Kdy jindy sdílet recept na low carb jakoby bramborový salát (ale bez brambor), než těsně po Vánocích?

Nízkosacharidovou verzi bramborovýho salátu jsem letos zkoušela poprvé, a to přesně den před tím Štědrým. Dřív jsem se přes všechny ty Cukrfree kuchařky k přípravě salátu nedostala. A proč ho tedy teď, v době kdy už většině z vás leze bramborovej salát i ušima, sdílím?

Tak za prvé, mně jako milovníkovi bramborovýho salátu, nepoleze tenhle salát krkem, ani kdybych ho jedla nepřetržitě od Štědrýho dne do Novýho roku. Za druhé, se mi salát, kterej je více či méně nízkosacharidovej, povedl tak moc, že jsem si tenhle recept nemohla nechat jen pro sebe. No a za třetí, dnes – 29.12. jsem druhý den bez salátu, a už se mi v hrnci vaří zelenina na něj. Proto věřím, že pro někoho se stejnou láskou k bramborovýmu sálátu, může být jeho low carb verze dobrou inspirací.

Stejně jako běžný bramborový, i tenhle nebramborový salát se musí nechat uležet. První ochutnání, bezprostředně po vyrobení salátu, je dost velkým zklamáním. Silné aroma celeru, výraznější chuť tuřínu a v pozadí chuť oliváče prostě nejdou dohromady. Druhý ochutnání (nejlíp ráno, když necháte salát uležet přes noc) je ale už úplně o něčem jinym, a jen stěží byste poznali, že v salátu není jediná brambora. Dokonce i největší kritik, kterýho znám – náš kamarád Michal, ohodnotil tuřínový salát 4,9 body z 5 a to už je opravdu, co říct! 🙂

Ingredience

1 středně velký celer

1 větší tuřín (nebo ředkev vodnice)

1 mrkev (lze vynechat)

1 větší červená cibule

1 hrnek hrášku

1,5 balení zakysané smetany (285g)

kvalitní šunka (použila jsem Pražskou šunku z Naše maso)

4 vejce na tvrdo (od šťastných slepiček)

kyselé okurky bez cukru (množství podle chuti)

sůl

pepř

lžička hořčice bez cukru (značka Alnatura nebo Dijon od Maille)

 

Na domácí majonézu:

1 větší žloutek z vajíčka od šťastné slepičky

1,5 lžičky šťávy z citronu

1 lžička vinného octa

1/4 lžičky hořčice bez cukru (značka Alnatura)

1/2 lžičky soli

3/4  hrnku olivového nebo avokádového oleje

 

Postup

Kořenovou zeleninu oloupene, vložíme do většího hrnce s vodou a necháme uvařit do měkka. Mezitím si připravíme domácí majonézu a to tak, že do vyšší nádoby vložíme žloutek, citrónovou šťávu, ocet, hořčici a sůl. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách – vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nám nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky a vložíme do větší mísy. Přidáme hrášek, najemno nakrájenou cibulku, šunku, na kostičky nakrájená vejce, nakrájené okurky, zakysanou smetanu, domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř a vše důkladně a opatrně promícháme. Necháme přes noc uležet v lednici a podáváme s pořádným kusem ryby nebo masa. Užíváme si šťastné a veselé!

Žloutek i olej pro přípravu majonézy musí mít pokojovou teplotu.

 

54

Podobné články

Komentář

Odpovědět

Vrtá mi hlavou, kde sehnat kyselé okurky bez cukru. Dala jsem do vyhledávače a jsou tedy se sacharinem, to nevadí? Sacharin nemá zrovna dobrou pověst, i když v několika okurkách pro salát je to asi pro zdraví jedno.

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.