“Dobrý den, máte cold brew”?…”Cold co?”…”Tak já si dam černý kafe s ledem :)”.

Asi takhle probíhají letní konverzace mezi mnou a obsluhou v kavárnách a restauracích. Samozřejmě nečekám, že každý podnik bude servírovat cold brew. Na druhou stranu, čím víc hipstersky na mě kavárna působí, tím víc bych čekala, že budou cold brew mít nebo alespoň znát.

Abychom si rozuměli, nejsem žádnej znalec kávy. Vlastně nejsem vůbec znalec kávy. Jediný, co na kávě poznám je to, že mi buď chutná nebo ne. No a v létě mi samozřejmě nejvíc chutná káva ledová.

Jenomže dostat dobrý, černý ledový kafe není často tak jednoduchý, jak se může zdát. A tak se vám pak může, stejně jako mě, stát to, že si objednáte americano na ledu a číšník vám donese horký americano s pár roztávajícíma se kostkama ledu.

Dát si fakt dobrý (nepo podle mě dobrý) a k tomu ještě studený kafe a hlavně BEZ CUKRU, je prostě často oříšek. Proto je největší jistotou to, když si svoje milovaný cold brew vyrobíte doma. Já do toho svýho občas přidávám vanilkovej lusk, lusk skořice nebo 1/4 hrnku nadrcených nepražených kakaových bobů. A nejraději cold brew piju s ledem a citrónem nebo pomerančem nebo kanadskejma borůvkama.

Spousta lidí říká, že na výrobu cold brew nemá trpělivost. Musíte totiž čekat 14 – 24 hodin (u některých postupů uvádějí až 48 hodin), než bude kafe ready. Jenomže, je dobrý si uvědomit, že to několika hodinový čekání neznamená, že budete nedočkavě postávat u lednice a odpočítávat hodiny a minuty. Prostě tam kafe strčíte a druhej den si ho vyzvednete.

A závěr? Je lepší mít cold brew 14 hodin v ledničce, než v ní nemít žádný cold brew :).

 

Ingredience

4 hrnky filtrované vody

1 hrnek kvalitní nahrubo mleté kávy (já používám “Rwanda Coko” od Doubleshot)

 

Dále budete potřebovat:

plátýnko

papírový filtr

gumičku

šňůrku

 

Na servírování:

citron/pomeranč/borůvky

led

 

Postup

Na přípravu cold brew používám mletou kávu a filtrovanou vodu v poměru 1:4. Mletou kávu poté opatrně přesypu do papírového filtru, jehož vršek převážu šňůrkou. Do vyšší nádoby vliju 4 hrnky vody. Filtr s kávou poté vložím do plátýnka a pomocí gumičky připevním k hrdlu nádoby, kterou poté uzavřu víkem. Nádobu s kávou vložím na 14 – 24 hodin do lednice louhovat. Podávám s ledem a citronén, pomerančem nebo borůvkami.

Moje tipy:

K přípravě cold brů můžete využít také french press. Kávu s vodou pouze vložte do nádoby french pressu, překryjte ho fólií nebo menším talířkem a vložte na 14 – 24 hodin do lednice. Až po vylouhování nasaďte na nádobu french pressu sítko s pístem a stlačte.

K přípravě však není nutně potřeba french pressu nebo plátýnka. Ve větší nádobě smíchejte namletou kávu s vodou, uzavřete víkem a nechte 14 – 24 hodin louhovat. Poté pomocí sítka, utěrky nebo starého trika přeceďte :).

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

101

Podobné články

3 comments

Odpovědět

Super, vyzkouším ! 🙂

KIND TO YOURSELF

Odpovědět

Už se chladí, tak se těším 🙂

Odpovědět

Jak to tak vidím, budu muset v lednici udělat více místa a dát dopředu do lednice vždy pořádnou zásobu k vychlazení 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *