Vánoce bez cukru nejsou Vánoce – lež. Vánoce bez rohlíčků nejsou Vánoce – jak se to vezme :).

Vánoce jsou svátky míru a klidu, lásky a pohody, jezení a přejídání a hlavně svátky cukru!

Když jsem před týdnem dělala rozhovor pro jeden časopis, dostala jsem otázku, jak u mě vypadají Vánoce a jestli si na Vánoce alespoň trochu “dopřeju”. Tím “dopřeju” bylo samozřejmě myšleno to, jestli se alespoň na Vánoce vyprdnu na tu svojí “dietu” a budu jíst alespoň trošku jako normální člověk.

Vy, kteří mě znáte, určitě víte, jak jsem na tuhle otázku asi odpověděla. Nicméně, pro Vás ostatní se pokusím vysvětlit, jak u mě Vánoce bez cukru vypadají.

Na Vánocích bez cukru je pro mě osvobozující ten pocit, že nemusím už několik týdnů dopředu myslet na to, jak budu vánoční kila hubnout dolu – žádný totiž nenaberu. Kromě toho, že během roku normálně neděláme vánoční salát s rybou k večeři, se (alespoň co se jídla týče) Vánoce nijak neliší od běžnýho dne. Ráno si zacvičím (nebo taky ne, když se mi třeba nechce), dám si kafe a nějakou snídani (bez cukru). Potom většinou jedeme na výlet do přírody. Tady přichází první rozdíl od cukrových Vánoc. Kdybych si totiž k snídani dala třeba štrůdl (ten “normální” s cukrem), už na výletě bych měla hlad a celou cestu přírodou bych myslela na večeři nebo alespoň na to, jestli na konci cesty neni nějaká restaurace, kde bych si mohla alespoň něco malýho zakousnout. Jenže já si ten štrůdl nedala. Nemám chutě, a když mě přepadne hlad, vytáhnu z kapsy oříšky, který jsem si vzala pro případ nouze. Vracíme se domů. Dám si sprchu, něco malýho k snědku, pustím si pohádky, povídám si s rodinou, pomáhám s přípravou večeře, začínám mít pomalu hlad na večeři, ale cítím, že ještě do večera vydržím. Potom přichází ta chvíle – Štědrovečerní večeře. Usedneme ke stolu, začneme polévkou – u nás silným vývarem bez nudlí. Poté hlavní chod – většinou jakoby bramborový salát, ale místo brambor zelenina a místo tatarky kupované, tatarka domácí z olivového nebo avokádového oleje. K salátu samozřejmě ryba (nikoli obalovaná). Po večeři jsem naprosto uspokojená, sním jen tolik, kolik potřebuju a nemám nutkavé myšlenky na to, že bych si po večeři dala ještě něco sladkého. Rozbalování dárků, čas s rodinou. Po zbytek večera nemám potřebu jíst – jsem ještě plná z večeře a nejen že nemám hlad ale ani chutě. Zbytek svátků se táhne v podobnym duchu. Navíc jak maminka, tak babička, se snaží žít zdravě, takže nahrazovat běžnou majonézu tou domácí z avokádovýho oleje není pro ně žádná novinka.

Otázka zněla, jestli si na Vánoce “dopřeju”. Odpověď zní, ano dopřeju. Dopřeju si Vánoce bez přejídání, bez jezení jídla, když nemám hlad, bez plýtvání jídlem, bez vyhazování jídla, bez neustálých myšlenek na jídlo. Dopřeju si Vánoce bez cukru. Vánoce, který jsou spíš o tom, že strávím čas s těmi nejbližšími než o tom, že dostanu horu dárků a sním ještě větší horu jídla.

rohlicky

Chápu, že pro ty, kteří jsou zvyklí na Vánoce plný cukru, bude přechod na cukrfree Vánoce nejspíš šokem. Ale přesně pro ně jsem připravila pár vánočních cukrfree receptů, díky kterým zvládnout Vánoce bez cukru bude o hodně lehčí a taky příjemnější.

Jedním z receptů jsou právě tyhle cukrfree rohlíčky. Recept jsem připravovala pro vánoční přílohu časopisu Žena a život už v říjnu, ale byly tak dobrý, že jsem musela doma slíbit, že je připravím i na Vánoce. Cukrfree rohlíčky jsou chuťově (alespoň co si tak vzpomínám) hodně podobný jako ty necukrfree. Díky mandlový mouce jsou hodně křehký, ale na chuti to nic nemění :). “Cukrovej” poprašek na vrchu je jen kokosová mouka, kterou na rohlíčky samozřejmě sypat nemusíte (teda pokud je nechcete mít tak krásně “zasněžený” jako já:).

Tak šťastný a veselý pečení!

 

P.S. pokud sháníte skvělej vánoční dárek, mohla by vás zajímat moje nová CUKRFREE KUCHAŘKA s věnováním! 🙂

 

Ingredience

130 g mandlové mouky nebo mletých loupaných mandlí

100 g změklého másla

1 celé vajíčko od šťastné slepičky

1 žloutek

špetka prášku na pečení

vanilková esence

 

Postup

Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Poté tvarujeme 1-2 cm silné rohlíčky, které vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vzniklé rohlíčky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut.

 

71

Podobné články

30 comments

Odpovědět

Mám doma obyč stévii a vanilku jakože koření. Můžu tim nahradit vanilkovou stevii?

Odpovědět

Jasně! 🙂 <3

Odpovědět

Určitě vyzkouším:-) Chtěla jsem se zeptat, zda můžete doporučit, kde nakupovat suroviny? Děkuji za tip:-)

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za komentář 🙂
Mandlovou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou, já ji však nejraději kupuji v Makro, kde vyjde nejlevněji. Stévii a vanilku mám svojí ze zahraničí, ale vím, že ji běžně prodávají opět v obchodech se zdravou výživou – např. Country Life 🙂

Odpovědět

Jeejeee, v rodine máme diabetika, tak ho snáď poteším, že aj on môže zakusnut bez výčitiek 🙂

Odpovědět

Určitě potěší! A doufám, že ne jen jeho! 😛

Odpovědět

Dnes jsem dělal z mletých mandlí. Jsou moc dobrý. Bojím se, že do Vánoc nevydrží 😀

Odpovědět

Jo to jsem zapomněla napsat do receptu – nevydrží do Vánoc! 😀

Odpovědět

Kolik bude prosím zhruba rohlíčků z uvedených ingrediencí? 🙂

Odpovědět

asi tak 20 kousků 🙂

Odpovědět

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu dát do rohlíčků kokosový nebo datlový cukr místo stévie? Máte s tím zkušenost? Budou rohlíčky držet pohromadě? Moc děkuji za inspiraci 🙂 Máte úžasný web, kuchařku i recepty.

Odpovědět

A cim jsou na fotce posypany? Cim se nahradi ten mouckovy obalovaci cukr?

Odpovědět

Na fotce jsou pro efekt posypaný kokosovou moukou 🙂

Odpovědět

Dobrý den, jen jsem Vám chtěla napsat, že tyto rohlíčky jsou skvělým šalamounským řešením, co péct na Vánoce. Pro sebe jsem zkusila úplně bez cukru a byť to pro člověka, co ještě sladí, je trochu nezvyklé, chutnaly moc dobře a už sháním mouku na další dávku a chci si sehnat i mouku z lískových oříšků (snad existuje). A pro návštěvy? Těm rohlíčky na povrchu lehounce pocukruji a mám “klasické” cukroví 🙂 Kompromis, jak má být.

