Ani o dobrotu jako jsou lasagne vás na cukrfree přeci nemůžu připravit! Tentokrát jsem místo těstovin použila plátky máslové dýně a dokonce i moje anti cukrfree sestra měla boule až za ušima! 🙂

Dýně jsou takovou vděčnou surovinou – dají se použít téměř do všeho. Chutnají výborně jak v polévce, tak i v dezertech, jako příloha k masu nebo dokonce jako náhrada těstovin v lasagních!

Já sama jsem plátky máslové dýně přímo určené na lasagne sehnala v obchodě M&S. Pokud ale nakrájenou dýni na plátky nenajdete, tak nezoufejte. Plátky dýně si můžete v klidu připravit i doma, bude to chtít jen ostrý nůž a trošku trpělivosti.

I když všude na fotkách zdobí mou kuchyň různé druhy dýní jako je muškátová nebo špagetová, na lasagne je nejlepší použít máslovou dýni a to co největší (nejširší) a to právě proto, abychom vytvořili co nejširší pláty dýně, připomínající právě těstoviny na lasagne. Pokud se vám podaří nakrájet jen menší kousky, nezoufejte, lasagne poskládáte jednoduše i z nich.  Na posypání jsem použila sýr Gruyère, který jsme si dovezli ze Švýcarska, použít ale můžete i parmezán, který správně do lasagní patří :). Na vršek přišly už jen plátky mozzarelly z mého nově objeveného (a nově oblíbeného) obchodu Mozzarellart, kde kromě mozzarely seženete i výbornou stracciatellu (sýr, ne tu zmrzlinu:)) a burratu z nepasterizovaného mléka.


 

Počet porcí: 4

Ingredience

1 větší máslová dýně

sádlo

1 střední bílá cibule

2 mrkve

2 stonky řapíkatého celer

700g mletého masa

hrst lístků nasekané čerstvé bazalky

3 lístky šalvěje

700 g rajčat

100 ml červeného suchého vína

5 stroužků česneku

sůl

pepř

500 g ricotty

1 vajíčko od šťastné slepičky

hrst nasekané petrželky kudrnky

¼ lžičky muškátového oříšku

¾ hrnku nastrouhaného parmazánu

1 mozzarela

šalvěj na dozdobení

Postup

Cibuli, mrkev a celer nasekáme najemno. Do většího hrnce přidáme sádlo a na středním plameni ho rozehřejeme. Poté přidáme nasekanou zeleninu a necháme 5 minut restovat. Česnek oloupeme, pomocí nože rozmačkáme a necháme alespoň 10 minut „odstát“.

Zvýšíme plamen, přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nezatáhne. Poté přidáme rajčata, červené víno, česnek, bazalku a šalvěj, promícháme, překryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni 1,5 – 2hodiny probublávat.

Dýni si zatím oloupeme, rozpůlíme, očistíme od semínek a pokusíme se jí nakrájet na co nejslabší plátky.

Ricottu vložíme do větší misky, přidáme petrželku, sůl, muškátový oříšek a vejce a vše důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 195°C.

Připravíme si zapékací nádobu. Na dno nejdříve dáme menší množství masové směsi, poté ji poklademe plátky dýně. Následně dýni pomažeme bylinkovou ricottou a posypeme parmazánem. Stejný postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechny ingredience, poslední vrstva by měla být ricottová. Na ricottu poté opět nasypeme parmazán a poklademe ji plátky mozzarelly a lístky šalvěje.

Vložíme do trouby a pečeme 35 – 45 minut.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

197

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.