Krtkův dort jsem naposledy pekla asi tak před 15 lety, z pytlíku. Tehdy mě ani nenapadlo, že se něco takového dá jednoduše připravit i doma, bez pytlíku, z kvalitních ingrediencí a s minimem cukru!

Krtkův dort jsem připravila pro ségru, která na čarodějnice oslavila 25. narozeniny. I přesto, že není cukrfree, posledních pár týdnů o jídle přemýšlí trošku jinak. Po dvou letech, co dělám Cukrfree kurzy, se totiž rozhodla, že jeden z nich také navštíví. I když nikdy dřív nemusela řešit jídlo (protože na rozdíl ode mě, neměla nikdy problémy s váhou), poslední dobou se necítila úplně nejlíp.

Z kurzů si nevzala to, že by měla být nutně 100% cukrfree, ale omezila alespoň ty nejproblematičtější potraviny a nápoje plné cukru a už po několika týdnech se cítí nesrovnatelně lépe. I proto si k narozeninám přála dort bez cukru! 🙂

I když já sama na dorty moc nejsem a většinou ochutnám jen malý kousek, krtkův dort byl výjimkou (která potvrzuje pravidlo:)). Spojení jahod s krémem a čokoládou bylo naprosto bezkonkurenční (pro mě i daleko chutnější, než s banány). Nicméně, co mě opravdu hodně zaujalo, byl korpus! Kromě kakaa, jsem do něj totiž přidala i rozehřátou čokoládu a výsledek byl vynikající! Tohle těsto jsem rozhodně do receptu nepoužila naposledy! 🙂 Trošku nadrobeného korpusu mi zbylo a v kombinaci s domácím kefírem to byla skvělá a rychlá snídaně (nebo svačina).

Dnešní recept bude spíš obrázkový, než povídací. Pokud si chcete dortík trochu “přisladit”, přidejte sladší ovoce nebo jahod dejte více. Klidně je i nakrájejte přímo do krému. Výborná může být i kombinace několika druhů ovoce! 🙂 Budu se moc těšit na vaše výtvory, proto mě na sociálních sítích nezapomeňte označit, ať se můžu tou Vaší hroudičkou taky pokochat. <3

Ingredience

Počet porcí: 12

3 hrnky najemno namletých ořechů (já použila kešu)

1/2 hrnku kakaového prášku

1/4 hrnku espressa

2 lžičky jedlé sody

vanilkový extrakt

3 celá vajíčka

1/2 hrnku domácího kefíru (lze použít i hustý farmářský)

40 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády (já použila 92% od Vivani)

3 našlehané bílky

Forma: 22 cm

Na krém:

500 ml farmářské smetany na šlehání

350 g mascarpone

vanilkový extrakt

60 g vysokoprocentní čokolády

500 g jahod (lze použít i jiné ovoce – originálním receptu jsou použité banány)

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Mouku z ořechů vložíme do větší mísy. Přidáme všechny suché ingredience a promícháme. Přidáme celá vajíčka, kávu, kefír, vanilkový extrakt a promícháme. Poté vmícháme (ve vodní lázni) rozehřátou čokoládu. Bílky si vyšleháme do tuhého “sněhu” a opatrně je do těsta zapracujeme. Hotové těsto přemístíme do vymazané formy o průměru 22 cm a vložíme na 35 – 40 minut do trouby, propečenost kontrolujeme špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu trouby.

Mezitím si našleháme smetanu do šlehačky. V míse smícháme mascarpone s vanilkou a najemno nasekanou čokoládou a šlehačku do směsi opatrně vmícháme a vložíme do lednice.

Hotový korpus necháme vychladnout a poté jej pomocí lžíce vydlabeme tak, aby na dně a po okrajích zůstal cca 1 cm korpusu. Vydlabaný korpus poté vložíme do misky a použijeme později na zasypání krému. Nakrájené ovoce vyskládáme na dno, na něj přidáme krém, který vytvarujeme do tvaru hroudy. Tu poté posypeme rozdrobeným zbylým korpusem a pomocí rukou jej opatrně přimačkáváme ke krému. Hotový dort vložíme na hodinu do ledničky a podáváme.

Moje tipy:

Pokud chcete dort sladší, přidejte sladší druhy ovoce (případně přidejte větší množství jahod). Ovoce také můžete nakrájet na menší kousky a vmíchat přímo do krému.

Zbylý korpus, který nepoužijete na zasypání krému, si můžete dát nalámaný k snídani nebo k svačině společně s domácím kefírem! 🙂

Čokoládu jsem použila 92% od značky Vivani.

S těstem s našlehanými bílky opatrně – vyvarujte se nárazům jak s formou, tak i např. s dvířky trouby.

Dávejte také pozor, abyste nepřidali více jedlé sody – výsledný korpus potom může být slaný až nahořklý. Pokud nemáte lžičkové odměrky a nechcete riskovat, raději použijte kypřící prášek bez fosfátů.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

261

Podobné články

33 comments

Odpovědět

Dobrý den, čím by bylo možné nahradit ořechy v korpusu? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, Terezko, možná bych to zkusila s kokosem, ale bude potřeba upravit množství tekutin.

