Poslední letošní a trošku už i vánoční Cukrfree workshop si žádal něco speciálního. A co by mohlo být speciálnějšího a vánočnějšího, než tahle nadýchaná vánoční roláda? 🙂

Na roládu už jsem se chystala hrozně dlouho. Zároveň už od tý doby, co jsem upekla perník s citronovou polevou, nemůžu přestat myslet, na tu úžasnou chuť a vůni skořice, anýzu, hřebíčku a kardamonu. Proto jsem se rozhodla, že úplně první roláda, kterou kdy upeču, bude vánoční – perníková.

Nakonec jsem upekla rolády dvě, jednu na kurz a jednu pro Adama. Obě měly obrovskej úspěch a to jsem je dokonce poprvý, kdy jsem pekla pro ostatní, nepřisladila stévií. Myslím, že je na čase (stejně jako tomu bylo u mě) naučit i okolí vnímat sladkou chuť trochu jinak. Paní na kurzu si tak pochvalovala výraznou chuť vanilky a násládlou chuť smetany a prý by si ani nevšimla, že roláda nebyla doslazovaná (což mi celkem vyrazilo dech:)). Pokud jste tedy zvyklí dezerty doslazovat (ať už je to cukr, stévie nebo med), pokuste se postupně ubírat a ubírat, až nakonec nebudete muset sladit vůbec. Nenechávejte to na první leden a začněte hned! 🙂

No a pokud stále nevíte, čím obdarovat své nejbližsí (i ty vzdálenější), tak vás určitě potěší, že mi právě na sklad (čti do obýváku), dorazil již pátý dotisk veleúspěšné Cukrfree kuchařky, kterou můžete objednat tady.

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň první termíny na Cukrfree kurzy roku 2018 a přihlásit se na ně můžete taky tady!

 

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

1 a ½ hrnku mandlové mouky

1 lžíce grass fed želatiny (Great Lakes)

2 lžíce kakaa

1 lžíce perníkového koření

1 lžíce skořice

½ lžíce nastrouhané kůry z bio pomeranče

1 lžička jedlé sody

špetka soli

vanilkový extrakt

½ hrnku kokosového mléka

¼ hrnku kokosového oleje

4 vejce (zvlášť bílky, zvlášť žloutky)

 

Krém:

130 g mascarpone

130 ml vysokotučné smetany na šlehání (Ježkův Statek)

vanilkový extrakt

 

Na servírování:

posyp – kokosová mouka společně se skořicí

hvězdičky – z krému z mascarpone

 

Postup

Korpus:

Troubu předehřejeme na 175°C. Ve větší míse smícháme mandlovou mouku společně s želatinou, kakaem, perníkovým kořením, skořicí, pomerančovou kůrou, jedlou sodou a solí. Přidáme vanilku, kokosové mléko, rozehřátý kokosový olej a žloutky a vše promícháme. Do vyšší nádoby vložíme bílky, které vyšleháme do tuhého „sněhu“. Sníh z bílků poté opatrně vmícháme do těsta. Mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté na plech vyložený papírem na pečení rovnoměrně rozprostřeme těsto tak, že vytvoříme cca 28 x 19 cm obdélník. Poté ho vložíme do trouby a pečeme 10 – 12 minut. Hotový korpus vyndáme z trouby, necháme pár minut vychladnout, a poté pomocí nože ořízneme strany korpusu. Na pracovní plochu položíme čistou utěrku, korpus na ní opatrně přemístíme tak, aby horní část korpusu byla od horní strany utěrky vzdálená cca 5 cm. Poté horní okraj utěrky přehneme přes horní okraj korpusu a opatrně rolujeme do „rolády“. Tu poté převážeme provázkem a necháme úplně vychladnout.

Krém:

V misce smícháme mascarpone společně s vanilkou. Ve vyšší nádobě vyšleháme smetanu a poté ji opatrně přimícháme do vanilkového mascarpone. Hotovým krémem potřeme korpus.

Hotový korpus poté opatrně vyndáme z utěrky a rozprostřeme na rovnou plochu. Plát těsta však rozevřeme pouze tak, aby nám šel pomazat krémem. Pokud bychom se ho snažili narovnat úplně, korpus by nám prasknul. Korpus rovnoměrně pomažeme připraveným krémem a poté roládu opatrně srolujeme a vložíme na 30 minut do lednice. Roládu poté posypeme směsí z kokosové mouky a skořice a ozdobíme zbylým krémem z mascarpone. Skladujeme max. 6 dní v lednici.

Moje tipy:

1 hrnek = 250 ml

Perníkové koření používám buď domácí nebo od značky Sonnentor.

Smetanu z Ježkova statku seženete v obchodech se zdravou výživou (např. Sklizeno) nebo na Rohlik.cz.

Kvalitní želatinu od Great Lakes seženete v eshopech např. na nejenleky.cz, kde prodávájí 0,5 kg za necelých 900 korun. Používat jí můžete nejen na pečení, ale i na výrobu gumových medvídků, případně si denně dávat lžičku do horkého nápoje :).

Vanilková extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

146

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Hezký večer…vypadá úžasně a věřím, že ještě lépe chutná. Mohla bych poprosit kde seženu jmenovanou želatinu, jedná se o práškovou, popř. jakou jinou ji lze nahradit. Děkuji

Odpovědět

Dobrý večer! 🙂 já grass fed želatinu kupuji v eshopu nejenleky.cz 🙂 zde je link: https://www.nejenleky.cz/great-lakes/117-zelatina-bez-prichuti-great-lakes-454-g-0322654002118.html?search_query=great+lakes&results=2

Odpovědět

Roláda vypadá úžasně. Pokud nedisponuji uvedenou želatinou, lze nahradit jinou?

Odpovědět

Bohužel jsem běžnou želatinu, která se dá sehnat v supermarketu, na pečení nezkoušela. Nicméně vím, že lidé, kteří podle mě recepty s želatinou dělají, psali, že té běžné želatiny potřebovali o něco více, než já s želatinou Great Lakes. Zkusila bych tedy přidat o trošku želatiny navíc 🙂

Odpovědět

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z kokosového mléka tu tuhou nebo tekutou část? Děkuji. 🙂

Odpovědět

Dobrý den,

pokud se Vám v lednici oddělí mléko na tuhou a tekutou vrstvu,tak vrstvy opět smíchejte a použijte do rolády! 🙂

Odpovědět

Můžu se zeptat ? je možné použít recept bez želatiny ?

Odpovědět

Můžete to vyzkoušet, ale bojím se aby se potom korpus nelámal. V nejhorším případě ho rozpůlíte a promažete dva pláty (nebude z toho tedy roláda, ale na chuti to neubere:))

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *