Podle Adama, je kombinace ryby a sýra hříchem a dokonce ani jeho teta v Itálii nikdy sýr na těstoviny Frutti di Mare nedávala! Myslíte, že změní názor?

Nevím, jak vy, ale já bych si sýr mohla dát téměř na všechno (určitě na všechno slané). A tak mi nepřišlo vůbec zvláštní, připravit krustičku na lososa z bylinek a sýra – konrétně z fety.

Ani dřív jsem neměla problém si těstoviny s lososem a smetanovou omáčkou pořádně poprášit čerstvě nastrouhaným parmazánem – naopak, bez něj by to prostě nebylo ono. Připravila jsem proto dva filety – divokého lososa s krustičkou a candáta bez ní. Asi uhodnete, po čem se zaprášilo jako první. Samozřejmě, že Adam zapomněl na veškeré své předsudky a i přestože část svého dětství prožil v Itálii, kde tuhle kombinaci považují div ne za toxickou :), snědl rybu i se sýrem a náramně si pochutnal.

Až budete vybírat rybu, určitě dejte přednost té lovené, před farmovou. Divoký losos je spíše načervenalý než růžový (ne vždy), zároveň je také daleko méně tučný, než ten klasický “vykrmený” farmový losos. Podle čeho ho však zaručeně poznáte, je jeho cena, která je oproti tomu farmovému až dvakrát tak vysoká. Věděli jste například, že lososi získávají svou červenou barvu masa tím, že se v přírodě živí přirozeně krevetkami zvanými “krill”? Můžete tak sehnat různě barevné druhy masa, podle toho čím se losos živil a v jaké oblasti žil. Třeba “Sockeye” losos, kterého jsem použila já má intenzivní červenou barvu a to díky oblasti bohaté na krill, ve které žije.

Farmoví lososi bohužel krmeni krevetkami nejsou ( jelikož by to bylo velmi drahé) a právě proto se jim do potravy přidává barvivo – karotenoid astaxanthin, díky kterému získávají svou typickou oranžovo – růžovou barvu (bez barviva by jejich maso bylo šedivé). Dokonce existuje stupnice barevnosti masa lososa, protože lidé mají tendenci kupovat rybu s tmavějším červeným masem, které je vnímáno jako kvalitnější (i když se jedná o farmového, který vypadá jako divoký:), a tak se producenti farmových lososů snaží co nejvíce přiblížit barvě divokých lososů. Barva ale není vše a kvalita divoké ryby se s tou farmovou se rozhodně srovnat nedá. I když je cena divokého lososa o dost vyšší, raději si ho dám pouze občas, než si kupovat pravidelně lososa z farmy (a občas si na něj dám i sýr:).

Počet porcí: 2 porce

Ingredience

500 g filetu z divokého lososa (lze použít i candát nebo halibut)

½ hrnku nasekané pažitky

4 stroužky česneku

50g sýra feta

½ lžičky strouhané kůry z bio citronu

nerafinovaná mořská sůl

500 g růžičkové kapusty

šťáva z citronu

1 menší cibule

ghí

Postup

Troubu předehřejeme na 195°C. Rybu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a vložíme do nádoby na pečení. Pažitku nasekáme, česnek nastrouháme, fetu nakrájíme na menší kostičky. Potom vše položíme společně na prkénko, osolíme, přidáme citronovou kůru a společně nožem nasekáme tak, aby se všechny ingredience smíchaly. Filet poté pokapeme olivovým olejem a citronem a osolíme. Hotovou směs z bylinek a sýra rovnoměrně rozprostřeme po povrchu filetu a vložíme do trouby. Pečeme 20 – 25 minut. Mezitím si připravíme kapustičky. Ty nejdříve očistíme od košťálů a horních lístků a opláchneme. Cibuli nasekáme najemno, poté ji na pánví s rozehřátým ghí na středním plameni orestujeme. Přidáme sůl a pár kapek citronové šťávy a restujeme, dokud kapustičky nezměknout. Hotovou rybu vyndáme z trouby a podáváme společně s restovanými kapustičkami.

Moje tipy:

Použijte (pokud možno) divokého lososa, případně loveného halibuta nebo candáta. Divokého “sockeye” lososa nakupuji na Rohlík.cz 🙂

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

187

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.