Jestli mi nějaký jídlo bude připomínat Island, bude to Chilli con Carne, který nemá s Islandem naprosto nic společnýho. Teda kromě toho, že ho tu vařim téměř každej tejden.

Nějak jsem si poslední dobou zamilovala chuť římskýho kmínu, společně s koriandrem a chilli, a tak není divu, že Taco papriky, Taco salát nebo třeba Chilli con Carne je u nás celkem častou večeří. Když k tomu ještě přidám skyr, dá se říct, že je to večeře skoro islandská.

Abych pravdu řekla, tak snažit se žít zdravě na Islandu – tedy nakupovat kvalitní potraviny, je tu celkem výzva. Stejně jako většina věcí nebo služeb, je jídlo na Islandu (nejen) na český poměry hodně drahý. A to tak, že i sami Islanďani tvrdí, že většinu pěněz tu utratí za jídlo a bydlení, a že místní ceny začínají být dost vysoký i pro ně.

Nejlevněji samozřejmě vyjde (jako kdekoli jinde), když si doma uvaříte sami. Naštěstí věci jako rajčatový pyré, koriandr, římský kmín ale i avokáda (síťka 5 avokád za necelou stovku!) se tu dají sehnat celkem za dobrou cenu, a když k tomu přidám ještě grass fed hovězí, mám Chilli con Carne jak vyšitý.

chilli2

Jo a málem bych při samym tom básnění o Chilli con Carne zapomněla na to, že mi 21.11. konečně vyjde moje úplně první a snad né úplně poslední cukrfree kuchařka! Koupit jí budete moci v každém špatném a snad i dobrém knihkupectví, ale taky u mě na blogu (tam jí hlavně kupujte, že jo!). A když si k tomu čekání na kuchařku uvaříte Chilli, uběhne ten měsíc a půl rychleji než byste řekli “cukrfree”!

Ingredience

1 větší červená cibule

1 lžíce ghí nebo avokádového oleje

3 stroužky česneku, nasekané

500 g kvalitního mletého hovězího (grass fed)

1 červená paprika, na kostičky nakrájená

1-2 lžičky chilli nebo kajenského pepře (podle chuti)

2 lžičky mleté papriky

2-3 lžičky římského kmínu

1 lžička oregána

1/2 lžičky mleté skořice

1,5 hrnku hovězího vývaru

1,5 hrnku nasekaných rajčat nebo rajčatového pyré

2 lžíce rajčatového protlaku

1 plechovka černých fazolí, přecezených (u low carb verze lze fazole vynechat)

himalájská sůl

pepř

Na servírování:

strouhaný čedar

zakysaná smetana nebo skyr

čerstvý koriandr

nakrájené avokádo

Postup

  1. Na středním plameni s rozehřátým olejem orestujeme nasekanou cibuli, přidáme česnek a na kostičky nakrájenou papriku a společně asi 2 minuty restujeme.
  2. Poté zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí maso, chilli, římský kmín, skořici a mletou papriku, důkladně promícháme a restujeme další 4-5 minut.
  3. Následně teplotu snížíme, přidáme vývar, krájená rajčata a rajčatový protlak, vše  promícháme a za občasného míchání necháme na mírném plameni 20 – 30 minut probublávat.
  4. Na závěr přidáme fazole, sůl a pepř, promícháme a ještě 10 minut společně povaříme.
  5. Hotové chilli podáváme posypané strouhaným čedarem, nasekaným čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem s vrchovatou lžící zakysané smetany nebo skyru.
36

Podobné články