Pořádnej Čískej dort (nebo Chéze Kake) nemůže chybět na žádnym pořádnym food blogu. A protože chci, aby muj blog byl pořádnej, přidávám sem recept na svojí cukrfree verzi tohohle legendárního koláče.

Pro začátek bych chtěla vysvětlit pár věcí. Takže věc první – proč je na dortu svíčka? Svíčka je tam proto, že jsem dort/koláč upekla pro Adama, kterej měl před týdnem narozeniny, a kterej si přál mít stejnou fotku s dortem jako Matt (ba ne).

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Věc druhá – proč to nazývám Číský dort, když je to Cheesecake? Tohle doufám, že nemusím vysvětlovat, protože za a) každej musel alespoň jednou vidět Prostřeno. Za b) v každym Prostřeno se najde někdo, kdo dělá Cheesecake a zároveň někdo, kdo tohle zapeklitý slovo nedokáže přečíst a pak z něj vypadne něco jako „čýssejk“, „čýsake“, „chézekchake“,“číský dort“.

bostoncream

A věc třetí a poslední. Proč do Cheesecake, kam patří jen sýr Philadelphia, přidávám i Lučinu a trochu tvarohu? Důvod je jednodušší než byste čekali a to takovej, že mi to tak víc chutná. Pokud ale milujete cream cheese, klidně místo tvarohu a Lučiny použijte další tři balení Philadelphie.

 

 

 

Processed with VSCOcam with g3 preset

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience

Spodní vrstva:

1 hrnek mandlové mouky

1/3 hrnku kokosové mouky

1 lžička vinného kamene

půl hrnku změklého másla Kerrygold

2 vajíčka od šťastných slepiček

vanilková esence/ bourbon vanilka

1/2 hrnku domácího kokosového nebo mandlového mléka

stévie podle chuti

špetka himalájské soli

 

Cream cheese vrstva:

2 balení sýru Philadelphia (2x 125g)

2 balení Lučiny (2x 100g)

100g plnotučného tvarohu

1 balení zakysané smetany (bez škrobu)

vanilková esence / bourbon vanilka

3 vajíčka od šťastných slepiček

stévie podle chuti

 

Čokoládová vrstva:

150g čokoládové hmoty (nebo 100g raw kakaa a 80g kakaového másla nebo Kerrygold másla)

1 lžíce kokosového oleje

stévie podle chuti

 

Postup

Spodní vrstva

  1. Troubu předehřejte na 170°C.
  2. Formu na dort (20-22cm průměr) vymažte ghí nebo kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení.
  3. Smíchejte mandlovou a kokosovou mouku, přidejte vinný kámen a himalájskou sůl. Vše dobře promíchejte.
  4. V další míse smíchejte změklé máslo s vejci, vanilkou a stévií (použila jsem ruční mixér).
  5. Obě směsi smíchejte dohromady, poté přilejte mléko a důkladně promíchejte.
  6. Pečte 25 – 30 minut.

 

Cream cheese vrstva

  1. Teplotu trouby snižte na 160°C.
  2. V míse smíchejte sýr Philadelphia, Lučinu, tvaroh a zakysanou smetanu, poté přidejte vanilku a stévii a vše dobře promíchejte.
  3. Do další misky vyklepněte vajíčka, pomocí vidličky je rozkvrdlejte (hledala jsem si to slovo na googlu a fakt se používá), přidejte do směsi a důkladně promíchejte.
  4. Vzniklou směs vlijte na upečené těsto a rovnoměrně ji rozprostřete.
  5. Pečtě 45 – 50 minut.
  6. Poté koláč nechte úplně vychladnout, vyndejte ho z formy a potřete čokoládovou vrstvou.

 

Čokoládová vrstva

  1. Ve vodní lázní rozehřejte čokoládu bez cukru (popř. kokosové máslo s kakaovým práškem a stévií) společně s kokosovým olejem.
  2. Rozehřátou čokoládu nechte alespoň 10 minut vychladnout (čokoláda by měla být trochu hustší, tak aby nestékala po krajích koláče).
  3. Poté koláč od prostředku po kraje opatrně potřete čokoládou.
  4. Koláč nechte v ledničce vychladit dokud čokoládová vrstva neztuhne.
46

Podobné články