Vypadá sladce, ale není v ní ani zrnko přidaného cukru. Vypadá moučně, ale ani mouka v ní není, co je to? Přece mramorová cukrfree bábovka! Dáte si?

I když recepty byly vlastně tím, čím to všechno začalo, docela mě mrzí, že jsou teď tím, na co se už moc času nedostává. Po kuchařkách přišly workshopy, program a aby toho nebylo málo, spustili jsme zbrusu nový, krásný a přehlednější eshop, na kterém jsme posledních pár měsíců pracovali. Proto mě vždycky těší, když mám den (nebo půl), kdy se můžu v klidu zavřít doma a připravit a nafotit nový recept!

Tentokrát to je bábovka, na kterou jsem se chystala už dlouho. Když jsem ale při povánočním úklidu zjistila, že už mám asi rok doma formu na bábovku, kterou jsem ještě nepoužila, bylo jasno – bude mramorová!

Ten den jsem se ráno vydala na úřad a po cestě se stavila v čokoládovně Kristyjan v Dejvicích, kolem které už dlouho chodím. Podle názvu a designu obchodu jsem si myslela, že je to pobočka nějaké skandinávské čokoládovny. Když jsem se ale pídila po původu víc, zjistila jsem, že jde o složení jmen manželů, kteří si čokoládovnu otevřeli – Kristy a Jan = Kristyjan.

Kromě krásných prostorů mě potěšili i tím, že v jejich sortimentu nechyběla 99% čokoláda. Dokonce nabízeli i ochutnávku a byla opravdu lahodná. Kromě toho měli i mléčnou čokoládu, která i bez přidaného cukru chutnala sladce – obsahovala totiž dvakrát tolik mléka, než klasická mléčná čokoláda, a tak byla díky mléčnému cukru sladší. Přiznám se, že na mě sladká až moc. Do bábovky ale ideální!

Do těsta jsem rozehřála pouhých 30 g čokolády a krásně tak celou bábovku osladila. Na výrobu bábovky ale můžete použít i klasickou, vysokoprocentní čokoládu a případně dosladit lyofilizovanými borůvkami. Ty můžete buď přidat vcelku nebo je namixovat a vmíchat do čokoládové směsi.

Často se setkávám s dotazem, jaká alternativa cukru je tedy na cukrfree ta nejlepší. A i když říkám, že žádná, protože cukrfree není o nekonečném hledání alternativ, ale o eliminaci cukru, ne každý zvládne sníst bábovku, která je sladká maximálně tak po kešu. V takovém případě je důležitá kvalita ale i kvantita sladidla, které zvolíte. Pokud budete péct bábovku pro děti, které jsou zdravé, je daleko lepší přidat do bábovky trošku kvalitního medu, než agávový sirup, který obsahuje až dvakrát tolik fruktózy než klasický cukr. Stejně tak je lepší přidat namleté lyofilizované borůvky než umělá sladidla. Vždy je také kromě kvality důležité množství. Proto jděte ideálně cestou, při které budete sladkou chuť méně a méně vyžadovat a nebudete tak muset hledat různá zázračná sladidla. Více se o sladidlech a o tom, jak postupně omezit sladkou chuť dozvíte v našem online programu nebo knize Cukrfree 9týdenní program.

 

 

Ingredience

3 hrnky mletých kešu ořechů (cca 300 g)

2 lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku bez fosfátů

vanilkový extrakt (já použila 1/2 lžíce domácího extraktu)

1/2 hrnku zakysané smetany (115 g)

30 g čokolády (já použila mléčnou bez přidaného cukru od Kristyjan)

