Víc než slaďoučky cukrfree dezert, připomínají tyhle kokosové koule malé duhové drahokamy a chutnají naprosto božsky!

 

Po delší, nebo spíše opravdu dlouhé době, přicházím s dalším receptem. Tedy několik receptů tu mám už od února rozepsaných, ale po návratu z Austrálie to bylo kolem celé korona situace tak hektické, že jsem se k jejich dopsání ještě nedostala. S tímto receptem to ale nakonec dopadlo dobře a tak si můžete lahodné a krásné duhové kuličky připravit doma i vy.

K nápadu připravit tuhle barevnou dobrotu mě přivedlo hlavně to, že jsem na eshop přidala nádherná přírodní barviva, která vyloženě lákají k tomu, abyste s nimi obarvili vše, co se dá :)). Vybrat si můžete z odstínů fialové, růžové, zelené, žluté oranžové ale i modré, která je asi nejvíc fascinující, protože je až neuvěřitelné, že tak intenzivní modrou barvu vytvoří přírodní barvivo, konkrétně tedy modrá spirulina.

A protože jsme měli doma hodně kokosu, který se díky své světlé barvě krásně obarví, bylo jasno! 🙂 Na kuličky potřebujete vlastně jen kvalitní kokos a dobrý mixér (a samozřejmě barviva, pokud chcete mít kuličky krásně barevné:).

Základem je strouhaný kokos. Stejně jako u každého kokosového receptu, i zde je potřeba aby se jednalo o kvalitní, šťavnatý strouhaný kokos nikoli o levnou kokosovou drť, kterou často seženete v supermarketu. Ta je příliš suchá a je nejčastějším důvodem, proč se vám cukrfree kokosové recepty nepovedou – nedrží totiž pohromadě a pokud se vám ji podaří spojit, je často velmi dusivá, takže dezert není dobrý. Jakmile tedy máte kvalitní kokos, máte z půlky vyhráno!

Druhou polovinu úspěchu tvoří mixér. Kokos se naštěstí mixuje celkem snadno, takže máslo z něj uděláte ve většině výkonnějších mixérů. Stačí jen vložit strouhaný kokos do mixéru a mixovat a mixovat, dokud se vám nevytvoří hladká, tekutá, kokosová hmota – kokosové máslo. Pokud mixér nemáte, nezoufejte. Kokosové máslo můžete i koupit, důležité je aby jedinou ingrediencí byl skutečně jen kokos!

Další ingrediencí je kokosové mléko, které stejně jako máslo, můžete buď koupit nebo vyrobit. Mléko jsem vyrobila rozmixováním kokosu a následně přidáním filtrované vody a koko mléko bylo na světě. Já použila cca 200 g kokosu a 350 ml vody. Pokud chcete mléko hustší, přidejte více kokosu a méně vody. Na přípravu jsem použila svůj oblíbený mixér NutraMilk, který (i když je původně hlavně na rostlinná mléka a másla) používám na všechno! Recenzi na něj najdete zde.

I když jsou barevné kuličky opravdu nádherné, až člověku přijde škoda je jíst, barviva ocení hlavně děti! To pak budou modré palačinky, fialový jogurt, nebo zelený koláč! 🙂 Fantazii se meze nekladou. Tak dobrou zábavu a také chuť přeji! 🙂

 

 

Ingredience

200 g nahrubo strouhaného kokosu (dobrý mají například v Country Life, Dm nebo na Rohlik.cz od značky Bonitas)

165 g rozehřátého kokosového másla (na jemnou kašičku rozmixovaný kokos)

5 lžic kokosového mléka (pokud máte sušší kokos, lze přidat více aby těsto drželo)

Vanilkový extrakt

Přírodní barviva (dračí ovoce a modrá spirulina)

Vysokoprocentní čokoláda (cca 50 g)

Postup

Kokos smícháte společně s rozehřátým kokosovým máslem, mlékem a vanilkou. Poté jej rozdělíte na dvě poloviny. Do jedné přidáte růžové barvivo, do druhé modré barvivo. Každou směs vložte zvlášť do mixéru a jemně promixujte, aby se barvivo spojilo s kokosem. Poté z těsta rukama vytvářejte kuličky. Můžete dělat zvlášť růžové a zvlášť modré, či obě barvy smíchat a vytvořit tak kouzelné duhové kuličky. Pokud by těsto bylo příliš suché a nedrželo pohromadě, přidejte ještě lžíci mléka. Kuličky poté vložte na 10 minut ztuhnout do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Ztuhlé kuličky v ní obalte, položte na papír na pečení, vložte do lednice a nechte zatuhnout.

Tip:

Kuličky můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku a vždy, když na vás přijde mlsná, vyndat jen jednu na chuť 🙂

Používejte pouze šťavnatý strouhaný kokos, ideálně v bio kvalitě. Ze suché kokosové drti kuličky nebudou držet pohromadě.

Kokosové těsto je samo o sobě hodně sladké, proto jsem zvolila rovnou 100% čokoládu, aby se chuť vyrovnala. Velký výběr vysokoprocentních čokolád najdete nově také u mne na eshopu 🙂

Barviva jsou od značky The Organic Lab a najdete je také na Cukrfree eshopu. Na přípravu jsem použila půl lžíce prášku z Pitaya (dračí ovoce) a půl lžíce prášku ze Spiruliny. Pokud byste chtěli barvy méně syté, použijte barviva méně. Zkombinovat můžete také jiné barvy jako třeba fialovou, oranžovou, žlutou nebo zelenou! 🙂 

Postup na výrobu domácího vanilkového extraktu najdete u mne na Instagramu ve výběru “Vanilka”. Postup na výrobu kokosového másla a mléka ve výběru “NutraMilk”.

Dobrou chuť! 🙂

 

Vaše

 

 

 

81

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..