Že prý bez kávy a kakaa to nebude ono? Kdepak! Tohle jahodové tiramisu s voňavou vanilkou zachutná i těm nejzarytějším milovníkům klasiky!

“Ty už vůbec neděláš recepty!” slýchávám docela často. A máte pravdu. Původně to začalo recepty, ale pak se přidaly workshopy, eshop, program a z receptů se stalo něco, na co si najdu čas pouze vzácně. Ráno usednu k počítači, že jen vyřídím pár emailů a objednávek a ani se neohlédnu a je večer. Takže příprava receptů a focení se dostalo na druhou kolej. O to větší radost mám, když už se konečně k němu dostanu, pak to stojí za to!

Tvorba receptů taky není vždy jednoduchá. Někdy se zadaří a recept se povede hned napoprvé. Většinou je ale potřeba recept připravit minimálně dvakrát (většinou i víckrát) než se povede tak, jak jsem si představovala. U jahodového tiramisu, neboli jahodysu, jak mu ze srandy říká Adam, to nebylo jinak. Jak můžete vidět na fotce výše, první pokus o piškoty nevyšel úplně tak, jak jsem si představovala. I když jsem použila úplně stejné ingredience, jako v druhém pokusu, postup jsem trošku upravila a tak se z původně tvrdých piškotů, u kterých bylo potřeba nechat tiramisu odležet alespoň den jak byly tvrdé, staly jemňoučké a nadýchané piškotky, které krásně nasáknou jahodovým džemem a rumem a tiramisu se tak v podstatě jíst ihned.

Jak je asi zřejmé, největším oříškem byly právě piškoty. A tak jsem řešila dilema, zda si zanechat čistý štít a vyhnout se sladidlům stejně jako v předchozích receptech, nebo udělat kompromis a lepší konzistenci sladidlo použít. Nakonec jsem udělala ústupek a trošičku přírodního sladidla, tzv. xylitolu, který je u nízkosacharidových receptů velmi oblíbený, jsem použila. Ne kvůli oslazení, ale kvůli konzistenci. Pokud je ale použití sladidla proti vašemu přesvědčení nebo ho z jakýchkoli důvodů použít nechcete, můžete jej (na úkor křupavých piškotků) vynechat.

Krém jsem dělala klasicky, stejně tak, jak jsem ho dělala dlouhá léta před cukrfree, jedinou změnou bylo to, že jsem do těsta nepřidala cukr. A také přidala pořádnou porci domácího vanilkového extraktu, který je v kombinaci s jahodami naprosto dokonalý.

V klasickém receptu na tiramisu také většinou nenajdete rum, ale sladký mandlový likér Amaretto. To jsem z pochopitelných důvodů vynechala a nahradila ho právě voňavým rumem. Rozdíl samozřejmě nikdo nepoznal :).

V receptu se hodně pracuje se sněhem, tedy našlehanými bílky. Je proto potřeba myslet na to, že kolem těsta a krému, musíme chodit, jak se říká po špičkách, protože nárazy a sníh z bílků prostě nejdou dohromady. Proto pracujte s těstem na piškoty opravdu extrémně opatrně a to jak při vmíchání sněhu do těsta, tak při manipulaci s plechem a dvířky trouby. No prostě s tím “netřískejte” :).

Jak jsem zmínila výše, první piškoty byly spíš podobné máslovým sušenkám, což je skvělý tip, pokud si chcete někdy připravit sušenky ke kávě. Stačí upravit postup a sníh vmíchat až nakonec.

Protože jsou piškoty křehké, postupujte opatrně při jejich namáčení. Nenechávejte je v jahodové omáčce příliš dlouho, aby se nerozmočily a nerozpadly se. Pokud chcete i přesto omáčky v tiramisu více, namočené a vyskládané sušenky ještě troškou jahodové omáčky polijte.

Na přípravu omáčky jsem použila novinku z mého eshopu – vynikající cukrfree džem, konkrétně jahodu s pravou vanilkou bez jediného zrnka přidaného cukru. Vyrobit si ho můžete ale i doma. A pokud džem nemáte, můžete zkusit rozmixovat povařené jahody s troškou vanilky.

Na závěr tiramisu seskládáte, dozdobíte a dáte na alespoň dvě hodiny odležet do lednice. Tiramisu, nebo tedy jahodysu, je nejlepší, když je alespoň den uleželé, ale chápu, že nechat takovou dobrotu den uležet, může být někdy nadlidský úkol! 🙂

Pokud by náhodou přišlo tiramisu nějakému cukromilovi málo sladké, můžete jej podávat ještě s lžičkou (nebo lžící) jahodového džemu, tak uspokojíte i ty největší milovníky sladkého (teda snad:)). Tak dobré chutnání a určitě mi dejte vědět do komentářů, jak se vám tiramisu povedlo :).

