Asi nejjednodušší a nejrychlejší (nejen) vánoční recept je tu – malinové želé v čokoládě :).
Ingredience
5 lžic kvalitní želatiny
250 g mražených malin
½ hrnku filtrované vody
nebo (místo malin a vody)
1 hrnek domácího malinového vodního kefíru
Na zdobení:
Okvětní lístky růží
Mletá skořice
Postup
Do menšího hrnce přidáme maliny a vodu a na mírném plamenu zahříváme, dokud maliny nezměknou. Poté směs odstavíme z plamene a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme a vrátíme zpět na mírný plamen zahřát. (Pokud místo malin použijete vodní kefír, pouze ho zahřejte, ale nevařte.) Poté po jednotlivých lžících přisypáváme a průběžně vmícháváme želatinu, dokud se ve směsi úplně nerozpustí. Vzniklou směs poté vlijeme do formy (já použila nádobu na chleba o rozměru 26 x 9 cm). Vložíme do lednice a necháme 45 – 60 minut ztuhnout. Poté ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, kterou necháme pár minut vychladnout, aby nám želatinu nerozpouštěla. Ztuhlou želatinu nakrájíme na 3 x 3 cm čtverce, ty poté pomocí lžíce namáčíme v rozehřáté čokoládě a následně vyskládáme na mřížku nebo na papír na pečení. Povrch s čokoládou poté posypeme růžovými lístky a necháme ztuhnout. Skladujeme po dobu max. 7 dní v lednici.
Moje tipy:
1 hrnek = 250 ml
Čokoládu používám buď 99% nebo 100% od značek Vivani a Stella.
Dobrou chuť! 🙂
Vaše
154
3 comments
Zuzana
Dobrý den, Váš recept na malinové želé je supr, vyzkoušela jsem, avšak když se rozpustí jen samostatná čokoláda a nechá se chvíli vychladnout, aby nerozpustila želé, tak je dost hustá na namáčení a měla jsem problém, aby vůbec na ní držela a šla nanést. Nějaká rada prosím? Postup, včetně ingrediencí jsem dodržela. Jinak velice chválím Vaše recepty a nápady a přeji mnoho dalších úspěchů a chutných dobrot :-).
Janina Černá
Dobrý den Zuzko, a jakou čokoládou používáte? S Vivani 99% jsem neměla nikdy problém 🙂 Případně zkuste do čokolády přidat kokosový olej 🙂 Hezký den! J.
Magdalena
Dobrý den, dá se prosím použit i jiná zelatina? Great lakes je celkem draha…děkuji 🙂