Nejočekávanější chvíle celý GAPS diety je tady – chvíle, kdy si konečně můžeme dát dýňový placičky! 🙂

Včera to byl přesně měsíc, co jsme s GAPS dietou začali a jak jinak oslavit první GAPS měsíc, než touhle skvělou mňamkou – dýňovýma placičkama.

Jelikož je Adam v GAPS dietě trošku napřed, mohl si placičky dopřát už před několika dny a řeknu Vám, že po měsíci na vývarech, to pro něj byly takový malý Vánoce (a pro mě budou taky, až si placičky budu moci dát). Kromě placiček jsme slavili tím, že jsme společně s Janou Dell Plotnárkovou (certifikovanou GAPS terapeutkou a spoluautorkou nové Cukrfree kuchařky) na Instagramu uspořádaly livestream na téma Cukrfree & GAPS. V rozhovoru zazněla spousta důležitých a pro mnohé i nových informací, proto ho během pár dní nahrajeme i na YouTube.

Ale zpátky k jídlu! 🙂

Placičky jsou opravdu jednoduché na přípravu a dají se dělat jak “na sladko” tak i na slano. I když jsem stále ve druhé fázi úvodní GAPS diety, dokážu si představit, jak moc dobrý by tyhle placičky byly společně s vanilkou a skořicí, nebo tzv. pumpkin spice (dýňové koření) s lžící zakysané smetany, zalitý horkými malinami. Stejně tak si je dovedu představit s česnekem, avokádem a uzeným lososem. Recept je to univerzální, takže si na své příjdou nejen ti, co se úspěšně probojovali do třetí fáze na GAPS, ale i všichni ostatní, kteří hledají vhodnou alternativu pečiva, nebo jen malou sváču na cesty!

Zároveň chci připomenout, že máme stále volná místa na únorový kurzy Cukrfree 1 i Cukrfree 2 a objednat si je můžete tady! 🙂Další kurzy budou až koncem března nebo začátkem dubna, jelikož si po intenzivní práci na kuchařce, chceme dát menší prázdniny! 

No a tady je ten recept! 🙂

Ingredience

Na cca 20 placek

1/2 menší oloupané máslové dýně (asi 320 g)

1 hrnek ořechového másla

3 – 4 vejce (pokud se těsto trhá, použijte 4 vejce)

3 lžíce ghí nebo sádla na smažení

 

Na servírování

domácí zakysaná smetana

avokádo

případně lesní plody (na plném GAPS)

 

Postup

Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce a vaříme, dokud nezměkne. Poté ji slijeme a necháme vychladnout.

Všechny ingredience vložíme do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do jemné hmoty.

Na pánev s rozehřátým ghí poté vkládáme po lžících vzniklé těsto (2 – 3 lžíce na 1 placku) a necháme na středním plameni cca 2 minuty smažit. Poté placku opatrně otočíme a další dvě minuty smažíme.

Hotové placky můžeme podávat jak “na sladko” např. s domácí zakysanou smetanou, tak “na slano” se solí a dipem ze zakysané smetany a avokáda.

Skladujeme v lednici.

Moje tipy:

Placky jsou vhodné již od 3. fáze úvodní GAPS diety.

Pokud jste již na plné GAPS dietě a dobře tolerujete skořici či vanilku, můžete ji do těsta přidat. Výborné v nich bude i tzv. pumkin spice koření (u nás známe jako dýňové koření).

1 hrnek = 250 ml

Vanilkový extrakt si buď vyrábím sama nebo kupuji v M&S, kde mají extrakt i v bio kvalitě.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

162

Podobné články

6 comments

Odpovědět

Placičky jsou mou oblíbenou formou pečení… A dýně, ta je dobrá opravdu skoro ve všem 🙂

BLOGEREM

Odpovědět

Dobrý den Jani, mohla byste mi, prosím, prozradit, jak udělat domácí zakysanou smetanu? Z návodů na internetu nejsem moc moudrá :/ Děkuju mockrát 😉

Odpovědět

Dobrý den Evi,

děkuji za dotaz. Domácí zakysanou smetanu dělám stejně jako kefír (budete tedy potřebovat kefírová zrna). Jediný rozdíl je v tom, že je nezalijete mlékem ale vysokotučnou smetanou (např. zn. Ježkův statek). Necháte dva dny při pokojové teplotě, přecedíte a máte zakysanou smetanu 🙂

Odpovědět

Dobry den, muzu se zeptat jake máslo používáte? Dekuji

Odpovědět

Dobrý den, zatím jsem je zkoušela z lískooříškového a mandlového 🙂

Odpovědět

A ještě kupujete či vyrábíte? děkuji moc

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.