4 lžíce espressa

1 vrchovatá lžíce bio kakaového prášku

2 našlehané bílky

Postup

Najemno namleté kešu ořechy vložte do mísy, přidejte jedlou sodu a promíchejte. Poté přidejte vanilkový extrakt a zakysanou smetanu a míchejte, dokud se vám nevytvoří hladké těsto. Čokoládu nalámejte do malého rendlíčku a nechte rozehřát ve vodní lázni. Těsto poté rozdělte na dvě poloviny, druhou polovinu přemístěte do misky. Troubu mezitím předehřejte na 175°C. Do misky s polovinou těsta přideje kakao a espresso a promíchejte. Poté vlijte rozehřátou čokoládu a opět promíchejte. Pokud chcete těsto dosladit, přidejte 1-2 hrsti lyofilizovaných borůvek (viz tip). Na závěr vmíchejte polovinu našlehaných bílků do tmavého a polovinu do světlého těsta. Na dno formy na bábovku nejdříve přidejte pář lžic světlého těsta, poté tmavé těsto, opět světlé těsto a na závěr tmavé těsto. Formu vložte do trouby a pečtě 25 – 35 minut. Propečenost kontrolujte špejlí. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti formy a typu trouby. Hotovou bábovku nechte vychladnout a podávejte.

Tip:

Na přípravu kakaového těsta jsem použila mléčnou čokoládu od Kristyjan, která je díky dvojnásobné dávce mléka nasládlá, i když neobsahuje přidaný cukr. Pozor, pokud vám nedělá dobře mléčný cukr laktóza, není pro vás tato čokoláda vhodná! Místo čokolády přidejte do těsta 1-2 hrsti lyofilizovaných borůvek, díky kterým bude bábovka pěkně nasládlá. Mrazem sušené borůvky můžete také rozmixovat a vmíchat je přímo do čokoládové směsi. 

Se sodou opatrně! Pokud to s ní přeženete, bude vaše bábovka chutnat nahořkle a moc si na ní nepochutnáte. Pokud si se sodou nejste jistí, použijte raději kypřící prášek. 

Na přípravu jsem použila silikonovou formu, kterou jsem nemusela vymazávat. Pokud však používáte jinou formu, raději ji důkladně vymažte a případně i vysypejte např. kokosovou moukou. 

Pro efekt můžete bábovku posypat kokosovou moukou, případně polít rozehřátou čokoládou. 

Dobrou chuť! 🙂

 

Vaše

 

 

 

79

Podobné články

27 comments

Odpovědět

Dobrý den, mohu se zeptat, čím by šla nahradit zakysana Smetana, když nemuzu mléčné? Děkuji předem!

Odpovědět

Dobrý den, Veru, určitě by šla zakysanka nahradit hustým kokosovým mlékem! 🙂

Odpovědět

Děkuji za odpověď! Dnes se do ni pustím a těším se na výsledek!

Odpovědět

Dobrý den, Váš recept mě hodně zaujal, když jde o bábovku téměř bez cukru. Čím bych mohla v tomto receptu nahradit kešu, které stejně jako ořechy nemám ráda?
Děkuji. M.

Odpovědět

Dobrý den, můžete použít jiné ořechy, které máte ráda, například mandle 🙂

Odpovědět

Zdravím Jani, šly by oříšky kešu nahradit např. vlašskémi? Děkuji 😊

Odpovědět

Míšo, ano určitě, jen těsto bude méně sladké, jelikož kešu chutnají nasládle, tak budete muset dosladit např. těmi borůvkami 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Jani mohu nahradit kešu mandlovou moukou?
Předem dekuji za odpověď a přeji krásný večer😊

Odpovědět

Dobrý den, Alenko, ano můžete, jen pozor aby nebyla odtučněná 🙂

Odpovědět

Dobrý den Jani. Na Jak velkou formu prosím? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, vyzkoušeno, děkuji moc za další super recept! Pekla jsem 2:1 s vlašskými ořechy a protože jsem, bohužel, neměla borůvky, na doslazení jsem použila do světlého těsta kousíček banánu. Sice to pak už nebylo cukrfree, ale bábovka se tím, myslím, hezky zjemnila a chutnala všem 🙂 pěkný den!

Odpovědět

Evičko, to zní skvěle! Neberte to tak, že kvůli použití banánu není cukrfree, to určitě ne 🙂 to že použijete kousek banánu na celou bábovku je v pořádku! Ve výsledku si dáte stejně jen kousek bábovky a jste sytá, takže daleko lepší osladit trochu ovocem než nějakým sladidlem 🙂

Odpovědět

Dobrý večer Janina,
bábovka je chuťově skvělá, jen těsto jsem měl moc hutné a bábovka úplně nevyběhla. Mohla byste mi prosím poradit, jak ji příště vylepšit, případně čím to mohlo být?
Díky moc, hezký večer,
Tomáš

Odpovědět

Krásný den, Tome, děkuji za zprávu. Jediné, co mě napadá je to, že sníh z bílků nebyl vmíchán opatrně, případně se bouchlo např. se dvířky od trouby, nárazy našlehaným bílkům nedělají dobře, tak snad se příště podaří 🙂 Krásný den přeji!
Janina

Odpovědět

Já souhlasim s Tomem. Ta světlá část je hrozně tuhá, před přidáním bílků. A ty to nezachránili. U tmavé části neni problém. Ta je díky espresu a čokoládě tekutá.. :-/

Odpovědět

Dobrý den jsem nováček mohu poprosit jestli se dá nahradit něčím vanilkový extrakt?

Odpovědět

Dobrý den, pokud nemáte vanilku, tak ji vynechte úplně 🙂 určitě nepoužívat syntetická aromata 🙂

Odpovědět

Zdravim a dekuji za inspirativni recepty. Zkousela jsem mramorovanou babovku z mandlove mouky. Musela jsem pridat tekute slozky aby vznikla potrebna konzistence. Jinak vyborna. Pekny den preje Renata

Odpovědět

Pěkný den Jani, včera jsem pro mě a manžela poprvé upekla cukr-free bábovku. Jak píše Tom, také jsem měla těsto dost husté a to ještě před přidáním vyšlehaného bílku, takže jsem měla docela strach. Jelikož to bylo naše poprvé, netroufla jsem si vynechat úplně “sladkou” ingredienci. Přece jenom to není úplně levná záležitost a bylo by mi líto jíst pak bábovku dva týdny sama :). Přidala jsem tedy nastrouhané menší jablíčko, místo zakysanky, kterou jsem neměla, jsem dala tvaroh zředěný kefírem (možná proto ta hustota). Bábovka se nakonec upekla skvěle!!! Co se chuti týče, čeká nás ještě cesta přivykání si na bezcukrový režim, nicméně hodláme vytrvat. Díky moc za Vaše recepty a inspirace. Martina

Odpovědět

Vypadá skvěle!! 😍
Mohu se prosím zeptat, jak na domácí vanilkový extrakt?
Děkuji z odpověď a přeji hezký den ☀️

Odpovědět

Moc děkuji! 🙂 mrkněte na Instagram – ve výběru mám postup na na přípravu extraktu 🙂

Odpovědět

Děkuji! 🍀

Odpovědět

Zdravím, včera jsem bábovku upekla, chuťově je úžasná! Bohužel mi ale vůbec nenaskočila (takže mám takovou mini bábovku), těsto je velmi hutné. Použila jsem místo zakysané smetany jogurt, jinak je vše podle receptu. Mohla mi kvůli tomu nenaskočit?

Odpovědět

Krásný den, spíš mě napadá jestli jste třeba s formou (nebo klidně i s dvířky trouby) nebouchla? Našlehané bílky jsou velmi náchylné na nárazy, takže je potřeba kolem těsta “chodit po špičkách” :)) Nemyslím si, že by nevyběhla kvůli jogurtu. Tak snad jste si i tak pochutnali! 🙂 Krásný den přeji. J.

Odpovědět

Dobrý den, můžu použít místo kešu pistácie? A v jakém množství? Už jsem párkrát pokazila moučník, když jsem vyměnila druh ořechů, jsou totiž jinak tučné a hutné. Děkuji za odpověď.

Odpovědět

Dobrý den, Jani, pistácie jsou o dost sušší než kešu, bude tedy potřeba trochu přizpůsobit tekuté ingredience 🙂 Ale osobně jsem s nimi bábovku ještě nepekla, tak nedokáži říct přesně.

Odpovědět

no nakonec jsem to neriskovala a použila mandlovou a kokosovou a mám ztoho drobenku. Obdivuju Vás, že se Vám to daří.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..