I když jí říkám Nenutella, je podle mě nutellovější než opravdová Nutella. Obsahuje totiž pouze to, co by oříško-kakaová pomazánka měla obsahovat – oříšky a kakao.

Vyrobit skvělý oříškový máslo může být oříšek. Sehnat kvalitní ořechy už není v dnešní době problém, nepražený kakao koupíte taky v každym obchodě se zdravou výživou, horší je to se samotným mixováním.

Kromě kvalitních ingrediencí dělá dobrý oříškový máslo hlavně kvalitní mixér – ten je podle mě stejně, ne-li důležitější, než samotný ingredience.

I když tohle není placená reklama, otázka “jakej používáš mixér?”, je hned po otázce “jakou používáš stévii?” tou nejčastější. Proto vám tu teď napíšu, v jakym mixéru jsem oříškový máslo kdy mixovala a jak se mi v něm mixovalo.

Poprvý jsem zkoušela mixovat máslo v mixéru od Kenwood (model fpm 260). Mixér máslo umixoval, i když to trvalo asi tak 30 minut a to včetně přestávek, protože se mixér po pár minutách vždy hrozně přehřál a musel se nechat vychladnout. Máslo bylo dobrý, ale nebylo až tak hladký.

Nejlíp se mi máslo mixovalo ve Vitamixu (ve kterym se nejlíp mixuje všechno), ale vzhledem k ceně chápu, že to není mixér úplně pro každýho a jen kvůli máslu se ho kupovat nevyplatí. Máslo, který vidíte na obrázku je umixovaný právě Vitamixem.

Před pár týdny jsem ale objevila novej mixér od ETA a nestačila jsem žasnout. Za asi třetinovou cenu toho, co stojí Vitamix, má tenhle mixér až neuvěřitelnej výkon a tak strčí Vitamix hravě do kapsy. Já si vybrala digitální mixér ETA Vital Blend a kromě toho, že mi zničil i lžičku, kterou jsem v něm hned při prvnim mixování zapomněla, je naprosto úžasnej. Máslo umixuje dohladka během 2-3 minut. Jen na rozdíl od Vitamixu je do másla potřeba přidat alespoň trochu kokosovýho nebo makadamiovýho oleje (což nám ale nevadí, naopak:)).

I když já sama s mixérem značky Nutribullet zkušenost nemám, měl by tenhle mixér umixovat másla bez problémů a to za pár minut (jen bude potřeba přidat do másla trochu oleje).

Co se samotných oříšků týče, tak každýmu (nejen) na low carb připomínám “don’t go nuts on nuts!”…což v češtině zní o hodně míň cool a znamená to, že to nemáte s ořechama přehánět. Ono, co si budeme povídat, je strašně jednoduchý sníst víc ořechů, než byste měli a ještě jednodušší je sníst víc oříškovýho másla, než byste chtěli.

Proto oříškový máslo neberte jako něco, čeho můžete sníst celou sklenici, ale jako něco, čím si ochutíte třeba ranní mandlovou kaši nebo zakysanou smetanu s jahodama. Vybírejte co nejkvalitnější ořechy, ideálně makadamie (ale na máslo z nich utratíte celou vejplatu), mandle nebo kešu (ty jsou sladší). Na nenutellu ale rozhodně použijte kvalitní lískáče, bez kterých prostě nenutella není nenutella (ani nutella) :).

A kdo sem dal ten med, ten přeci neni cukrfree nebo je? Ten med jsem sem dala samozřejmě já, ale to jestli je nebo neni cukrfree (což asi spousta z vás ví, že neni 🙂 ) a spoustu dalšího, se dozvíte na Cukrfree kurzu, kterej proběhne 6.5.2017 v hipstřích prostorech SVĚT-HUBu v Praze (více info zde). A protože místa rychle mizí a zbývá posledních 5, začaly jsme plánovat už termíny na další kurzy, který by měly proběhnout na konci května. Kurzem vás budu provázet já – Janina Slanina a Hanča, molekulární bioložka a biochemička (haha) z NoveTelo.cz. Těšit se můžete na spoustu informací, ale i zábavy a ochutnávky cukrfree dobrot. Budeme se těšit na viděnou! 🙂

Ingredience

230 g lískových ořechů

1/4 hrnku raw kakaového prášku

vanilková esence

1 lžička kokosového nebo makadamiového oleje 

špetka himalájské soli

stévie podle chuti

Počet porcí:

Recept je na 1 sklenici nenutelly. Já sama většinou dělám dvojté množství.

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Lískové oříšky rozprostřeme po plechu vyloženém papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut, dokud se slupky z ořechů nezačnou odlupovat. Poté z ořechů slupky odstraníme tak, že vezmeme část ořechů do dlaní a třeme je o sebe, dokud slupky neodpadnou. Stejný postup opakujeme se zbytkem ořechů.

Od slupek očištěné ořechy vložíme do nádoby mixéru a mixujeme. Jakmile se nám vytvoří jemný prášek, přidáme kokosový olej a pokračujeme v mixování, dokud se nám nevytvoří hladké lískooříškové máslo.

Do másla přidáme kakaový prášek, vanilku a špetkou soli a mixujeme dalších 5-10 minut.

Moje tipy:

Postup je psaný pro průměrný mixér. Pokud máte výkonnější mixér, přidejte olej, kakao a vanilku hned na začátku – celý proces bude trvat daleko kratší dobu (1-3 minuty).

U většiny mixérů trvá delší dobu (15-25 minut), než se ořechy kompletně rozmixují do hladké hmoty. Je také potřeba několikrát mixér vypnout a pomocí lžíce seškrábat stěny nádoby mixéru, aby se všechny ořechy umixovaly do hladka.

Ořechová másla můžete skladovat několik týdnů v lednici v uzavřené nádobě nebo je až na 4 měsíce zamrazit.

Dobrou chuť!

Vaše

78

Podobné články

3 comments

Odpovědět

Tak, našla jsem 3 druhy mixérů Eta Vital Blend. A protože nerada kupuju nevyzkoušené věci, tak se ptám, který z nich máš doma? Vim že jsem ho viděla na IG ve strories, ale k tomu se už člověk bohužel nedostane..

Odpovědět

Luci, mam vital blend digi 🙂 upřímně jsem nestudovala, jaký je mezi nimi rozdíl, ale vím, že ten můj má přednastavené funkce třeba na rostl. mléka, pyré nebo na ořechová másla. 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *