Inspirace na zpracování letní úrody není nikdy dost a tak sem pro vás zase jednu přidávám. Tentokrát na lahodný a vláčný třešňový koláč, který se u nás stal zatím nejoblíbenějším cukrfree dezertem letošního léta! 🙂

Co já se vám za svůj život najedla třešní! Pamatuju si nájezdy na babiččin strom, kde jsem víc než do košíku házela do sebe, a taky varování, že hlavně nesmím na třešně pít nebo špatně dopadnu. Vždycky jsem pila a nikdy špatně nedopadla, tak nevím, co je na tom pravdy :). Vám to ale určitě nedoporučuji!

Oproti dřívějšku už ale nepotřebuji (a ani bych nezvládla) sníst kila třešní a stačí mi jich jen pár. Letos jsem si tak třešňové léto připomněla dezertem, který trochu připomíná můj kdysi oblíbený strouhaný koláč a povedlo se!

Na přípravu jsem použila 92% čokoládu Stella, která je v kombinaci s třešněmi naprosto úžasná. Nově jí najdete společně s dalšími mými oblíbenými vysokoprocentními čokoládami na eshopu. Pokud se chystáte použít jinou značku čokolády, zkuste takovou, která má alespoň 90 %, aby se těsto podařilo.

Třešně, které jsme měli doma, nebyly moc sladké a tak byl dezert jen jemňoučce nasládlý. To mně, jako člověku, který je 7 let bez cukru, samozřejmě vyhovovalo. Pokud byste ale chtěli mít dezert sladší, můžete samozřejmě přidat ovoce víc. A to jednoduše tak, že třešně vyskládáte nejdříve na čokoládovou vrstvu, poté přidáte tvarohovou vrstvu a poté zase třešně. Máte tak větší šanci, že vám dezert nějaký milovník sladkostí nevrátí jako málo sladký (i když i to se může stát:)).

Třešňový koláč chutná nejlépe, když je pár dní uleželý. Nám se to povedlo úplnou náhodou, když jsem ho upekla na cestu do Rakouska a pak na něj úplně zapomněla a nechala ho v lednici. Nevím, jestli po těch pěti dnech chutnal tak výborně, protože byl uleželý nebo proto, že v Rakousku jsme si dobrého jídla a kávy moc neužili. Tak i tak po několika hodinové cestě z Alp opravdu “bodnul”! 🙂

Držím palce ať se povede a “bodne” i vám a budu se těšit na fotky vašich třešňových výtvorů! 🙂 PS: pokud byste měli třešní opravdu hodně, můžete je použít pro výrobu osvěžujícího domácího vodního kefíru neboli fermentované limonády. Postup najdete v Cukrfree kuchařce pro malé i velké 🙂

 

Ingredience

Spodní vrstva

150 g mandlí bez slupky (nebo mandlové mouky)

75 g strouhaného bio kokosu

3 lžíce kakaa

1 lžička prášku do pečiva s vinným kamenem

70 g vysokoprocentní čokolády (já použila čokoládu Stella 92 %)

½ hrnku mandlového mléka

2 vejce

 

Tvarohová vrstva

240 g cream cheese (já použila bio Matylda)

230 g farmářské tvarohu

1 vejce

1 žloutek

Vanilkový extrakt

 

Cca 250 g třešní

30 g vysokoprocentní čokolády na posyp

kokosový olej na vymazání formy

 

Postup

Mandle a kokos rozmixujeme na jemnou moučku. Poté přidáme kakao a prášek do pečiva a ještě společně promixujeme tak, aby se všechny ingredience spojily (ale opatrně, ať směs nepřemixujete do másla). Poté do těsta vmícháme vejce a mléko. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a poté ji do těsta důkladně vmícháme. Formu vymažeme kokosovým olejem nebo vyložíme papírem na pečení a čokoládovou vrstvu na její dno rovnoměrně rozprostřeme.

Ingredience na tvarohovou vrstvu vložíme do nádoby a promícháme tak, aby nám vznikla hladká hmota. Tu poté rozprostřeme na čokoládovou vrstvu.

Troubu předehřejeme na 175°C. Třešně omyjeme, rozpůlíme a rovnoměrně vyskládáme na tvarohovou vrstvu. Čokoládu nasekáme a posypeme s ní dezert. Poté jej vložíme do trouby a pečeme 30 – 35 minut, dokud tvarohová vrstva nezačne zlátnout. Hotový dezert necháme nejdříve vychladnout v pokojové teplotě a poté vložíme ještě alespoň na hodinu do lednice.

Tipy:

Použila jsem formu o rozměrech 15 x 36 cm (tzn. cca 25 cm pokud použijete kulatou formu).

Podle toho, jak budete mít sladké třešně, bude sladký i dezert. Pokud chcete dezert sladší, nebo pokud máte měně sladké třešně, můžete je přidat ještě mezi čokoládovou a tvarohovou vrstvu, tedy v pořadí čokoládová vrstva – třešně – tvarohová vrstva – třešně.

Dezert chutná nejlépe, když je pár dní uleželý.

Dobrou chuť! 🙂

 

Vaše

 

 

 

102

Podobné články

2 comments

Odpovědět

Zrovna nedávno jsem se zasnila “kdyby tak Janina vymyslela recept na cukrfree strouhaný koláč” a do pár dní se objevil tenhle, tak jsem ho musela hned vyzkoušet. Povedl se chuťově velmi, i když esteticky zdaleka ne tak pěkně jako Váš. Díky kakau a použití 99 a 100% čokolády byl až dost hořký, ale nevím, jestli by šly tyto ingredience jen tak ubrat, aniž by to ovlivnilo konzistenci těsta. Vaše recepty, Jani, totiž vždy perfektně fungují, nestane se že bych musela něco dořeďovat, zahušťovat, složitě odlepovat, nedejbože “za stálého míchání vyhodit”, což je super. A málem jsem zapomněla to hlavní – třešňový kefír mi chutnal snad ze všech příchutí nejvíc (a že jsem jich vyzkoušela), díky moc za tip!

Odpovědět

Jé Zuzi, to mám velkou radost 🙂 můžete případně zkusit čokoládu s méně procenty kakaa, aby to nebylo na Vás tak hořké, věřím, že to půjde i s “devadesátkou” 🙂 mějte se moc pěkně a třešním zdar! <3

Janina

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..