I když už většina z vás má nejspíš na Vánoce napečeno, přidávám jednu bleskurychlou nepečenou vánoční dobrotu – lískooříškový koule.

Lískokoule jsem původně připravila jako odměnu pro malou Kiki (dceru kámošky, se kterou se známe z Austrálie) za to, že mi poslušně pózovala na fotkách do naší nové Cukrfree kuchařky. Tu ale daleko víc zajímala knížka o hovínkách, kterou jsem jí přivezla, a která údajně mezi malýma lidma teď hodně frčí.

Nakonec ale měly lískokoule takovej úspěch, že jsem hned další den musela dělat druhou várku. Naštěstí je tenhle recept asi tím nejjednodušším z celýho blogu, takže pokud máte doma všechny ingredience (jen oříšky a čokoládu), máte z půlky hotovo.

No protože jsou Vánoce, a protože spousta z nás bude po Vánocích opět potřebovat motivaci a inspiraci k tomu, se opět vrátit anebo začít s životem bez cukru, rády bychom Vám darovaly slevu na nově vypsané – lednové kurzy ve výši 15% z ceny kurzu.

Akce bude trvat pouze do 24.12.2017 nebo do vyprodání míst. Stačí, když při objednávce zadáte kód “CUKRFREEVANOCE” a cena se Vám automaticky sníží . Slevu nelze kombinovat s jinými slevami.

Pokud budete chtít kurz darovat, stačí pouze do poznámky uvést požadavek na voucher, případně jméno, na které má být dárkový poukaz vystaven. Objednat ho můžete tady! 🙂

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

½ hrnku lískooříškového másla (nebo Cukrfree nenutelly)

1 hrnek mletých lískových oříšků

vanilkový extrakt

60 g rozehřáté vysokoprocentní čokolády

Na posypání:

Solný květ, nasekané ořechy nebo okvětní lístky růží

 

Postup

Ve středně velké míse smícháme ořechové máslo společně s mletými ořechy. Přidáme vanilkovou esenci a opět promícháme. Z hotového těsta vytvoříme kuličky, které vyskládáme na talíř nebo prkénko s papírem na pečení. Poté jej vložíme na 30 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Tu poté odstavíme z vodní lázně a necháme vystydnout, aby nebyla příliš horká. Oříškové kuličky poté vyndáme z mrazáku a pomocí rukou ještě jednou vytvarujeme do rovnoměrných kuliček (nepracujeme však s hmotou příliš dlouho nebo se začne roztékat). Poté vždy po jedné kuličce vkládáme pomocí lžíce do rozehřáté čokolády, necháme v ní kuličku celou obalit a následně vyskládáme znovu na papír na pečení. Posypeme pár zrníčky mořské soli, přidáme jeden okvětní lístek růže a necháme vychladnout. Hotové kuličky vložíme na dalších 20 minut do lednice a poté podáváme. Skladujeme max. 2 týdny v lednici.

 

 

Moje tipy:

1 hrnek = 250 ml

Oříškové máslo vyrábím domácí. Postup výroby domácího lískooříškového másla najdete v Cukrfree kuchařce.

Vanilková extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

149

Podobné články

9 comments

Odpovědět

Lze místo oříškového másla použít normální máslo?

Odpovědět

Dobrý den, to bohužel nejde.

Běžné máslo a oříškové máslo má úplně jinou konzistenci. Recept by se nepovedl jak konzistencí, tak chuťově.

Odpovědět

Dobrý den, prosím jakou používáte čokoládu? děkuji

Odpovědět

Dobrý den, nejraději mám 99% od značky Vivani, případně 100% značky Stella 🙂

Odpovědět

Dobrý den, lze použít i jiné máslo a ořechy? Třeba kešu? Předem děkuji za odpověď.

Odpovědět

Dobrý den, ano určitě můžete použít máslo z jiného druhu ořechů! 🙂

Odpovědět

Dobrý den, díky moc za recept. Je výborný, ještě jsem jej trochu upravila tím, že jsem tam dala mandlové máslo a k tomu trochu kokosové krému, který má nasládlou chuť a vanilkový lusk. Chutnají výborně a sůl je tam perfektní, opět jsem pouze zvolila himalájskou, mám ji raději, je jemnější. Zkrátka tento recept se dá i krásně upravovat a to je perfektní. Ještě jednou moc díky!

Odpovědět

Pěkný den, moc bě mě zajímalo kde sháníte jedlé sušené květy. Snažila jsem se hledat na internetu, ale všude mají jen čerstvé. Tak asi jedině nasušit, hotové jsem nikde nenašla?

Odpovědět

Dobrý den, okvětní lístky si buď suším nebo kupuji. Růže mám např. tyto https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/caje/jednodruhove-caje/ruze-kvet-poupata-sypany-bio

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.