Odpovědět

Dobry den 🙂 mohlo by to fungovat aj s mandlovou mukou?

Odpovědět

Saši, ano určitě. Jen dávejte pozor, aby mouka nebyla odtučněná 🙂

Odpovědět

Dobrý den, bylo by možné nahradit ořechy, madlovou moukou?

Odpovědět

Krásný den, Jani, ano určitě můžete nahradit. Jen pozor ať není odtučněná 🙂

Odpovědět

Právě jsem ho dokončila, bohužel není pro mě! Nemůžeme ani ochutnat,tak snad bude OK!Zítra dám vědět! Popravdě si nedokážu představit tu chuť úplně bez cukru!No uvidíme!

Odpovědět

Tak dejte vědět, Ladi! 🙂

Odpovědět

To je jak na zavolanou ❤️ už 14 dní smutné koukám po tom dortu v krabici v každém obchodě, jen co se vrátím z výletu, jdu péct 😍 děkuji za recept

Odpovědět

Použila jsem vlašáky + mandle a taky super 🙂 výborný recept, díky!

Odpovědět

Musí se nějak upravit množství pokud použiju mandlovou mouku místo ořechů? 😊

Odpovědět

Nemusí, jen pozor aby nebyla odtučněná 🙂

Odpovědět

Vypadá to super,jen by se mi hodil nějaký tip, jak na dort bez laktozy..? 😏

Odpovědět

Leničko, napadá mě pouze kokosový krém, jen se bojím, že Vám nebude tak dobře držet :/

Odpovědět

Jani bude vadit, když místo kefíru dám zakysanou smetanu ? 🙁 Sem hlava děravá

Odpovědět

Petul, to by mělo být ok 🙂 kdyby to bylo husté, tak to možná trošku naředte mlékem, ale myslím, že to bude v pohodě 🙂

Odpovědět

Lze prosim orechy pouzit pouze vlasske? Kakaovy prasek je mysleno jako holandské kakao? Moc dekujk. Jsem novacek 🙂

Odpovědět

Katko, já používám normálně bio kakao z pražených kakaových bobů, takže ano ten holandský typ ale ideálně v bio kvalitě. Z vlašáků to určitě půjde, jen to nebude mít tak nasládlou chuť jako u kešu 🙂

Odpovědět

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte spočítané celkové nutriční hodnoty tohoto dortu popř. na porci. Je vhodný i v pozdějších fázích ketózové diety?
Předem moc děkuji!

Odpovědět

Krásný den, Ani, to bohužel nemám, na cukrfree nic nepočítám, ale věřím, že když si vše zadáte do kalorických tabulek, tak nutriční hodnoty zjistíte. 🙂

Odpovědět

Zdravim Jani,
jake pouzivate vanilkove aroma? Vyzkousela jsem nekolik a zadne mi nechutnalo. Kazde mi prijde hrozne umele.
Diky 🙂

Odpovědět

Zuzanko, používám domácí vanilkový extrakt. Pokud máte Instagram, tak jsem tam do highlightů přidávala videa, jak ho připravuji 🙂

Odpovědět

Dobrý den,
nevím zda to jen nevidím. Kolik se dává mouky a jaká?

Odpovědět

Dobrý den, místo mouky jsou zde namleté ořechy (hned první ingredience:)

Odpovědět

Před pár dny jsem krtka upekla a přinesla ho do práce. Všichni si ho neuvěřitelně pochvalovali a byli překvapení, jak něco bez mouky a cukru může chutnat tak dobře. Díky!! <3

Odpovědět

Nejlepší krtkac co jsem kdy měla! Byl opravdu skvělý, moc děkuji za Vaše recepty :))

Odpovědět

Dobrý den,
máte zkušenost s kokosovou moukou? Myslíte, že by bylo možné kokos. moukou nahradit mleté ořechy?

Odpovědět

Dobrý den, raději než koko mouku použijte rozmixovaný kokos. Bude potřeba si trošku pohrát s množstvím tekutin, jelikož kokos se chová trošku jinak než mleté ořechy. Dejte vědět, jak se podařil! 🙂

Odpovědět

Použila jsem mleté mandle a doplnila kokosovou moukou a výsledek byl naprosto skvělý. Chutnal všem!!!

Odpovědět

Dobrý den Leni, Kaufland v Čechách i v Německu prodává bezlaktózovou šlehačku.Hezký den Veronika

Odpovědět

Hezký den, recept vyzkouším, už se těším. 🙂 Mohla bych se prosím zeptat, kolik těch oříšků bylo potřeba? Nevím, kolik gramů koupit, ať mám tři hrnky.

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lenka

Odpovědět

Dobrý den, jeden hrnek je kolem 140 g 🙂

Odpovědět

kdybych ja vul cetla vse az do konce……info o jedke sode a horkosti!!!!No cokolada tu horkost jen tak tsk prebila,ale mohla jsem si usetrit vysilovani.
Jinak super recept s poucenim na priste-cist recepty az do konce 😊

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..