Narozeninový dort pro Hančina manžela Petra, který se povedl tak moc (ten dort:)), že nakonec skončil i tady na blogu 🙂

Tenhle recept na sebe nechal dlouho čekat! Slibovala jsem vám ho totiž už před dvěma týdny. To jsem ale netušila, jak moc se náš život převrátí tím, že si domů přivezeme nového člena rodiny – samojeda Mauiho 🙂

I když to ty lidské maminky asi nerady slyší, já si jako zvířecí máma poslední dva dny přišla opravdu jako na mateřské. Nedělala jsem totiž nic jiného, než že jsem nosila štěňátko na čůrání, na kakání, neustále jsem mu vyndavala něco z tlamičky, utírala loužičky a v noci se moc nevyspala :).

Proto asi chápete, že přidat recept na blog bylo v mém seznamu priorit na jednom ze zadních míst (přece jen ty loužičky jsou trošku urgentnější:)).

Teď po dvou týdnech už je to ale o něco lepší a Maui (kterého za odměnu, že dočtete tenhle můj psí příspěvek, uvidíte na konci:) už je trošku samostatnější. A to tak moc, že jsem s pár přestávkami, byla schopná sepsat na blog tenhle recept.

Samotný dort je opravdu lahodný a pokud si účastníci Petrovy party nevymýšleli, chutnal jim všem a moc! Ono, co si budeme povídat, dezert doslazený jablky už opravdu ani ten cukr nepotřebuje a to i pokud jste zvyklí na sladší dezerty :). Já sama si dala alespoň kousek s menším množstvím jablek, protože na mě byl sladký až až. Ale voněl tak fantasticky, že jsem si ho přeci nemohla nechat ujít!

No a tady je to štěně! 🙂

 

Ingredience

200 g namletých vlašských ořechů

85 g namletých pistácií

100 g namletých mandlí (lze použít jak se slupkou, tak blanšírované)

špetka soli

1 lžička skořice

2 lžičky jedlé sody

1 nastrouhané jablko (bez slupky, cca 195 g)

1 hrnek smetany na šlehání (nebo kokosového mléka)

3 vejce

2 našlehané bílky

 

Jablečná náplň:

450 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek

1 lžíce citronu

1 lžíce skořice

2 lžíce másla

 

Krém:

500 ml smetany na šlehání

120 g čerstvého sýra (cream cheese, já použila Bio Matylda)

250 g mascarpone

vanilkový extrakt

pár kapek citronové šťávy

Na ozdobení:

Nasekané vlašské ořechy

Kokosové chipsy

Postup

Korpus:

Namleté ořechy vložíme společně se solí, sodou a skořicí do mísy a důkladně promícháme. Poté přidáme nastrouhané jablko, smetanu nebo kokosové mléko a vejce a vše promícháme. Bílky vyšleháme do sněhu a poté je opatrně vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 180°C. Vzniklé těsto poté přemístíme do formy na dort (lze použít i silikonovou koláčovou formu) o průměru 22 cm. Tu poté vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 min. Doba pečení se může lišit podle typu trouby, je proto potřeba během pečení korpus kontrolovat pomocí špejle. Hotový korpus poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Jablečná náplň:

Jablka nakrájíme na kostičky, vložíme do nádoby na pečení, přidáme skořici, citron, a rozehřáté máslo, promícháme a vložíme do trouby. Pečeme při 180°C po dobu 30 – 40 min (vždy po 10 minutách promícháme).

Krém:

Smetanu vyšleháme do šlehačky. Do mísy vložíme čerstvý sýr, mascarpone, vanilku a citron a promícháme. Přidáme šlehačku a opatrně ji vmícháme do krému.

Dort:

Korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny, tak aby nám vznikly dva stejně silné pláty. Polovinu krému rozmažeme na první plát a po jeho povrchu rozprostřeme 1/2 polovinu pečených jablek. Poté přiložíme druhý plát korpusu, opatrně ho přimáčkneme a strany dortu vyplníme krémem. Na vrchní korpus domažeme zbytek krému, vyskládáme druhou polovinu jablek, které na závěr posyme nasekanými vlašskými ořechy a kokosem. Hotový dort překryjeme poklopem a vložíme na alespoň 2 hodiny do lednice.

Tip:

Pokud chcete, aby dort nebyl příliš sladký, použijte spíše kyselejší odrůdy jablek.

Dort nejlépe chutná, když se “uleží”, proto ho klidně připravte den předem a nechte v lednici uležet do druhého dne 🙂

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

 

 

 

 

211

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Dobrý den, obsah hrnku počítáte 200 a nebo 250. Děkuji. Už se na dort mooooc těším.

Odpovědět

Krásný den, je to 250 ml! 🙂 hezké pečení přeji 🙂

Odpovědět

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli se misto vlasskych orechu daji pouzit i jine ( jsem na ne alergicka) napr. liskove ? Dekuji 🙂

Odpovědět

Dobrý den, ano určitě. Klidně použijte i mandle! 🙂

Odpovědět

Milá Janino, v pátek jsem pekla svůj první cukrfree dezert a vybrala jsem si právě jablkový dort, vzhledem k úrodě jablek.
Ochutnávali jsme až v sobotu, chutnal všem i “cukroholikům.” Ještě dnes jsem dojídala kousek a musím říci, že je den ode dne lepší.
Děkuji Vám za velkou inspiraci.
Jarka

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..