Chtěla jsem pro tenhle Cukrfree dezert vymyslet originální název, kterej by v sobě odrážel to, že se jedná o panna cottu, která je z matcha tea a kokosu. Matcha panna cocotta je podle mě ideální.

Konečně jsem zas po pár měsících doplnila zásoby grass fed želatiny – tedy želatiny z volně se pasoucích zvířat, a začala jí tak opět cpát do všeho.

Vzniklo z toho několik druhů panna cotta dezertů, ze kterejch mi nejvíc chutnala matcha panna cotta, ozdobená malinama a zalitá čokoládovou polevou z kokosovýho oleje a raw kakaovýho prášku.

Tím, že mám teď doma celkem velký zásoby želatiny, kterou jsem si dovezla z Austrálie v domnění, že jí u nás zase nebudu moct sehnat, můžete očekávat daleko víc receptů obsahujících tuhle “superpotravinu”.

K mému údivu ale hlavně potěšení, jsem zjistila, že mojí oblíbenou grass fed želatinu od Great Lakes, prodávají i u nás – stačí jen googlovat. Dokonce se dá sehnat i za téměř stejnou cenu, jako v Austrálii ( i když stále o dost vyšší než v USA). Takže pokud plánujete výlet do Ameriky, nebo čekáte americkou návštěvu, určitě si želatinu přibalte nebo si o ní řekněte.

Bohužel (nebo bohudík?) jsem se zrovna trefila do období, kdy Adam drží půsty, proto jsem počítala s tím, že budu muset všechny panna cotty sníst sama. Když si ale Adam všimnul, že v lednici zbývá už jen ta poslední, přerušil po pěti dnech svůj půst (kdy jediný co “jedl” byly vývary) a po panna cottě se jen zaprášilo :).

Matcha panna cottu mám nejraději s malinama nebo jahodama a hlavně – s čokoládovou polevou. Tu většinou dělám z rozpuštěný čokolády bez cukru, ale pokud jí doma nemáte a nechce se vám shánět, rozpusťte si 1-2 lžíce kokosovýho oleje, přidejte 2-3 lžíce raw kakaovýho prášku, promíchejte a máte skvělou čoko polevu. Pokuď je pro vás samotný kakaový prášek moc, můžete přidat trochu vanilky a stévie.

Dneska nejsem tolik upovídaná, ale není to proto, že bych si s vámi nechtěla povídat. Právě se totiž chystám za Hančou (měla jsem tam být přesně před 5 minutama), se kterou pro vás budeme připravovat kurz Cukrfree. Ten první, kterej proběhne 6.5. v Praze, je už vyprodanej, ale pokud se zajímáte o život bez cukru a chcete se nejen dozvědět víc, ale taky ochutnat naše cukrfree dobroty a třeba i poznat nový lidi, kterým (stejně jako vám) není jejich zdraví lhostejný, tak máte jedinečnou příležitost! 🙂 Včera jsme totiž spustili přihlašování na další Cukrfree kurz, kterej se bude konat už na konci května, a to 28.5. v prostorech SVĚT-HUBu! Přihlašovat se můžete tady a my už se teď moc těšíme, až se s vámi všemi potkáme a užijeme si společnou vzdělávací, ale i zábavnou neděli! 🙂

 

Ingredience

1,5 hrnku kokosového mléka (nebo smetany)

1/3 hrnku vlažné vody

3 lžičky želatiny (já používám želatinu od Great Lakes)

vanilková esence

4 g prášku matcha tea (+ 2 lžíce vlažné vody na rozmíchání)

stévie podle chuti

Na servírování:

maliny na ozdobení

čokoládová poleva (smíchaný rozehřátý kokosový olej a raw kakao)

Počet porcí:

4-5 (podle velikosti formiček)

Postup

Do menší misky nalijeme vlažnou vodu, povrch poprášíme želatinou a promícháme. Poté necháme 5 minut odležet. Do menšího hrnce vlijeme kokosové mléko, vanilku, případně dochutíme stévií, promícháme a na mírném plameni zahříváme. Do směsi přidáme želatinovou směs a mícháme, dokud se želatina úplně nerozpustí. V menším hrnku rozmícháme matcha tea se 2 lžícemi vlažné vody a hotovou směs poté vlijeme do hrnce a vše důkladně promícháme (směs však nevaříme). Hotovou směs vlijeme do menších formiček (já použila menší hrnečky a mističky). Poté vložíme alespoň na 6 hodin do lednice. Hotovou panna cottu vyklepneme z formičky, ozdobíme malinami a zalijeme čokoládou.

Moje tipy:

Vyklepnout panna cottu z formičky může být občas oříšek. Pro jednodušší vyklepnutí, pomocí tenkého nože oddělte okraje panna cotty od formičky. Poté formičku s panna cottou vložte do menšího hrnce s teplou vodou a na 15 vteřin ho zahřejte (pokud formičku zahřejete víc, začne se panna cotta roztékat). Formičku poté překryjte talířem, otočte, opatrně vyklepněte, ozdobte malinami, zalijte polevou a podávejte.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

92

Podobné články

7 comments

Odpovědět

Já bych chtěla cukrfree merchandise! Trička, hrníčky, talířky a tak.. Jasně že bych si to mohla logo nechat natisknout sama, ale to by bylo vykádání a já tě nehcci vykrádat. POjďme rozšířit cukrfree do scvěta pomocí merchandise!

Odpovědět

Ty jo, už dlouho o tom přemýšlím, tak jsem ráda, že nejsem jediná, který by se to líbilo 🙂 slibuju, že merch bude! 🙂

Odpovědět

Proc me to nenapadlo z matcha? Cpu ho vsude,ale panna cota? Jdu na to😉 Jinak delam z kokos.mleka,gelatin great lakes a broskvi. No sugar needed😋

Odpovědět

Kde kupujete stévii? Pořídila jsem si teď rostlinku, ale nevím, jak se bude dařit, spíše se snažím eliminovat “doslazování” úplně a mít jen přirozenou sladkost třeba z ovoce. Ale někde se asi trochu té sladké chuti hodí. díky

Odpovědět

Dobrý den Pavlo 🙂 já sama stévii už nepoužívám, ale jak říkáte – když pečete např. pro ostatní, kteří jsou na sladkou chuť zvyklí, tak je lepší jídlo něčím alespoň trochu dosladit. Já sama mám doma bylinku, jak čerstvou tak sušenou. Z bylinky potom vyrábím buď odvar nebo esenci, kterou přidávám do dezertů. Spousta lidí si chválí, že takto vyrobená esence či odvar, nemá tu silnou “pachuť”, kterou mívají ty kupované produkty.

Odpovědět

K tomu Great Lakes. Kolegyně teď pojede do Ameriky, tak bych jí poprosila, aby mi ho přivezla pokud by na něj narazila. Ale koukám, že je zelenej a červenej. Kterej na výrobu Panna coty?

Odpovědět

Ten červenej (spíš naoranžovělej) je želatina – která je vhodná právě pro tvorbu želé, protože narozdíl od toho zelenýho – hydrolyzovaného kolagenu, tuhne 🙂 Takže na panna cottu jedině červenou:)

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *