Loňskej narozeninovej dort s čokoládou a malinama bylo hodně těžký trumfnout, ale myslím, že se podařilo. Co říkáte?

Už od malička máme oslavy spojené s dortem a hlavně se spoustou jídla. Já sama bych se klidně bez dortu obešla, ale chápu, že většina lidí si narozeniny bez dortu nedovede představit. Naštěstí jsou tu dorty (jako třeba tenhle), který si můžete v klidu dát, i když jste, nebo se snažíte být cukrfree.

Narozeninovej dort byl pro maminku, která slavila 50. narozeniny, proto jsem chtěla něco slavnostního a myslím, že se podařilo! Na korpus jsem použila již tradičně ořechy (avšak netradičně pistácie) a krém z mascarpone se šlehačkou. Výsledek předčil moje očekávání (ale já mám většinou hodně nízky očekávání, takže předčit moje očekávání není moc těžký).

Původně měl dort být “decentní” a přesto “dekadentní”, což je slovo, který se poslední dobou v souvislosti s jídlem hodně používá, jehož pravej význam jsem však stále nepochopila. Výsledek ale nebyl vůbec decentní  (jak už to tak u mě bývá) a nejspíš ani dekadentní.

Sebrala jsem totiž všechno, co na naší zahradě rostlo (i nerostlo) a udělala z něj takovej pejsko-kočičkovej dort s malinama, jahodama, ostružinama, pár kuličkama angreštu a rybízu, mátou, růží, pistáciema a chrpou.

Důležitý je ale to, že maminka byla z dortu doslova nadšená. Dokonce i můj tatínek (omylem) dort pochválil slovy “jéé, ten je krásnej!”.

Říká se, že čím jsou dorty krásnější, tím hůř chutnají (teda aspoň myslim, že se to tak říká?). Naštěstí u toho mýho to podle mě, ani podle Adama a zbytku rodiny, neplatí. Dort byl nejen krásnej, ale i dobrej a kdyby byl i sladkej, chutnal by “úplně jak z cukrárny”, tvrdil Adam.

Pokud se vám nechce dělat s dortem, ale přesto byste chtěli ochutnat, jak takovej cukrfree dort nebo koláč chutná, neváhejte a navštivte jeden z našich Cukrfree workshopů, kde je vždy nějaký Cukrfree dortík k ochutnání. Navíc se v červenci výjimečně koná i kurz mimo Prahu a to ve skleníku Bylinky.cz na Moravě a je spojen s exkurzí!

Ale dost bylo povídání! Recept na tenhle (nejen) narozeninovej dort najdete o pár fotek níž a pokud se do něj pustíte, budu moc ráda za komentáře nebo označení na Instagramu s tím, jak se vám povedl a hlavně, jak vám chutnal! 🙂 Tak hezký léto a dobrou chuť <3 .

 

Ingredience

Korpus:

2 hrnky mandlí

1,5 hrnku vyloupaných pistácií (200 g)

1 lžička kardamonu

1 lžička skořice

3 vajíčka od šťastných slepiček

4 bílky

2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

1 hrnek kokosového mléka

špetka soli

stévie podle chuti

Krém:

500 g mascarpone

500 ml smetany na šlehání

vanilková esence

Na ozdobení:

sezónní ovoce – jahody, maliny, ostružiny, borůvky

květy – chrpa, sušená růže

lístky máty

nasekané pistácie

 

Postup

Korpus:

Mandle namočíme na 30 minut do horké vody a poté přecedíme. Troubu předehřejeme na 175°C. Mandle, pistácie, sůl, kardamon a skořici vložíme do mixéru a společně rozmixujeme. Směs poté vložíme do větší nádoby, přidáme kypřící prášek, jedlou sodu, kůru z citronu, popř. stévii a vše důkladně promícháme. Poté přidáme vejce, bílky a kokosové mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Tu poté přemístíme do formy na dort o průměru 22 cm. Pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch těsta nezezlátne. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Poté pomocí delšího nože prokrojíme korpus tak, aby nám vznikly dva stejně široké pláty.

Krém:

Mascarpone promícháme společně s vanilkou. Smetanu pomocí ručního šlehače vyšleháme dotuha, poté ji pomalu přimícháme k mascarpone.

Dort:

Polovinu krému rozprostřeme nejdříve na první plát dortu (můžeme přidat i kousky ovoce). Poté přiklopíme druhou polovinu korpusu, nakterou rozetřeme zbytek krému a ozdobíme lesními plody, květy, mátou a posypeme nasekanými pistáciemi. Hotový dort necháme v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Moje tipy:

Pokud víte, že by vám rozpůlení dortu dělalo problém, můžete těsto rozdělit na dvě části a dort péct na dvakrát. Doba pečení bude kratší, proto je potřeba těsto kontrolovat.

Při mixování ořechů dáváme pozor, abychom je neumixovali příliš a nevzniklo nám ořechové máslo. Pokud váš mixér není příliš výkonný, použijte raději již namleté kupované mandle a rozmixujte pouze pistácie.

Mezi jednotlivé pláty vložte stejně velké lesní plody (např. nakrájené jahody) tak, aby vrchní plát podpíraly.

Poslední dobou jsem si oblíbila ořechy z Lidl – mají výborné kešu i pistácie za dobrou cenu.

Sušenou růži jsem sehnala v zahradnictví od značky Sonnentor. Nyní nově sežene te i na www. honestmarket.cz

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

119

Podobné články

35 comments

Odpovědět

Trocšku s ebojím, že nebudu mít dobře rozmixované mandle. Šla by místo nich použít mouka?
děkuju

Odpovědět

Dobrý den Julie, ano, mandlovou mouku určitě můžete použít 🙂

Odpovědět

dobry den, chci se zeptat, kokosove mleko muze byt od Alpro? nebo vylozene to huste z konzervy? dekuji

Odpovědět

Dobrý den, mléko husté – např. od Aroy-D 🙂 Alpro nepoužívat! :))

Odpovědět

Ahoj, můžu se zeptat jak jak velkou formu si použila? Děkuji 🙂

Odpovědět

Ahojky, je to 22 cm! 🙂

Odpovědět

Jani, bílky se šlehají do sněhu nebo ne? A šly ny místo pistácií i kešu ořechy? 🙂 Díky

Odpovědět

Bílky se nešlehají a myslím, že by kešu místo pistácií klidně i použít šly 🙂

Odpovědět

na kolik je to tak porcí prosim?

Odpovědět

Klidně tak 20 – 24 kousků z něj bude 🙂

Odpovědět

Prosím, mohu místo pistácií použít kokosovou mouku? Dekuji

Odpovědět

Dobrý den,

kokosová mouka ve stejném poměru bohužel použít nejde, šel by mletý kokos ale i tak by bylo potřeba další ingredience přizpůsobit.

Odpovědět

Ahoj,mám dát do dortu 3 žloutky a 4 bílky nebo 3 celá vajíčka a ještě 4 bílky?

Odpovědět

Ahoj 🙂 do dortu patří 3 vejce a 4 bílky 🙂

Odpovědět

Janinko prosím pěkně, pokud použiji rovnou mandlovou mouku, tak jaké množství? Moc děkuji za odpověď 🙂

Odpovědět

Bohužel to teď nemohu zvážit, jelikož jsem na dovolené, ale podle tabulek na internetu by to mělo být něco kolem 280 gramů mouky 🙂

Odpovědět

Moc děkuji! A krásnou dovolenou přeji 🙂

Odpovědět

Prosim pekne, mandle namocit neloupane a neloupane rozmixujema? Kde koupim kypř.pr.z vinneho kamene??? Dortova forma se nevymazava? Nevysypava? Pokud ano, čím ? Dekuji za info a uz se tesim az budu ,,vyrabet,, VYPADA TOTIŽ ÚŽASNĚ !!! Eva

Odpovědět

Dobrý den Evi, mandle namáčíme neloupané a neloupané je následně rozmixujeme. Kypř.prášek z vinného kamene kupuji v obchodech se zdravou výživou. Dá se použít i jedlá soda 🙂 Já nevysypávám, pouze lehce pomažu kokosovým olejem. Hezký den! 🙂

Odpovědět

Dobrý den,
myslím, že jsem vcelku zběhlá kuchařka ale poprve budu péct na přání své vnučky takovýto dort.
Prosím o doplnění – mandle se namáčí jen pro to aby se zbavily slupky?
Rozmixovaná směs má být sypká?A nakonec po přidání vajec, bílků a kokosového mléka jen lehce promícháváte až je směs hladká, nebo můžu použít šlehač?
Tenhle dort není levná záležitost, tak doufám, že se mi povede…..
Děkuji moc za odpověď, zdravím a přeji hezký den Marie.

Odpovědět

Dobrý den, Maruško,

děkuji za zprávu. Mandle namáčíme jen proto, aby trošku změkly a zlepšila se tak konzistence těsta. Nicméně už jsem zkoušela vyrábět korpus i z nenamáčených mandlí a šlo to také :). Bílky se zde nevyšlehávají, takže je možné použít i šlehač (já to dělala ručně). Pokud chcete ušetřit na ingrediencích, doporučuji objednat oříšky (a klidně i ořechové mouky do zásoby) ze stránky http://www.grizly.cz. Jejich ceny jsou opravdu bezkonkurenční, až to sama nechápu 🙂 Mějte se krásně a ať se dort vydaří! 🙂 Janina

Odpovědět

Janinko,
děkuji moc za odpověď, mějte se taky moc pěkně a já jdu zítra na to!!! Maruška.

Odpovědět

Dobrý den, jsem alergická na ořechy, poradíte mi, čím nahradit mandle v korpusu? moc děkuji Katka

Odpovědět

Dobrý den, Katko,

zkuste na hrubo strouhaný bio kokos (takový ten hrubší, ne ta drť, která se většinou prodává v supermarketech).

