Konečně se začíná GAPS stávat zajímavým, a tak kromě dýňových placiček, přišel čas na i dýňový chlebík!

Za necelé dva měsíce jsme se z první fáze úvodní GAPS diety dostali až do fáze čtvrté, kde kromě pečeného masa a olivového oleje, můžeme zařadit i dýňový chlebík. V tu dobu jsme se zrovna chystali na dovolenou na Barbadosu, a i když jsem si nedovedla představit cestovat s tak striktní dietou, nebylo to zas tak těžké. Důležitá byla příprava, proto jsem nám připravila několik krabiček na cestu – dvě s krutími burgříky, dvě se zeleninou vařenou ve vývaru, jednu s dýňovými placičkami a k tomu 2 avokáda.

I když jsem původně z myšlenky, kdy obětuji celé příruční zavazadlo naší “svačince”, nebyla moc nadšená, v letadle jsem byla opravdu vděčná za to, že nevyhrála moje lenost a svačinu jsem pro nás připravila. Nevím, čím to je, ale když absolvujeme delší let (a to hlavně, když letíme přes den), máme neustále hlad (nebo možná chuť převlečenou za hlad, takže vlastně jíme z nudy 🙂 ). Bylo proto příjemné nemuset se spoléhat pouze na oříšky, které obvykle nosím, protože nezaberou příliš místa a nebo na to, co si koupíme na letišti. Najíst jsme se mohli, kdy jsme chtěli a hlavně toho, co jsme chtěli.

Přímo na místě to bylo už jednodušší. Barbados je poměrně civilizovanou zemí a supermarket byl snad v každém větším městečku. Dokonce jsme objevili i farmu, kde prodávají maso a vejce z volného chovu, a kam jsme si pravidelně jezdili doplňovat zásoby vajíček od šťastných slepiček. Stejně jako obvykle, i na Barbadosu jsme nebydleli v hotelu, ale měli pronajatý dům přes airbnb, a to nejen z toho důvodu, že máme rádi soukromí a klid, ale taky proto, že si rádi vaříme sami a proto je kuchyň pro nás nutností.

Díky tomu jsme denně měli čerstvý vývar, mohli si vařit z místních surovin a hlavně, mohla jsem konečně vyzkoušet dýňový chlebík, na který jsem se opravdu těšila. Poprvé jsem ho upekla naslano s česnekem, podruhé se skořicí a potírala ho zakysanou smetanou. Jakmile se dostaneme do dalších fází, určitě ho vyzkouším i s lesními plody. Chlebík je spíš takovou dobrou buchtičkou, která se dá klidně namazat máslem a obložit vajíčkem. Nečekejte proto tradiční chlebovou chuť (což na chuti dýňového chlebíku neubírá), no vyzkoušejte sami! 🙂

Cukrfree semináře (CF 1 – závislost na cukru a CF 2 – nízkosacharidové stravování), které se budou konat první a poslední víkend v dubnu, jsou už skoro plné. Zbývá posledních pár míst na kurzy Cukrfree 2 a přihlásit se na ně můžete tady! 🙂 Zároveň už je opět na skladu Cukrfree kuchařka s věnováním a nová kuchařka by měla vyjít začátkem května! 🙂

Ingredience

2 hrnky mandlové mouky

1 hrnek pyré z uvařené máslové dýně

4 vajíčka od šťastných slepiček

2 lžíce ghí

Postup

Troubu předehřejeme na 150°C. Všechny ingredience vložíme do mixéru a společně promixujeme tak, aby se nám vytvořila hladká hmota. Tu poté přendáme do chlebové formy (21 x 11 cm) vyložené papírem na pečení. Vložíme do trouby a pečeme po dobu cca 1 hodiny a 20 minut (záleží na typu trouby). Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotový chlebík podáváme buď s oblíbenou pomazánkou, máslem nebo avokádem naslano, či se zakysanou smetanou a lesními plody nasladko.

 

Moje tipy:

 

Chlebík lze udělat jak “nasladko” tak naslano. Do “sladké” verze lze přidat skořici, vanilku, čokoládu nebo i lesní plody. Do slané verze bylinky, česnek nebo nastrouhaný parmazán, či pecorino.

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

179

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Tak jsem prave vyzkousela, strasne jsem se na nej tesila, ale vysla mi z toho takova zdrcla cihla:( Ten vas vypada lehce a nadychane, ten muj je mokry, tuhy:( Postup i ingredience jsem dodrzela.Nechybi tam nejake kypridlo?

Odpovědět

Nadýchaný určitě není, to možná klame fotka 🙂 na GAPS úvodní dietě kypřidlo není povolené. Jak píši, jedná se spíše o slanou “buchtičku” než chlebový chleba:) můžete zkusit přidat jedlou sodu 🙂

Odpovědět

Dekuji za odpoved.Kazdopadne si myslim, ze mi nevysel uplne spravne.Proste je zdrcly.Mozna by to chtelo kvalitneji vymixovat? Mixovala jsem jen ponornym mixerem a testo bylo dost tuhe. Je to spravne? Chut je dobra, takze bych ho urcite rada jeste vyzkousela, jen doladit tu konzistenci:)

Odpovědět

Dobrý den, dá se místo mandlové mouky použít i jiná třeba špaldová nebo celozrnná? 🙂 Hledám recepty na máslovou dýni, ale doma mám k tomu jen tyhle dvě mouky 😀

Odpovědět

Dobrý den,

bohužel jak špaldová, tak i celozrnná mají úplně jiné vlastnosti, než mouky ořechové. Takže nemohu říct, zda to bude fungovat.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *