Vyzkoušejte jedno z nejoblíbenějších jídel mého dětství – kuře na paprice, neboli kuřátkovou omáčku se třemi druhy papriky. Jinak se jí totiž u nás říkat nesmělo! 🙂
Moje mladší ségra totiž tehdy NENÁVIDĚLA kuře na paprice. Jakmile bylo k obědu, musela jí mamča připravit něco extra, třeba rybí prsty s bramborovou kaší 🙂 Mamča na to šla ale od lesa, a když naše oblíbené kuře na paprice připravila mamča řekla Klárce, že to je “kuřátková omáčka”. Světe div se, od té doby se tahle omáčka stala jejím nejoblíbenějším jídle (i když by kuře na paprice stále nepozřela). Tak tady je recept na mojí kuřátkovou omáčku. Ale pšt (neříkejte to ségře!:)
Ingredience
Na 4 porce
1 kg kuřecího masa z volného chovu
2 cibule
1 – 1,5 lžičky kajenského pepře
2 lžíce sladké papriky
1 lžíce uzené papriky
3 stroužky česneku
750 ml kuřecího vývaru
400 ml smetany na šlehání
100 g zakysané smetany
Sádlo nebo olej na smažení
Postup
Cibuli nakrájenou najemno vložíme do hluboké pánve s rozehřátým olejem, přidáme na plátky nakrájený česnek a na mírném plamenu restujeme cca 3 minuty. Poté přidáme kajenský pepř, sladkou a uzenou papriku, promícháme a restujeme další 2 minuty. Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na kostky a jemně osolíme. Následně zvýšíme plamen a přidáme kuřecí maso, promícháme a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Plamen snížíme a do pánve vlijeme vývar, promícháme, pánev překryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu, za občasného míchání cca 30 – 40 minut probublávat. Poté pokličku sundáme, přidáme smetanu a zakysanou smetanu, promícháme a necháme dalších cca 10 minut vařit bez pokličky, dokud se omáčka nezredukuje. Na závěr případně dosolíme. Podáváme společně s květákovou rýží osmaženou na cibulce.
Tip:
Omáčka je také vynikající s grilovanými fazolovými lusky. Já je připravuji tak, že je rovnoměrně rozprostřu do nádoby na pečení, poliju rozehřátým sádlem nebo ghí, promíchám a peču ve vyhřáté troubě na 200°C dozlatova.
Dobrou chuť!
Vaše
224
5 comments
Lenka
Kuřatková omáčka 😊je luxusni a v kombinaci s fazolkami chutnala opravdu výtečne. Děkuji
Majka
Moc, děkuji za tento recept 🙂 Jsem ráda, že se tu občas objeví i slané jídlo na každý den. Díky.
Jana
Výborná! Milujeme ji celá rodina. Děkujeme
Petra
Uz jsem ji delala nekolikrat a proste ji miluju i kdyz je to kaloricka bomba :-)) S fazolkama je genialni.
Baša
Vynikajúci recept, pochutila som si fantasticky, karfiolová ryža chutila aj môjmu zarytému odporcovi „zdravej kuchyne“ 😀 Ďakujem Jani, ste super!