak zakysanku používám klasickou 20%, ta tučnější už je spíše creme fraiche, ale určitě jej také můžete použít. Pokud Vám to tak přijde příliš kyselé, zkuste do směsi namixovat sladkou meruňku :))

Odpovědět

Dobrý den, Jani, o tom, že není strouhaný kokos jako strouhaný kokos čtu poprvé 🙂 Jak lze prosím zjistit, zda se jedná o plnotučný kokos? Podle hodnoty tuku v tabulce s výživovými údaji? Mám doma Ensa kokos a píší tuky 59 g (z toho nasycené 53 g), ale není bio. Děkuji 😉

Odpovědět

Luci, poznáte to často podle hrubosti nastrouhání, ten hrubší je ok, ten co je dá se říci až na moučku, je suchý a drobivý a recepty z něj nefungují. Poznáte to i po chuti, ten tučný je takový štavnatý a ten suchý, je prostě suchý a dusivý 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..