Dejte vědět, zda jste ho zkoušela a jak se povedl, prosím <3

Janina

Odpovědět

Dobrý den, prosím pěkně chtěla bych se zeptat kde jste sehnala vanilkovou esenci? Nebo jestli stačí popřípadě vanilkový extrakt? Moc děkuji

Odpovědět

Dobrý den, vanilkový extrakt je super! 🙂 vyrábím si ho buď sama, případně kupuji M&S nebo Gřešík 🙂

Odpovědět

Donrý den, čim by bylo vhodné nahradit pistacie? Bohuzel jsem si objednala omylem slanne. Mam tu jeste doma vlašáky, kešu nebo para ořechy? Které budou nejlepsi volbou? Dekuji

Odpovědět

Dobrý den, Hani, klidně použijte kešu ořechy, občas z nich korpus také připravuji 🙂 at se dort povede! 🙂

Odpovědět

Moc děkuji. Už je korpus v troubě. Teda spíš jeho půlka, Radši peču 2 placky. Je možné že je ten korpus trochu slaný? Prášek do pečiva jsem nahradila sodou. Je možné, že je to tím? Doufám, že se mi to třeba jenom zdá 😀 Je to poprvé co peču něco úplně bez obyčejné mouky.

Odpovědět

Aha, tak jsem si už vygooglila, že to bude tím, že jsem dala moc sody. No snad s tim výborným krémem to bude poživatelné 🙂 Škoda, příště už lholt budu vědět. Dort je hotový.

Odpovědět

Zdravim Jani, tak jsem se tez pustila do peceni narozeninoveho dortu. Precetla recept a pustila se do peceni. Az kdyz byly oba dva korpusy v troube jsem si zacala procitat komentare. A tady je chyba, zjistila jsem, ze mam loupane mandle, myslela jsem si , ze v tom mnozstvi by byly se slupkou moc horke, bilky jsme uslehala, tak jako skoro v kazdem receptu, a kyprici prasek jsem nahradila jedlou sodou, jelikoz tady v Irsku jsem nesehnala. Po upeceni a vychladnuti korpusu jsem je rozrizla a bala se vysledku. Nadavala jsem jak spacek, proc to nemuze byt napsano v receptu a musela jsem to dozvedet az v komentarich. Kazdopadne po rozriznuti byly korpusy pecene, ovsem prisly mi uvnitr takove mazlave, jestli to bylo tim mnozstvim tuku, nevim. Namazala kremem , prolozila a ozdobila ovocem a jeden jsem darovala muzi k narozeninam a druhy jeho kolegovi tez k narozeninam.
Me a memu muzi chutnal, je tam pomerne dost vyrazne citit kardamon, coz mam rada a tak troku jsem si ho tam pridala o trochu vice. Ted mi jen drzte palce at chutna i obdarovanemu kolegovi, a ja si nestrihla v cizine ostudu :-).
Snad jen, pro stejne bloncky jako ja , prosim sel by opravit recet nebo to tam nejak dopsat ..:-). Dekuji.

Preji krasne dny , Hanka.

Odpovědět

Dobrý den, Hani,

to, že jste použila loupané mandle, není určitě problém. Bílky se v receptu nešlehají, proto to tam ani není uvedeno, nicméně nemyslím si, že by v korpusu byl nějaký opravdu zásadní rozdíl tím, že je tam našleháte – zkoušela jsem obě verze a přiznám se, že texturou pro mne byl lepší ten nenašlehaný, ale to je individuální 🙂 Proto nevím, co Vás tolik rozhořčilo a co bych měla do receptu dopisovat? Snad kolegovi dort chutnal!

Hezký den, Janina

Odpovědět

Dobry den, Jani,
dekuji moc za odpoved, vazim si ji v dnesni uspechane dobe odpovidat vsem, je u me nekdy nadlidsky vykon. Berte prosim me rozhorceni s nadhleden, myslim, ze oba dorty se mi povedly. I kdyz po pouziti neloupanych mandli chytly korpusy nazelenalou barvu od pistacii. Myslela jsem jen aby ty nase dorty vypadaly taky tak pekne jako ten vas, ze by bylo vhodne dopsat do receptu, ze to jsou neloupane mandle, nekdo necte treba komentare a nemusi se to dozvedet. Je to jen ma uvaha :-).
Preji pekne dny Hanka.

Odpovědět

Jani, ráda bych ho upekla na sobotní oslavu narozenin, jen by mě zajímalo, jestli je vhodné ho dělat den dopředu? Ten krém + ovoce dohromady do druhého jsou v pohodě? Děkuji a přeji krásné letní dny 😉

Odpovědět

Jee to jdu s odpovědí asi pozdě, ale určitě je naprosto v pořádku upéct ho den předem, je pak dokonce ještě lepší 🙂 snad se povedl a chutnal! 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.