Turmeric (česky kurkuma), ze kterého se Golden Milk vyrábí, je v Indii nazýván taky jako “spice of life” neboli koření života.

Sama se vyhýbam přehnanýmu označování jídel slovy “zdravá – doplň název potraviny”. To je samá zdravá pizza, zdravá kaše, zdravý palačinky, zdravý dort. Jenže ono všechno, co zrovna neobsahuje nějakou našemu zdraví škodlivou ingredienci, není automaticky zdravý. Nebo jinak, sice to neni nezdravý, ale ani vám to nijak extra neprospěje.

Turmeric je ale úplně jiná liga a to až tak moc, že pro něj slova jako zdravý, zdraví prospěšný, léčivý, prostě nestačí. Turmeric má kolem 150 léčebných užití a tak se řadí mezi pomyslnou špičku všech superfoods. Tradiční medíciny ho hojně používájí mimo jiné k léčbě onemocnění jater, respiračních a gastrointestinálních onemocnění a bolesti kloubů. Kurkumin v něm obsažený je zároveň silným antioxidantem, má protirakovinné účinky, je silně antiparazitický a zároveň je asi nejsilnější přírodní protizánětlivou látkou. Dále posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje množství triglyceridů, pomáhá při léčbě kožních onemocnění a při vysokém tlaku. 

No a jak do sebe dostat dostatečný množství turmericu? Podle mě nění lepší způsob, než si uvařit Golden Milk, kde se spojí úžasná chuť turmericu, skořice, kokosu a vanilky, zabalit se do deky a vychutnávat si tenhle kořeněnej nápoj při večerním sledování seriálů a filmů. Pokud si říkáte, z jakýho důvodu do něj přidávám pepř, a jestli jen chci aby to vypadalo s pepřem víc fancy, tak jste vedle jak ta jedle. Při spojení černého pepře s turmericem se zvýší vstřebatelnost kurkuminu až o 2000% a to se co? To se vyplatí.

Jen při přípravě buďte opravdu hodně, hodně opatrný. Neznám totiž nic, co by rychleji a účinněji obarvilo jakoukoli věc, která mu přijde do cesty, přes linku, zeď, podlahu, po vlasy, psa a kočku. Proto používejte nádobí, kterýho vám nebude tolik líto, když se obarví, rozhodně ho nepokládejte na linku a při strouhání používejte rukavice.

 

Ingredience

1 lžička čerstvě nastrouhané kurkumy (turmeric)

nebo

1/4 – 1/2 lžičky mleté kurkumy

250 ml domácího kokosového nebo mandlového mléka 

1/2 lžičky mleté skořice

vanilková esence nebo mletá vanilka

špetka černého pepře

1 lžička kokosového oleje

 

Postup

  1. Mléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni zahřívejte.
  2. Přidejte nastrouhanou kurkumu, skořici, vanilku a pepř a nechte půl minuty jemně probublávat.
  3. Pokud používáte mletou kurkumu, nejdříve ji společně se skořicí rozmíchejte ve skleničce s lžící vody.
  4. Poté přidejte lžíci kokosového oleje a směs pořádně promíchejte.
  5. Podávejte teplé, poprášené skořicí a špetkou pepře.
17

Podobné články