Loňskej narozeninovej dort s čokoládou a malinama bylo hodně těžký trumfnout, ale myslím, že se podařilo. Co říkáte?

Už od malička máme oslavy spojené s dortem a hlavně se spoustou jídla. Já sama bych se klidně bez dortu obešla, ale chápu, že většina lidí si narozeniny bez dortu nedovede představit. Naštěstí jsou tu dorty (jako třeba tenhle), který si můžete v klidu dát, i když jste, nebo se snažíte být cukrfree.

Narozeninovej dort byl pro maminku, která slavila 50. narozeniny, proto jsem chtěla něco slavnostního a myslím, že se podařilo! Na korpus jsem použila již tradičně ořechy (avšak netradičně pistácie) a krém z mascarpone se šlehačkou. Výsledek předčil moje očekávání (ale já mám většinou hodně nízky očekávání, takže předčit moje očekávání není moc těžký).

Původně měl dort být “decentní” a přesto “dekadentní”, což je slovo, který se poslední dobou v souvislosti s jídlem hodně používá, jehož pravej význam jsem však stále nepochopila. Výsledek ale nebyl vůbec decentní  (jak už to tak u mě bývá) a nejspíš ani dekadentní.

Sebrala jsem totiž všechno, co na naší zahradě rostlo (i nerostlo) a udělala z něj takovej pejsko-kočičkovej dort s malinama, jahodama, ostružinama, pár kuličkama angreštu a rybízu, mátou, růží, pistáciema a chrpou.

Důležitý je ale to, že maminka byla z dortu doslova nadšená. Dokonce i můj tatínek (omylem) dort pochválil slovy “jéé, ten je krásnej!”.

Říká se, že čím jsou dorty krásnější, tím hůř chutnají (teda aspoň myslim, že se to tak říká?). Naštěstí u toho mýho to podle mě, ani podle Adama a zbytku rodiny, neplatí. Dort byl nejen krásnej, ale i dobrej a kdyby byl i sladkej, chutnal by “úplně jak z cukrárny”, tvrdil Adam.

Pokud se vám nechce dělat s dortem, ale přesto byste chtěli ochutnat, jak takovej cukrfree dort nebo koláč chutná, neváhejte a navštivte jeden z našich Cukrfree workshopů, kde je vždy nějaký Cukrfree dortík k ochutnání. Navíc se v červenci výjimečně koná i kurz mimo Prahu a to ve skleníku Bylinky.cz na Moravě a je spojen s exkurzí!

Ale dost bylo povídání! Recept na tenhle (nejen) narozeninovej dort najdete o pár fotek níž a pokud se do něj pustíte, budu moc ráda za komentáře nebo označení na Instagramu s tím, jak se vám povedl a hlavně, jak vám chutnal! 🙂 Tak hezký léto a dobrou chuť <3 .

 

Ingredience

Korpus:

2 hrnky mandlí

1,5 hrnku vyloupaných pistácií (200 g)

1 lžička kardamonu

1 lžička skořice

3 vajíčka od šťastných slepiček

4 bílky

2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

1 hrnek kokosového mléka

špetka soli

stévie podle chuti

Krém:

500 g mascarpone

500 ml smetany na šlehání

vanilková esence

Na ozdobení:

sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky

květy – chrpa, sušená růže

lístky máty

nasekané pistácie

 

Postup

Korpus:

Mandle namočíme na 30 minut do horké vody a poté přecedíme. Troubu předehřejeme na 175°C. Mandle, pistácie, sůl, kardamon a skořici vložíme do mixéru a společně rozmixujeme. Směs poté vložíme do větší nádoby, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promícháme. Poté přidáme vejce, bílky a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojíme korpus tak, aby nám vznikly dva stejně široké pláty.

Krém:

Mascarpone promícháme společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšleháme dotuha, poté ji pomalu přimícháme k mascarpone.

Dort:

Polovinu krému rozprostřeme nejdříve na první plát dortu (můžeme přidat i kousky ovoce). Poté přiklopíme druhou polovinu korpusu, nakterou rozetřeme zbytek krému a ozdobíme lesními plody, květy, mátou a posypeme nasekanými pistáciemi. Hotový dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Moje tipy:

Pokud víte, že by vám rozpůlení dortu dělalo problém, můžete těsto rozdělit na dvě části a dort péct na dvakrát. Doba pečení bude kratší, proto je potřeba těsto kontrolovat.

Při mixování ořechů dáváme pozor, abychom je neumixovali příliš a nevzniklo nám ořechové máslo. Pokud váš mixér není příliš výkonný, použijte raději již namleté kupované mandle a rozmixujte pouze pistácie.

Mezi jednotlivé pláty vložte stejně velké lesní plody (např. nakrájené jahody) tak, aby vrchní plát podpíraly.

Poslední dobou jsem si oblíbila ořechy z Lidl – mají výborné kešu i pistácie za dobrou cenu.

Sušenou růži jsem sehnala v zahradnictví od značky Sonnentor. Nyní nově sežene te i na www. honestmarket.cz

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

110

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *