Vyzkoušejte jedno z nejoblíbenějších jídel mého dětství – kuře na paprice, neboli kuřátkovou omáčku se třemi druhy papriky. Jinak se jí totiž u nás říkat nesmělo! 🙂

Moje mladší ségra totiž tehdy NENÁVIDĚLA kuře na paprice. Jakmile bylo k obědu, musela jí mamča připravit něco extra, třeba rybí prsty s bramborovou kaší 🙂 Mamča na to šla ale od lesa, a když naše oblíbené kuře na paprice připravila mamča řekla Klárce, že to je “kuřátková omáčka”. Světe div se, od té doby se tahle omáčka stala jejím nejoblíbenějším jídle (i když by kuře na paprice stále nepozřela). Tak tady je recept na mojí kuřátkovou omáčku. Ale pšt (neříkejte to ségře!:)

Ingredience

Na 4 porce

1 kg kuřecího masa z volného chovu

2 cibule

1 – 1,5 lžičky kajenského pepře

2 lžíce sladké papriky

1 lžíce uzené papriky

3 stroužky česneku

750 ml kuřecího vývaru

400 ml smetany na šlehání

100 g zakysané smetany

Sádlo nebo olej na smažení

Nerafinovaná mořská sůl

Postup

Cibuli nakrájenou najemno vložíme do hluboké pánve s rozehřátým olejem, přidáme na plátky nakrájený česnek a na mírném plamenu restujeme cca 3 minuty. Poté přidáme kajenský pepř, sladkou a uzenou papriku, promícháme a restujeme další 2 minuty. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na kostky a jemně osolíme. Následně zvýšíme plamen a přidáme kuřecí maso, promícháme a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Plamen snížíme a do pánve vlijeme vývar, promícháme, pánev překryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu, za občasného míchání cca 30 – 40 minut probublávat. Poté pokličku sundáme, přidáme smetanu a zakysanou smetanu, promícháme a necháme dalších cca 10 minut vařit bez pokličky, dokud se omáčka nezredukuje. Na závěr případně dosolíme. Podáváme společně s květákovou rýží osmaženou na cibulce.

Tip:

Omáčka je také vynikající s grilovanými fazolovými lusky. Já je připravuji tak, že je rovnoměrně rozprostřu do nádoby na pečení, poliju rozehřátým sádlem nebo ghí, promíchám a peču ve vyhřáté troubě na 200°C dozlatova.

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

219

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..