Skoro podzimní dezert, který se stal virálním ještě předtím, než jsem ho přidala na blog – hruškový koláč.

Nevím, jestli je to tím, že hruškový koláč je ze všech mých dezertů zatím nejsladší (protože obsahuje sladší ovoce, než je na cukrfree zvykem) nebo tím, že prostě milujete hrušky, ale tenhle koláč byl několik posledních dní na Instagramu doslova hitem!

Proto ani není překvapením, že dnes – přesně týden od prvního upečení, ho peču už po páté. I když jsem nejdříve váhala, zda mám koláč z hrušek (které nejsou zrovna tím nejméně sladkým ovocem) dávat na blog, rozhodla jsem se, že ano.

Nežiju totiž v iluzi, že všichni, kteří můj blog sledují a moje recepty připravují, jsou 100% cukrfree. To, že já se ze zdravotních důvodů vyhýbám sladšímu ovoci neznamená, že si ho někdo jiný, komu sladké ovoce nedělá problém, nemůže v době sezóny upéct hruškový koláč, který, narozdíl od těch klasických, není plný cukru.

Přesně proto jsem se rozhodla, že sem čas od času přidám i recepty s lokálními a sezónními surovinami, kterých (i když nejsou úplně cukrfree) v době sezóny máme plné zahrádky a kuchyně.

Já sama si hruškového koláče dám opravdu jen malý proužeček na ochutnání – na mě osobně už jsou zralé hrušky opravdu příliš sladké. Pokud to máte stejně, můžete si buď koláče dát opravdu jen na ochutnání, případně použít nějaké méně sladké ovoce, jako jsou například ostružiny, se kterými je koláč také vynikající.

Výhodou hruškového koláče je to, že narozdíl od většiny jiných cukrfree dezertů, chutná i lidem, kteří jsou zvyklí na opravdu sladké dezerty. Nejlepší na tom celém pečení je ale stejně ta úžasná skořicová vůně, která provoní celou kuchyň! 🙂

Ingredience

Počet porcí: 12

95 g rozmixovaných vlašských ořechů

85 g mandlové mouky

1 vejce

½ lžičky skořice

pár kapek rumu

1 lžíce změklého másla (cca 20 g)

3 – 4 hrušky (podle velikosti)

skořice na poprášení

200 ml kvalitní tučné smetany na šlehání (nebo plnotučného kokosového mléka)

2 žloutky

vanilkový extrakt

kokosový olej na vymazání formy

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. V míse smícháme ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přidáme vejce, rum a máslo a propracujeme.

Vzniklé těsto přendáme do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a pomocí rukou rovnoměrně rozprostřeme po dnu a stranách formy.

Hrušky oloupeme, rozkrojíme napůl, vykrojíme a nakrájíme na slabší plátky. Nakrájené půlky hrušek přendáme do formy a posypeme skořicí. Poté formu vložíme do trouby a pečeme po dobu 10 minut.

Mezitím vlijeme smetanu do nádoby, přidáme vanilku a žloutky a důkladně promícháme. Formu vyjmeme z trouby a směs ze smetany vlijeme na korpus s hruškami.

Teplotu v troubě snížíme na 170°C, koláč do ní vložíme a pečeme 25 – 30 minut (doba se bude lišit podle typu trouby). Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté vložíme ještě na alespoň 30 minut do ledničky. Podáváme společně s domácí zakysanou smetanou.

 

Moje tipy:

Koláč se dá připravit i s méně sladkým ovocem, jako jsou např. maliny nebo ostružiny.

Pokud použijete kokosové mléko místo smetany, zvolte kvalitní plnotučné (např. Aroy – D)

Kuchyňského robota od Kitchen Aid, můžete pořídit na stránce traminal.cz. Při zadání kódu “FR10CR87” získáte 10% slevu z ceny produktu.

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

215

Podobné články

23 comments

Odpovědět

Dobrý den, lze použít i nějaká jiná mouka? Třeba špaldová?

Odpovědět

Dobrý den, Žany,

jinou mouku určitě bude možné použít, jen bude potřeba přizpůsobit další ingredience, jelikož ořechové mouky mají úplně jiné vlastnosti 🙂

Odpovědět

Dobry den, lze dat misto mandlove mouky rozmixovane mandle?

Dekuji

Odpovědět

Dobrý den, ano rozhodně. Sama to tak také dělám! 🙂

Janina

Odpovědět

Dobrý den, myslíte, že by byl koláč dobrý i s jablky? Nezkoušel někdo? Máme jich teď plno. :))
Děkuji a přeji hezký den.

