Snídaňových a snackových tipů není nikdy dost. A u cukrfree to platí dvojnásob!

Taky proto jsem se rozhodla podělit se s vámi o recept na květákový špunty, který se dají připravit jak k snídani, tak jako snack pro návštěvu, na ukusování k vašemu oblíbenýmu seriálu nebo jako svačina do práce nebo do školy (pro ty, kterým stejně jako mě táhne na 30 a stále chodí do školy).

Jedinou nevýhodou těhle malejch květákovo-sýrovejch placiček je to, že opravdu rychle mizí. Proto, pokud je připravujete pro návštěvu (kdy sami plánujete taky ochutnat), udělejte rovnou dvojitý množství. Na stůl potom dejte jenom půlku a druhou půlku snězte ještě před tím, než návštěva dorazí. Budete tak vypadat, že dokážete líp ovládat svý chutě a nebudete hladově koukat na ten poslední květákovej špunt na talíři, kterej si ze slušnosti nikdo nevezme a čekat až návštěva odejde, abyste si ho mohli potajmu sníst. (Jo, tohle se u nás fakt děje a nepřejte si zažít to zklamání, když se někdo zeptá, jestli si může dát ten poslední kousek).

kvetakove-spunty

Špuntíky si nejraději namáčím v zakysaný smetaně (tady na Islandu místo zakysaný používáme skyr). Občas do ní přidám i nastrouhanej česnek, nasekanej koriandr a trochu himalájský soli s pepřem. No a pokud jste tak moc rozmlsaný jako já, rozmačkejte si do smetany navíc ještě nějaký pěkný zralý avokádo. No prostě nejmňam!

 

Ingredience

1/2 většího květáku

1/2 hrnku strouhaného čedaru

1/3 hrnku strouhaného parmazánu

2 lžíce mandlové mouky

1 lžička papriky

1 lžíce nasekaného koriandru

1 vejce

himalájská sůl

pepř

ghí

Postup

Květák omyjeme, vložíme do hrnce se slanou vodou a přivedeme k varu. Během vaření kontrolujeme tvrdost květáku, jakmile začne měknout, odstavíme hrnec z plamene, květák přecedíme a nakrájíme na jednotlivé růžičky. (Je důležité, aby květák byl stále “polotvrdý” a ne rozvařený.)

Poté růžičky květáku vložíme po částech do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří malé kousky květáku. (Květák nesmíme mixovat příliš dlouho, aby se nám nevytvořilo pyré.)

Rozmixovaný květák vložíme do čisté utěrky a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Poté květák vložíme do větší mísy, přidáme čedar, parmazán, mandlovou mouku, papriku, koriandr, sůl a pepř a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme vejce a směs naposledy promícháme.

Formu na muffiny důkladně vymažeme rozehřátým ghí a do každého otvoru na muffin vložíme 1,5 lžíce vzniklé hmoty. Pomocí lžíce hmotu přimáčkneme ke dnu formy, aby špunty držely pohromadě. Formu se špunty vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Poté formu vyjmeme a jednotlivé špunty opatrně otočíme na druhou stranu, aby se rovnoměrně propekly, a vložíme na dalších 20 minut do trouby.

Hotové špunty necháme vystydnout, poté je posypané nasekaným koriandrem podáváme společně s oblíbeným dipem nebo zakysanou smetanou.

41

Podobné články