Kterej recept je jednoznačně tím nejoblíbenějším z celýho blogu? No přece Bounty Cake! Jenomže, komu by se chtělo s kokosovym dortem dělat tak často?

Mně teda ne, a taky proto se s vámi chci podělit o recept na kokosový jakoby Bounty tyčinky, který jsem si dřív připravovala hodně často, a který jsou dost dobrou náhradou za o něco pracnější Bounty dort.

Dřív jsem je dělala častěji z toho důvodu, že jsem občas potřebovala nějakou rychlou svačinu nebo něco na chuť. Jenomže jak už asi víte, jsem téměř rok na tzv. low carb high fat “keto dietě” při které nejen, že svačiny ani nepotřebuju, ale hlavně nemám vůbec chutě na sladké a to ani na sladké bez cukru, proto se mi různé dezerty nějak do jídelníčku nevejdou a musela bych je jíst místo hlavního jídla, což pochopitelně nechci.

Pokud vás keto dieta zajímá (slibuju, že se o ní víc rozepíšu někdy příště) a chcete víc info, tak rozhodně nehledejte na českym internetu, kde se často uvádějí dost zkreslený a nepravdivý informace, a raději (pokud ovládáte angličtinu) hledejte v zahraničních zdrojích. Jednou z mnoha výhod keto diety je to, že po tom, co se tzv. “keto-adaptujete,” tedy že vaše tělo začne jako palivo používat tuky místo glukózy, přestanete pociťovat chutě na sladké (nebo vůbec chutě “na něco”) a zároveň nebudete mít tzv. “hangry” stavy (od slova “hungry” – hladový a “angry” – rozčilený) kdy byste pro kus jídla s cukrem klidně zabíjeli.

Ale zpátky k Bounty tyčinkám! Na polevu jsem použila kokosovej olej, jehož nevýhoda je v tom, že se vám poleva po chvilce v pokojový teplotě začne roztejkat, na druhou stranu mně osobně poleva z kokosovýho oleje strašně chutná. Pokud chcete polevu, která vám vydrží i mimo ledničku, můžete místo kokosovýho oleje použít kakaový máslo. Navíc, jestli vám moc nezáleží na tvaru tyčinek, můžete si menší bobánky vytvořit ještě před tím, než je dáte do mrazáku. Pokud vám na tvaru záleží, dejte si tu práci a opatrně si tyčinky ze zmrzlý placky nakrájejte podle návodu.

 

Ingredience

1 hrnek strouhaného kokosu (bio nahrubo strouhaný, např. Country Life)

vanilkový extrakt

1/3 hrnku kokosového krému 

4 lžíce kokosového oleje

2 lžíce raw kakaového prášku

 

Postup

  1. Ve středně velké míse smícháme kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií.
  2. Vzniklou směs poté vložíme na menší prkénko vyložené papírem na pečení a vytvoříme z ní asi 10 cm dlouhou a 2 – 3 cm vysokou placku obdélníkového tvaru, kterou poté vložíme na 2 hodiny do mrazáku.
  3. Čokoládovou polevu připravíme tak, že v menším hrnci na mírném plameni rozehřejeme kokosový olej, poté hrnec odstavíme z plamene, přidáme kakaový prášek, vanilkovou esenci, stévii podle chuti a směs důkladně promícháme.
  4. Vzniklou polevu necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Mezitím zmrzlou placku z kokosové hmoty rozkrájíme na jednotlivé tyčinky, které poté namáčíme v čokoládové polevě (je důležité, aby tyčinky byly při namáčení stále zmrzlé).
  6. Poté tyčinky vložíme na 10 – 15 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla a následně podáváme.
  7. Tyčinky skladujeme v lednici.

 

Tip:

Kokosový krém se dá koupit v plechovce, stejně jako kokosové mléko a to většinou v obchodech se zdravou výživou. Pokud neseženete přímo krém, můžete koupit kokosové mléko v plechovce (např. AroyD nebo Real Thai), kterou necháte přes noc v lednici – oddělí se vám tuhá část od tekuté – ta tuhá část je právě kokosový krém.

59

Podobné články