Odpovědět

Dobrý den, s jablky bude určitě také výborný :)) Hezký den! Janina

Odpovědět

Dobrý den, nemám valašské ořechy, myslíte, že můžu dát jen mandlovou mouku? Děkuji a přeji hezkou sobotu 🙂

Odpovědět

Dobrý den, určitě můžete použít jen mandlovou mouku, také jsou ho tak jednou pekla a byl výborný 🙂

Odpovědět

Mňam, práve sa ho chystám upiecť! Hoci nie som 100% cukrfree, rafinovanému cukru sa vyhýbam úplne. Na začiatku som v našej rodine bola za blázna, keď som klasické dezerty odmietala. A keď som upiekla niečo nesladené, komentárov, že to vôbec nie je sladké a chutné bolo neúrekom. No ja som sa aj tak nevzdala, piekla som iba podľa svojho gusta a nakoniec sa aj ostatní rodinní príslušníci naučili jesť aj takéto koláče bez cukru. A dokonca ich zbožňujú. 😀 Najväčšou výhrou pre mňa je, keď ochutnajú nejaký klasický zákusok a povedia, že im to nechutí, pretože je to príliš sladké. Najlepší pocit. 😀 Takže tento koláčik sa určite tiež stane obľúbencom aj bez pridaného cukru. Malý krok pre ľudstvo, veľký pre mňa. 😀 A ešte som zabudla pochváliť nádherne fotky. 🙂
Pekný deň.
Zuzka

Odpovědět

Dobry den,
Kolik prosim vanilkoveho extraktu pripadne zda se da nahradit necim jinym:)
Moc dekuji

Odpovědět

Dobrý den, to záleží jak máte silný. Já dám vždycky pár kapek 🙂 dá se nahradit třeba mletou vanilkou 🙂

Odpovědět

Dobrý den Jani,
to je taková dobrota!!!! Moc děkuji za recept😛👍

Odpovědět

Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

Odpovědět

Dobrý den, jakou velikost formy používáte?:)
Děkuji, M.

Odpovědět

Dobrý den, forma má průměr 22 cm 🙂

Odpovědět

Dobré odpoledne, mohu se jen zeptat – vše jste dělala pomocí KitchenAid? Já ho nemám, proto se chci zeptat, zda těsto stačí jen smíchat vařečkou a smetanu pak se zbylými ingrediencemi vyšlehat kuchyňským mixérem, nebo?
Děkuji Vám 🙂

Odpovědět

Krásný den,Terezko. Ano, těsto jsem připravovala v KitcheAid, ale bez problémů to zvládnete i bez něj. U známé jsem ho dělala ručně a nebyl problém 🙂

Odpovědět

Dobry den, muzu misto mandlove pouzit kokosovou? Dekuji moc.

Odpovědět

Dobrý den, to si myslím, že nebude úplně dobře fungovat. Zkusila bych raději kešu ořechy, pokud nemáte mandle 🙂

Odpovědět

Jednou provždy nejsem cukr free, mám rád veškerý sladký zákusky, čokoládový a šlehačkový dorty, a čím větší ,,prasárna” tím víc si pochutnam. K cukrfree dortu sem byl trošku skeptický, ale chutí překvapil nejen mě, Ale i manželku, která naopak sladké nemá ráda. Díky za super recept, hned ho zařazuji do kuchařky 🙂

Odpovědět

Dobrý den, nejsem zcela cukrfree, spíše lowcarb a jsem v tom skoro začátečník, Koláč jsem upekla se švestkami, které byly tak kyselé, že za syrova skoro nepoživatelné, místo smetany jsem dala mascarpone, moc mi to chutná! Dcery jsem upozornila, že je to nesladký moučník, ať si ho v případě nutnosti pocukrují, ale neudělaly to! Mám radost. Osobně mi koláč chutnal ještě víc druhý den po proležení v lednici, ale zmizel tak rychle, že jsem ho ani nestačila dát ochutnat příteli, který má cukrovku I. typu, takže zítra peču další, teď už s hruškami 🙂

Odpovědět

Moc dekuji za recept se surovinami v gramech a mililitrech! Hrnickove miry mi nesedi, stejne jako treba maslo merene na lzice a podobne. Vsechno presne na vahu mi moc vyhovuje, navic neuspinim dalsi nadobi. Tesim se na peceni!

Odpovědět

Dobrý den,
nahromadilo se mi větší množství hrušek a zrovna jsem narazila na Váš blog. Hned mi padl do oka tento recept a musím říct, že je naprosto dokonalý. Jednoduchá příprava, koláč nádherně provoněl celý dům a navíc jsem dostala spoustu pochval v práci. Kolegyním jsem musela poreferovat odkud recept mám, že ho taky musí vyzkoušet. Určitě si koupím i Vaši knihu. Těším se na Vánoční recepty Cukrfree 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.