Občas mám takový ty myšlenky, kdy si říkám, jestli to, co dělám, má nějakej smysl. Pak jednou za čas vymyslim něco, jako je tahle fokáča a říkám si, že by nemělo smysl dělat něco jinýho! 🙂
A to ani moc nepřeháním. Fokáča (správně focaccia) je jedno z nejoblíbenějších italských jídel mýho Adama, kterej má část rodiny právě v Itálii, kde trávil velkej kus svýho dětství.
Proto, když jsem přišla s nápadem, že vyrobím něco jako low carb fokáču, měl největší radost právě on. Samozřejmě, že konzistence je poněkud jiná, zato chuť je dokonalá! Těsto bude trošku řidší, tak se nelekejte. Po pár minutách v troubě ale začne fokáča tuhnout a zbarvovat se dozlatova a hlavně vonět po celý kuchyni!
Kromě týhle voňavý jakoby italský dobroty, byl highlightem našeho týdne náš již druhý Cukrfree kurz. Ten první (co se účastníků týče) nasadil laťku celkem vysoko. Proto jsme si s Hančou říkaly, že bude hodně těžký překonat tu skvělou a uvolněnou atmosféru, která panovala na našem historicky prvním kurzu. A hlavně! Na historicky druhej kurz měli přijít dva muži, ze kterých jsme s Hančou měly trošku respekt, protože, co si budeme povídat – chlapi rádi dělaj chytrý a taky rádi rejpou :).
Z potenciálních rejpalů se ale nakonec vyklubali úžasní chlapi, kteří ze všech účastníků byli pro cukrfree život snad nejvíce zapálení! Oba se totiž už několik let potýkali se silnou závislostí na cukru a oba cítili, že Cukrfree je ta správná cesta. Jeden z nich – Michal, dostal kurz jako dárek od své manželky. Po kurzu nám dokonce řekl, že tohle byl ten nejlepší dárek, jaký kdy v životě dostal. Z toho jsme tak nějak odvodily, že Michal buď dostával nic moc dárky, nebo že se mu kurz opravdu hodně líbil. 🙂
Účastníci kurzu dostali již tradičně nádherný sešity a tužky od Papelote (do kterých se jim určitě i nádherně psalo) a s sebou domu taky ochutnávku zeleninových, kuřecích nebo hovězích vývarů od Konečně vývar, na který já sama nedám dopustit :).
Svou návštěvou nás poctila i Míša, autorka paleo foodblogu Yummymummyfoodie.cz , která pro nás připravila cukrfree dobroty – kešu krém a kapustový chipsy, po kterých se jen zaprášilo! 🙂
Na kurzu nesměla chybět ani ochutnávka semínkových krekrů od P&G Foodies („G“ z „P&G“ je Gabča a „P“ je její přítel Petr, kterýho jsem zatím nepotkala, protože ho Gabča vždycky nechává doma 😛 ). Kromě už hotových krekrů donesla Gabča i pytlíčky se semínkovou směsí z jejich milýho a upřímnýho eshopu Honestmarket.cz. No a samozřejmě nechyběl ani Bounty koláč a ani poznámka, že „je dobrej, jen bych do něj přidala lžíci medu.“ Na závěr jsme to všechno zajedli úžasným low carb chlebem od Puretaste s Hančinou domácí pomazánkou a bylo nám všem krásně.
Jo já vím, tenhle dnešní článek byl trošku víc reklamní, než obvykle a už toho nechám. Jen jsem chtěla říct, že jsem opravdu moc ráda, že máme možnost spolupracovat s tak super lidma a šířit dál jejich produkty, ve který věříme a hlavně, že se jima při každym kurzu můžem pořádně nacpat! 🙂
Tak díky za pozornost a tady máte fokáču!
Ingredience
120 g polotvrdého strouhaného sýra
50 g strouhaného pecorina nebo parmazánu
2 lžíce řeckého jogurtu
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 lžička lístků oregána
1 nastrouhaný stroužek česneku
50 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce od šťastné slepičky
himalájská sůl
pepř
1 lžička ghí
Na servírování:
1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
Počet porcí:
3 – 4 porce
Postup
Troubu předehřejeme na 200°C. Strouhaný sýr vložíme do menšího hrnce, přidáme pecorino a jogurt a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni prohříváme. Do směsi přidáme nasekané bylinky, nastrouhaný česnek a promícháme. Poté směs odstavíme z plamene a vmícháme do ní vejce. Přidáme mandlovou mouku a jedlou sodu a znovu důkladně promícháme. Vzniklé těsto rozprostřeme pomocí rukou na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby. Po cca 2 minutách troubu otevřeme a do těsta opatrně pomocí vidličky vytvoříme dírky. Poté pečeme dozlatova 8 – 10 minut. Mezitím si připravíme topping. Česnek nasekáme a na ghí ho jemně orestujeme. Poté ho smícháme společně s rozmarýnem a olivovým olejem a na hotovou placku směs rozetřeme. Podáváme ihned.
Dobrou chuť!
Vaše
130
18 comments
Jitka
Reklamní článek mi nevadil, díky Vám jsem objevila blog Yummymummyfoodie.cz, kde autorka řeší Whole30, což je pro mne dost zajímavé téma, ale nějak jsem se k vyzkoušení ještě neodhodlala… akorát jsem tím trochu odložila vyzkoušení fokáči a už mi byl doma snězen sýr 🙂
Lucka Zabranská
Mě by zajmalo, jako co to má člověk brát. Jestli jako snídaně, svačina, hlavní jídlo? 😀 A kolik toho člověk sní?
Hana
Dobry den Janino, prosim vas, jakou konzistenci melo vase testo? Moje bylo strasne ridke … pridala jsem dvojnasobek mandli a dalsi vejce a stejne s spis rozlilo, nez ze bych ho tvarovala. Ma se ta syrova hmota zahrivat az do te doby, nez ztekuti a nebo ma zustat spis pevna? Na chut to bylo dobre, ale diky takovemu mnozstvi orechu, hodne syte.
Janina Černá
Dobrý den Hani, děkuji za komentář. Těsto bylo řidší, takže vyloženě tvarovat nešlo. Příště se nebojte a další ořechy nepřidávejte. V troubě fokáča krásně ztuhne 🙂 Hezký den.
Linh
Dobrý den, můžu se zeptat, zda není těsto po upečení slané? Dělala jsem podobné těst (fathead keto pizza crust) a až se mi roloval jazyk z toho, jak to bylo po upečení slané kvůli sýrům. Děkuji 🙂
Janina Černá
Dobrý den, těsto mi slané nepřišlo. Pokud jsou pro Vás sýry, které používáte, slané až moc, již těsto nedosolujte 🙂 hezký den 🙂
Michele
Dobrý den,
včera jsem narazila na tento recept a jelikož si brousím zoubky na Vaši kuchařku, přišla jsem z práce a pustila jsem se do toho. Sice jsem místo mandlové mouky použila pohankovou (když už to mám doma), ale výsledek byl naprosto famózní! Už se těším až vyzkouším další recepty a budu se moct chlubit tím, že jsem také Cukrfree! 🙂
Hezký den.
Jitka
Tak fokáča vyzkoušena, je naprosto luxusní, manžel se oblizoval až za ušima! S rukolovým salátkem s rajčátky a domácím bazalkovým pestem naprosto skvělá večeře👍🙂
Janina Černá
Jé, to mě moc těší! Děkuji za komentář 🙂
Sandra
Zdravím Jani, bylo by prosím možné více specifikovat “polotvrdy” sýr? nevím totiž, kde je problém, ale minuly týden jsem dělala houbovou galetku. Vše bylo super až do chvíle, než jsem ji soupla do trouby, kde se celá roztekla a rozjela po plechu, tudíž z toho zbyla divná syrová placka uprostřed s nadílkou hub. A tak se bojím, aby moje fokaca nedopadla stejně:) Nebo to muže ovlivňovat i jemnost mandlove mouky. Ta co mám je i se slupkami a není uuuplne na prach. Díky moc👍🏻
Janina Černá
Dobrý den Sandro,
jak tučný sýr jste použila? Všimla jsem si, že čím tučnější, tím hůře těsto drží. Zkoušela jsem péci již i z čedaru (30% tuku), nebo bio eidamu z Rohlik.cz a obojí fungovalo dobře. 🙂
Sandra
Díky zkusím dat tedy galetce ještě šanci:) použila jsem 45% ementaler co jsem měla doma. Takže příště dam méně tučný, super dekuji👍🏻
Andrea
Výborné, k tomu zelenina a byl z toho super oběd.
Postupovala jsem podle receptu a povedlo se výborně
JANA
Dobrý den, moc nemusím parmazan. Jde nahradit prosim Vás jiným sýrem?
Janina Černá
Dobrý den,
ano lze nahradit jiným sýrem stejného typu 🙂
Kristina
Famooozna…urcite som nerobila poslednykrat..uz sa tesim na leto …dam ju k domacim paradajkam…mnamy
Vierka
Dnes jsem vyzkoušela poprvé k večeři a musim napsat jediné. Bylo to úžasné, diky za recept, jedl i přítel a moc mu chutnalo.
Lůca
Děkuji za recept, je to úžasná mňamka.