Odpovědět

Těsto odpočívá v ledničce! Čím jsou, prosím, “cukrovaný”? 🙂

Odpovědět

Ahoj 🙂 mám takovej hloupej amatérskej dotaz..v jaké “formě” používáš stevii při pečení? Mám doma akorát takovej hodně jemnej steviovej prášek se 100x vyšší sladivostí než cukr, no a přidávat ho do těsta po špetkách mi nepřijde úplně nejvhodnější 😀 jinak né že bych si na jaře pekla vanilkový rohlíčky, dotaz patří spíš k bounty koláči, ale tam jsem nenašla možnost přidat komentář :)) předem děkuju za odpověď :))

Odpovědět

Ahojky, já osobně už nedoslazuju dezerty vůbec. Nicméně nejlepší je podle mě přímo usušená bylinka, kterou si buď na meleš a používáš jako prášek, nebo si z ní vyrobíš odvar, popř. esenci a pak přidáváš po kapkách 🙂

Odpovědět

Dobrý den, mohu mít dotaz? Mám ze zdravotních důvodu nařízenou přísnou bezsacharidovou dietu. Hledám recepty na cukroví. Chtěla jsem se zeptat ,jelikož stevii nemohu lze ji nahradit sirupem z datlí?děkuji za odpověď 😊

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za komentář. Pokud máte přísnou bezsacharidovou dietu, tak určitě datle nejsou vhodné. Pokud vám nedělají problém polyoly (alkoholové cukry) jako xylitol nebo erythritol, můžete zkusit sladit jimi. Nicméně já sama tato sladidla nepoužívám a nejsou úplně vhodná a spoustě lidem způsobují trávicí obtíže.

Odpovědět

Co kdybych použila spíš kokosovou mouku? 🤔 mám doma asi 4kg 😂

Odpovědět

To bych rozhodně nedoporučovala 😀 – neúspěch zaručen 🙂 Kokosová mouká má úplně jiné vlastnosti, než ta mandlová :/

Odpovědět

Dobrý deň. Mám vašu knihu doma a na cesty do zahraničia nosím fotky receptov v mobile. 😀 Je to úžasná kniha plná skvelých receptov, aj po vizuálnej stránke je krásna. Chcela by som sa opýtať, či môžem nahradiť kesu alebo mandlovu múku slnečnicovou múkou. Keďže netolerujem orechy. Alebo akou inou bezlepkovou múkou to môžem nahradiť v receptoch. Ďakujem

Odpovědět

Dobrý den, děkuji za komentář! Mám obrovskou radost, že se Vám kniha líbí! 🙂 myslím, že z dýňových nebo slunečnicových semínek by také bylo možné těsto na rohlíčky vytvořit, nicméně to bude chtít trošku improvizace (protože se každá mouka chová jinak) a možná taky vajíčko 🙂

Odpovědět

Dobrý den, myslíte, že by šlo použít kokosový olej místo másla? Děkuji.

Odpovědět

Dobrý den, i když jsem to s kokosovým olejem nezkoušela, jsem si téměř jistá, že by rohlíčky nedržely a drobily se. Raději bych je proto pekla s máslem.

Odpovědět

Ahojky, že zdravotních důvodů nesmím máslo. Který z následujících olejů by byl do receptu lepší: lněný, konopný nebo z daňových semen? – ty mám doporučeny;) Moc děkuji za radu Lucim

Odpovědět

Ahojky, děkuji za dotaz. Bohužel ani jeden z olejů není na pečení rohlíčku vhodný. Těsto by nedrželo a rohlíčky by se tak určitě nepodařily. 🙁

Odpovědět

Bála jsem se,že to máslo z těsta úplně vytece a nevyteklo😉…ja je obalila v kokosovomandlove mouce a hsou super!!!

Odpovědět

Děkuji za recept na luxusní vanilkové rohlíčky. Jen, co jsem ochutnala, už jdu dělat další várku 🙂 Z Vaší cukrfree kuchařky se inspirujeme každý den. Přeji krásné cukrfree vánoční svátky 🙂

Odpovědět

Děkuji za pochvalu Terezo, mám obrovskou radost, že Vám rohlíčky chutnají! Mějte krásně Cukrfree Vánoce! 😛 <3

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *