Inspirace na zpracování letní úrody není nikdy dost a tak sem pro vás zase jednu přidávám. Tentokrát na lahodný a vláčný třešňový koláč, který se u nás stal zatím nejoblíbenějším cukrfree dezertem letošního léta! 🙂

Co já se vám za svůj život najedla třešní! Pamatuju si nájezdy na babiččin strom, kde jsem víc než do košíku házela do sebe, a taky varování, že hlavně nesmím na třešně pít nebo špatně dopadnu. Vždycky jsem pila a nikdy špatně nedopadla, tak nevím, co je na tom pravdy :). Vám to ale určitě nedoporučuji!

Oproti dřívějšku už ale nepotřebuji (a ani bych nezvládla) sníst kila třešní a stačí mi jich jen pár. Letos jsem si tak třešňové léto připomněla dezertem, který trochu připomíná můj kdysi oblíbený strouhaný koláč a povedlo se!

Na přípravu jsem použila 92% čokoládu Stella, která je v kombinaci s třešněmi naprosto úžasná. Nově jí najdete společně s dalšími mými oblíbenými vysokoprocentními čokoládami na eshopu. Pokud se chystáte použít jinou značku čokolády, zkuste takovou, která má alespoň 90 %, aby se těsto podařilo.

Třešně, které jsme měli doma, nebyly moc sladké a tak byl dezert jen jemňoučce nasládlý. To mně, jako člověku, který je 7 let bez cukru, samozřejmě vyhovovalo. Pokud byste ale chtěli mít dezert sladší, můžete samozřejmě přidat ovoce víc. A to jednoduše tak, že třešně vyskládáte nejdříve na čokoládovou vrstvu, poté přidáte tvarohovou vrstvu a poté zase třešně. Máte tak větší šanci, že vám dezert nějaký milovník sladkostí nevrátí jako málo sladký (i když i to se může stát:)).

Třešňový koláč chutná nejlépe, když je pár dní uleželý. Nám se to povedlo úplnou náhodou, když jsem ho upekla na cestu do Rakouska a pak na něj úplně zapomněla a nechala ho v lednici. Nevím, jestli po těch pěti dnech chutnal tak výborně, protože byl uleželý nebo proto, že v Rakousku jsme si dobrého jídla a kávy moc neužili. Tak i tak po několika hodinové cestě z Alp opravdu “bodnul”! 🙂

Držím palce ať se povede a “bodne” i vám a budu se těšit na fotky vašich třešňových výtvorů! 🙂 PS: pokud byste měli třešní opravdu hodně, můžete je použít pro výrobu osvěžujícího domácího vodního kefíru neboli fermentované limonády. Postup najdete v Cukrfree kuchařce pro malé i velké 🙂

 

Ingredience

Spodní vrstva

150 g mandlí bez slupky (nebo mandlové mouky)

75 g strouhaného bio kokosu

3 lžíce kakaa

1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem

70 g vysokoprocentní čokolády (já použila čokoládu Stella 92 %)

½ hrnku mandlového mléka

2 vejce

 

Tvarohová vrstva

240 g cream cheese (já použila bio Matylda)

230 g farmářské tvarohu

1 vejce

1 žloutek

Vanilkový extrakt

 

Cca 250 g třešní

30 g vysokoprocentní čokolády na posyp

kokosový olej na vymazání formy

 

Postup

Mandle a kokos rozmixujeme na jemnou moučku. Poté přidáme kakao a prášek do pečiva a ještě společně promixujeme tak, aby se všechny ingredience spojily (ale opatrně, ať směs nepřemixujete do másla). Poté do těsta vmícháme vejce a mléko. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a poté ji do těsta důkladně vmícháme. Formu vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme papírem na pečení a čokoládovou vrstvu na její dno rovnoměrně rozprostřeme.

Ingredience na tvarohovou vrstvu vložíme do nádoby a promícháme tak, aby nám vznikla hladká hmota. Tu poté rozprostřeme na čokoládovou vrstvu.

Troubu předehřejeme na 175°C. Třešně omyjeme, rozpůlíme a rovnoměrně vyskládáme na tvarohovou vrstvu. Čokoládu nasekáme a posypeme s ní dezert. Poté jej vložíme do trouby a pečeme 30 – 35 minut, dokud tvarohová vrstva nezačne zlátnout. Hotový dezert necháme nejdříve vychladnout v pokojové teplotě a poté vložíme ještě alespoň na hodinu do lednice.

Tipy:

Použila jsem formu o rozměrech 15 x 36 cm (tzn. cca 25 cm pokud použijete kulatou formu).

Podle toho, jak budete mít sladké třešně, bude sladký i dezert. Pokud chcete dezert sladší, nebo pokud máte měně sladké třešně, můžete je přidat ještě mezi čokoládovou a tvarohovou vrstvu, tedy v pořadí čokoládová vrstva – třešně – tvarohová vrstva – třešně.

Dezert chutná nejlépe, když je pár dní uleželý.

Dobrou chuť! 🙂

 

Vaše

 

 

 

93

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..