Další avokádová záchrana pro všechny, kteří se stejně jako já dennodenně potýkají s vážnou poruchou nazývanou “OAD”.

“OAD” neboli “Obssesive Avocado Disorder” (obsedantně avokádová porucha) se posledních pár měsíců začala projevovat i u mě. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jedná se o vážnou poruchu, kdy se nutkavé myšlenky na to, jak jíte avokádo na všechny možné způsoby, bez vaší vůle opakovaně vtírají do vaší mysli. Úlevu od takových myšlenek přináší kompulze neboli rituály.

U mě takový rituál vypadá tak, že si z mísy vyberu od pohledu to nejkrásnější avokádo. Poté ho jemně promačkám a odeberu z něj bubáka, abych zjistila jeho zralost. Pokud je bubák nazelenalý (nikoli světlounce zelený nebo úplně hnědý), přichází čas na další krok. Opatrně avokádo u špičky naříznu a poté ho rovnoměrně rozříznu tak, aby obě půlky byly na milimetr stejně velké. Následně si vezmu ostrý špičatý nůž (to je ta nejoblíbenější část) a jeho špičkou začnu do každé půlky avokáda vyřezávat nejdříve horizontální a poté vertikální řezy, ze kterých vzniknou miniaturní na milimetr stejně velké kostičky. Svůj rituál završím tím, že lžící zabořenou těsně mezi kůru a vnitřek avokáda, vydlabu všechny kostičky, které následně přidám k zbývajícím ingrediencím na svůj oblíbený Avokádový salát s kuřetem.

Pokud netrpíte stejnou poruchou jako já, může vás na temnou (temně zelenou) stranu avokáda přivést alespoň to, že tohle malý zelený ovoce obsahuje velkou spoustu zdraví prospěšných látek. Ve 100g avokáda tak najdete např.:

  • Vitamín K (26% DDD),
  • Kys.listovou (20% DDD),
  • Vitamín C (17% DDD),
  • Draslík (14% DDD),
  • Vitamín B5 (14% DDD),
  • Vitamín B6 (13% DDD),
  • Vitamín E (10% DDD).

Avokádo také jako jediné ze všech druhů ovoce obsahuje vysoké množství zdravých mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a zároveň i nízké množství sacharidů, takže se jedná o ideální svačinu, která vás narozdíl od hroznového vína opravdu zasytí :). 

Ingredience

1 větší zralé avokádo

4 lžíce zakysané smetany nebo skyru

1 lžíce šťávy z limetky

2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

2 lžíce najemno nakrájené červené cibule

2 najemno nasekané stroužky česneku

2 na kostičky nakrájená uvařená kuřecí prsa

1/4 lžičky římského kmínu

1 lžíce olivového oleje

himalájská sůl

pepř

Postup

Ve středně velké míse rozmačkáme avokádo, přidáme zakysanou smetanu, olivový olej a šťávu z limetky a vše promícháme. Poté přidáme cibuli, česnek, koriandr, římský kmín a na kostičky nakrájené kuře, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme ve větším listu římského salátu nebo v domácí tortille.

12

Podobné články