Všech nejoblíbenější koláč na světě – makovej, našel konečně cestu i ke mně na blog!

Recept na makovej koláč jsem už před nějakou dobou přidala na svůj novej IG a FB profil s názvem @cukrfreerecepty, na kterej přidávám nejen svoje, ale hlavně vaše cukrfree výtvory! Zasílat je můžete na email cukrfreerecepty@gmail.com.

 

Dnes jsem se po dlouhý době dostala k tomu, abych ho konečně přidala i sem, tak ho tady máte!

Na prázdniny jsem se těšila už od března, kdy jsme se vrátili z Austrálie, a nejvíc na to, až budu mít zase spoustu času na věci, který mě baví (třeba na psaní na blog), jak tomu tak o prázdninách bývá. Opak byl ale pravdou, a tak mi prázdniny propluly mezi prsty a já zase skoro nic nestihla.

Když nad tím přemýšlím, stihla jsem toho vlastně docela dost. Sice se mezi to “dost” nedá počítat každodenní přidávání receptů na blog, ale za posledních pár týdnů se toho změnilo hodně a to je taky ten důvod, proč jsem měla tak málo času na blogování.

První změnou bylo to, že jsem konečně po dlouhý době začala opět pracovat na svý psychice – začala jsem pravidelně cvičit jógu, meditovat a docházet na “energy healing” terapie. Začala jsem se učit, jak se stát pozitivnějším člověkem. Vždy, když jsem se jako malá na něco těšila, tak se to pokazilo. Od tý doby si zakazuju těšit se, a to z jednoho prostýho důvodu – bojím se totiž, že mým těšením se zase všechno pokazí. Naučit se znova těšit, byla (a stále je) pro mě asi stejně těžká věc, jako se naučit mít sama sebe ráda.

 

Druhou změnou bylo to, že jsem se díky projektu, na kterým jsem přes léto pracovala (a o kterym vám brzy povím víc), seznámila s Janou z blogu zivakultura.cz, který je zaměřený zejména na GAPS stravování (o kterém jsem upřímně slyšela poprvé až od ní:)). Nakonec jsme si s Janou padly do oka tak moc, že jsme se rozhodly společně vydat novou kuchařku! A to ne jen tak ledajakou! Kuchařku budeme společně připravovat na Hawaii, kde Jana se svou rodinou už několik let žije a těšit se na ní můžete příští rok. Zatím vám ale nechceme prozradit všechno a to hlavně proto, abyste se měli na co těšit! 🙂

No a když jsme u toho těšení, tak vám chci jen říct, že se na přípravu kuchařky na Hawaii opravdu MOC TĚŠIM, no a jestli se to pokazí, budeme vědět proč! :))

Za Jančou odlétám v půlce září a vracím se koncem listopadu. Pokud tedy chcete mojí první Cukrfree Kuchařku s věnováním jako dárek k Vánocům, objednejte jí raději už teď nebo se na vás nemusí v předvánočním shonu dostat! 🙂

 

Ingredience

Korpus:

1 hrnek jemně strouhaného kokosu

1 hrnek kešu

1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí

1 lžíce skořice

100g kvalitního másla

Náplň:

200 g mletého máku

200 ml kokosového mléka

1 lžíce másla

šťáva z 1/2 citronu

250 g tučného tvarohu nebo zakysané smetany

vanilkový extrakt

1 vejce

1 bílek

1 lžíce skořice

stévie podle chuti (lze osladit zralou meruňkou)

Postup

Spodní vrstva:

Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii nebo meruňku) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií nebo meruňkou), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 – 45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice. 

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

145

Podobné články

Komentář

Odpovědět

Já jsem ale pitomec!!! Nedala jsem do korpusu skořici! To jsem zvědavá, jak to ude chutnat…

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *