I když už většina z vás má nejspíš na Vánoce napečeno, přidávám jednu bleskurychlou nepečenou vánoční dobrotu – lískooříškový koule.

Lískokoule jsem původně připravila jako odměnu pro malou Kiki (dceru kámošky, se kterou se známe z Austrálie) za to, že mi poslušně pózovala na fotkách do naší nové Cukrfree kuchařky. Tu ale daleko víc zajímala knížka o hovínkách, kterou jsem jí přivezla, a která údajně mezi malýma lidma teď hodně frčí.

Nakonec ale měly lískokoule takovej úspěch, že jsem hned další den musela dělat druhou várku. Naštěstí je tenhle recept asi tím nejjednodušším z celýho blogu, takže pokud máte doma všechny ingredience (jen oříšky a čokoládu), máte z půlky hotovo.

No protože jsou Vánoce, a protože spousta z nás bude po Vánocích opět potřebovat motivaci a inspiraci k tomu, se opět vrátit anebo začít s životem bez cukru, rády bychom Vám darovaly slevu na nově vypsané – lednové kurzy ve výši 15% z ceny kurzu.

Akce bude trvat pouze do 24.12.2017 nebo do vyprodání míst. Stačí, když při objednávce zadáte kód “CUKRFREEVANOCE” a cena se Vám automaticky sníží . Slevu nelze kombinovat s jinými slevami.

Pokud budete chtít kurz darovat, stačí pouze do poznámky uvést požadavek na voucher, případně jméno, na které má být dárkový poukaz vystaven. Objednat ho můžete tady! 🙂

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

 

½ hrnku lískooříškového másla

1 hrnek mletých lískových oříšků

vanilková esence

60 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády

 

Na posypání:

Mořská sůl, nasekané ořechy nebo okvětní lístky růží

 

Postup

Ve středně velké míse smícháme ořechové máslo společně s mletými ořechy. Přidáme vanilkovou esenci a opět promícháme. Z hotového těsta vytvoříme kuličky, které vyskládáme na talíř nebo prkénko s papírem na pečení. Poté jej vložíme na 30 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Tu poté odstavíme z vodní lázně a necháme vystydnout, aby nebyla příliš horká. Oříškové kuličky poté vyndáme z mrazáku a pomocí rukou ještě jednou vytvarujeme do rovnoměrných kuliček (nepracujeme však s hmotou příliš dlouho nebo se začne roztékat). Poté vždy po jedné kuličce vkládáme pomocí lžíce do rozehřáté čokolády, necháme v ní kuličku celou obalit a následně vyskládáme znovu na papír na pečení. Posypeme pár zrníčky mořské soli, přidáme jeden okvětní lístek růže a necháme vychladnout. Hotové kuličky vložíme na dalších 20 minut do lednice a poté podáváme. Skladujeme max. 2 týdny v lednici.

 

 

Moje tipy:

1 hrnek = 250 ml

Oříškové máslo vyrábím domácí. Postup výroby domácího lískooříškového másla najdete v Cukrfree kuchařce.

Vanilková extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

148

Podobné články

2 comments

Odpovědět

Lze místo oříškového másla použít normální máslo?

Odpovědět

Dobrý den, to bohužel nejde.

Běžné máslo a oříškové máslo má úplně jinou konzistenci. Recept by se nepovedl jak konzistencí, tak chuťově.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.