Rozhodli jste se omezit klasické pečivo, ale narazili jste na problém, že si nemáte na co namazat svou oblíbenou pomazánku? Nezoufejte, právě pro vás je tu oopsie bread!

Jedná se o velmi jednoduchou placičku, kterou můžete jíst úplně stejně a úplně se vším, co byste si dali na klasické pečivo. Říká se mu “oopsie bread” nebo “oopsíci” a skládá se pouze z vajec, sýra, soli, pepře a vinného kamene.

IMG_6701

Poprvé jsem ho připravila minulý pátek na cestu do Paříže a musím říct, že uleželý (asi 12 hodin) chutnal daleko líp než ten čerstvý (i když s maminčinou domácí sardinkovou pomazánkou by chutnalo skvěle všechno).

IMG_4498

První várka byla čistě jenom ze základních surovin. Do dalších jsem přidala, chia semínka, bylinky nebo parmazán a oopsíci chutnali daleko líp, takže se vůbec nebojte experimentovat.

IMG_2499

Základním a velmi důležitým pravidlem je to, že se kolem oopsíků musí chodit po špičkách. Konkrétně tedy kolem bílkového sněhu, který je náchylný na otřesy – nádoby, ve které ho připravíte, plechu, na kterém oopsíky pečete nebo dokonce dvířek od trouby.

IMG_6468

Pokud máte problém s tím, že se vám placičky slévají, nezoufejte. Těsto můžete místo placek vylít na plech a upéct v celku. Až po dopečení plát nakrájíte na menší placičky. Chuťově nepoznáte rozdíl.

IMG_7693

Dávejte také pozor při vlívání žloutků do bílků. Je potřeba je vlívat opravdu opatrně, aby sníh “nespadl”. Případně můžete do mísy přidat nejdříve žloutkovou směs a sníh vmíchat až do ní :).

IMG_7660

Jakmile si oopsíky jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete dělat pouze jednu várku! 🙂 Oopsíci vydrží několik dní v lednici, případně je můžete i zamrazit a vyndavat z mrazáku podle potřeby.

IMG_5136

 

IMG_4985

 

Processed with VSCOcam with a5 preset

 

Processed with VSCOcam with a5 preset

 

Ingredience

3 vajíčka od šťastných slepiček

100g cream cheese (krémový sýr nebo lučina)

himalájská sůl

pepř

1 lžička vinného kamene

podle chuti bylinky, parmazán, chia semínka, česnek

 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150°C.
  2. Do dvou nádob vložte zvlášť žloutky a zvlášť bílky.
  3. Bílky našlehejte do “sněhu”.
  4. Žloutky smíchejte se sýrem, solí, pepřem, vinným kamenem (chia semínky atd.)
  5. Opatrně smíchejte obě směsi tak, aby sníh z bílků zůstal nadýchaný.
  6. Na plechu vyloženém papírem na pečení vytvořte 6 větších nebo 8 menších placiček.
  7. Pečte asi 25 minut, dokud oopsíci nezezlátnou.
  8. Oopsíky můžete jíst úplně stejně jako chleba, se vším s čím byste jedli chleba, a když je nenecháte oschnout, vydrží i několik dní.
81

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Jen jsem včera objevila Váš blog, už z něj vařím! Těm krásným fotografiím a zajímavým receptům prostě nejde odolat… na další recepty si hned sháním ingredience. Oopsie bread mne hodně zaujal, vždycky když dělám hráškové suflé a nakonec se mi srazí, tak mám ty “placky” ráda, tak jsem si říkala, že oopsie pro mne budou ideální. A jsou, jen se je musím naučit správně udělat 🙂 Špatně jsem si rozmíchala bílky v tom těstě, takže jeden plech upsíků byl nadýchaný a nešel vůbec z pečicího papíru sundat a druhý plech byl krásně hutný, vše šlo krásně sundat, ale placky byly úplně tenké, jak se roztekly. Ale stále bylo obojí opravdu moc dobré, děkuji za recept, budu to dál ladit do dokonalosti 🙂

Odpovědět

Jspu super. A jeste jako lepsi vychytavka si z nich udelat toasty.
Hmmm byla to mnam veca a ostatni, co meli obycejny toastovy chleb mi zavideli 😊😆

Odpovědět

Co si mám představit pod samotnym pojmem vinný kámen? Kypřící prášek s vinnym kamenem jsem našla, ale co mám hledat když je napsaný jenom vinný kámen?

Odpovědět

Dle informací odjinud je “vinným kamenem” myšlen právě kypřící prášek s vinným kamenem 🙂

Odpovědět

Ahoj,

měl jste někdo stejný problém, že nebyli Oopsies, tak krásně nadýchaní, jako má Janička na fotkách? Byli výborní, ale úplně se mi roztekli a byli z nich placky 😀 Nemáte na to někdo nějaký fígl? 😀

Předem děkuji 🙂

Odpovědět

Ono je to tím, že ten sníh je hodně choulostivý, nesmí se s ním vůbec drcnout a ani třeba s dvířky trouby nebo s plechem :))

Odpovědět

Já je dělala už 3x a čím dál lepší. Zjistila jsem, že hodně záleží na sýru. Když jsem dala jeden speciální bez laktózy, tak byli taky jako placka (lepší byli pak z cottage). Teď jsem dělala půl na půl s pažitkovým gervais a smetanitem a vypadali božsky a podle přítele i tak chutnali. Třeba to bude jen těmi bílky, ale zatím vidím spojitost se sýry, protože používám různé kvůli intoleranci.
Nicméně je to skvělý recept! 🙂

Odpovědět

Dobrý den,
Super web. Přišla jsem asi na to, proč se někomu oopsíci roztekaji. Není vinný kámen jako vinný kámen. Kypřící prášek s vinným kamenem obsahuje ještě jedlou sodu. Ta reaguje s bilky. A proto nezůstanou tak nadychane. Na netu lze sehnat čistý vinný kámen.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..