 

 

Ingredience

Piškoty:

2 vejce
1 lžička xylitolu
130 g blanšírovaných mandlí (nebo mandlové mouky)
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
Vanilkový extrakt

Krém:

4 vejce
500 g mascarpone
Vanilkový extrakt

Jahodová omáčka:

3 lžíce jahodového džemu bez přidaného cukru
100 ml vody
2 lžíce rumu (lze vynechat)

Navíc:

1 kg jahod
Listy máty a meduňky

Postup

Piškoty:

Troubu předehřejeme na 175°C. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vložíme do středně velké mísy, přidáme lžičku xylitolu a pomocí metličky vyšleháme. Poté metličkou opatrně vmícháme bílky a vanilku. Mandle vložíme do mixéru, přidáme kypřící prášek a společně promixujeme tak, aby se nám vytvořila hladká moučka. Tu poté opatrně přimícháme do vaječné směsi. Směs vložíme do zdobičky na cukroví/lisu na těsto. Plech vyložíme papírem na pečení a pomocí zdobičky vytvoříme cca 5 cm dlouhé piškoty. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 10 minut (dokud piškoty nezezlátnou).

Krém:

Do mísy vložíme žloutky a pomocí metličky vyšleháme. Přidáme mascarpone a vanilku a vyšleháme do jemného krému. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do krému.

Jahodová omáčka:

V míse smícháme všechny ingredience tak, aby se nám vytvořila hladká jahodová omáčka.

Tiramisu:

Piškoty opatrně namočíme do jahodové omáčky a vyskládáme na dno nádoby. Poté na ně rovnoměrně rozprostřeme polovinu krému, posypeme nakrájenými jahodami a postup opakujeme. Horní vrstvu krému pokapeme zbytkem jahodové omáčky, ozdobíme jahodami, přidáme lístky meduňky a máty a vložíme na alespoň 2 hodiny ztuhnout do lednice.

Tipy:

    • Na přípravu jsem použila nádobu o rozměrech 23×16 cm. Můžete ale použít i dvě menší formy, nebo udělat malé tiramisu dezerty do zavařovacích skleniček. 🙂
    • Pokud se vám nechce pracně tvořit piškoty, můžete těsto vylít do formy, upéct v celku a následně na piškoty nařezat :).
    • Xylitol, který jsem v receptu použila, je přírodní sladidlo, které se často používá při nízkosacharidovém stravování. Já osobně jej využívám jen výjimečně, a to ne pro doslazení ale pro dosažení požadované konzistence dezertu (zde piškotů). Pokud xylitol použít nechcete, tak jej vynechte. Počítejte však s tím, že piškoty nebudou držet tak dobře tvar, jako při jeho použití.
    • Důležité upozornění! Xylitol je jedovatý pro psy, proto na to myslete a nikdy nenechávejte potraviny (nebo kosmetiku) s xylitolem volně v domácnosti, kde máte i pejska. Nenechávejte ho ani olizovat talíř nebo misku po dezertu.
    • Pokud jste zarytí milovníci klasického tiramisu, ale máte rádi i jahody, můžete do jahodové omáčky přidat malé espresso a získáte tak tradiční kávovou chuť tiramisu.
    • Chcete-li recept přizpůsobit dětem, vynechte rum. Pokud však připravujete tiramisu striktně pro rodiče, přidejte klidně o lžíci rumu navíc 🙂 .
    • Jahodový džem (ale i meruňkový, malinový nebo z lesních plodů) bez přidaného cukru sežene na cukrfree eshopu.

 

Dobrou chuť! 🙂

 

Vaše

 

 

 

92

Podobné články

10 comments

Odpovědět

Ahoj, recept vypadá úžasně, ale mé okolí má rádo sladké. Myslíš, že by jim jahodové tiramisu chutnalo?

Odpovědět

Ahoj Žofi, dosladit se dá vždycky (třeba tím džemem), pokud by někdo měl náhodou velký problém s tím, že je to pro něj málo sladké 🙂

Odpovědět

Dobrý den Jani, moc díky za recept❤😊. Dělala jsem mamce k narozeninám a hodně se to povedlo. Měla jsem obavy z piškotů,protože rozhodně nejsem typ,kterej vydrží být v kuchyni opatrnej a vše dělat jemně 😂ale jsou nadychany! Jupí! A pekla jsem je 1:1 mandlová pistaciová a funguje taky 🍓uf!

Odpovědět

Jé, to mám velkou radost, že se tiramisu podařilo! Já z těch piškotů byla nadšená, tak jsem moc ráda, že se povedly .) mějte se fajn a pozdravujte maminku <3 🙂

Odpovědět

Tak to vypadá naprosto famózně 🙂 recept ukládám a při nejbližší možné příležitosti vyrobím 😀 🙂

Odpovědět

Ahoj, dobrý den:-)
Jahodové tiramisu mě velmi láká připravit, nicméně trochu se bojím konzumace čerstvých/syrových vajíček.
Jaký je na to prosím Váš názor?
Děkuji.

Odpovědět

Dobrý den, je tento recept vhodný i pro těhotenskou cukrovku? Předem děkuji 🙂 Inna.

Odpovědět

Krásný den, ano, recept obsahuje minimum cukru a sacharidů, takže je možné si ho dát v normálním množství i při GD. Jen bych tedy vynechala rum 🙂

Odpovědět

Ahoj Jani. Kolik je z jedné várky celkem piškotů? Jeden plech po cca 20 ks jako na fotce? A jak dlouho vydrží piškoty uskladněné a kde? Děkuju,

Lucie

Odpovědět

Dobrý den, Luci, to skutečně závisí na tom, jak velké piškoty budete dělat 🙂 mně z jedné várky vyšel jeden plech, jako vidíte na fotce 🙂 Piškoty vydrží pár dní v lednici, ale pokud se nechystáte dělat tiramisu hned, tak je lepší je dát na mrazák 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..