Když nevíte coby, dejte si červený curry. Sice se to vůbec nerýmuje, zato je to fakt dobrý!

 

A to neříkám jen tak! Vždycky, když nevím, co uvařit, vzpomenu si právě na kari. Červený nebo zelený, miluju obě! Taky proto mám ve skříní obří zásobu curry pasty (samozřejmě bez cukru).

I když tenhle recept na červený curry není ničím zvláštní, spousta lidí tohle thajský jídlo ještě nezná. Nebo zná, ale netuší, jak jednoduchý je si tuhle pálivou dobrotu s kokosovym mlíkem doma připravit. Nebo tuší, ale prostě je to jen nenapadne. No a právě proto přidávám jedno ze svých nejoblíbenějších jídel i na svůj blog.

Zároveň jsem taky chtěla nasdílet ještě poslední recept předtím, než na dva měsíce zmizím za oceán, kde budu intenzivně pracovat na nový kuchařce, a kde nevím, kolik času budu na blogování mít.

Tak si na mě při jezení od kokosu voňavýho červenýho curry určitě vzpomeňte a já za to budu na oplátku vzpomínat na vás, až budu trhat čerstvý kokosy z palmy, který mi prý porostou na zahradě :).

Tak aloha a mahalo!

 

Ingredience

0,5 kg na kostičky nakrájeného masa (na fotce telecí)

2 nasekané stroužky česneku

1 najemno nakrájená cibule

1 na kostičky nakrájený menší lilek

1 na kostičky nakrájená menší cuketa

růžičky z 1 brokolice

3 – 4 lžíce červené curry pasty bez přidaného cukru

250 g lusků cukrového hrášku

650 ml kokosového mléka

himalájská sůl

šťáva z 1/2 limetky

pepř

ghí

Na servírování:

nasekaná chilli paprička

asijská bazalka

Počet porcí:

3 – 4 porce

Postup

Ve větší pánvi na středním plamení rozehřejeme ghí. Poté přidáme cibuli, kterou 2 minuty restujeme. Přidáme na kostičky nakrájené maso a společně s cibulí restujeme dalších 10 minut. Poté vmícháme nasekaný česnek a curry pastu a další minutu společně restujeme. Následně směs zalijeme kokosovým mlékem, promícháme a další 3 minuty necháme probublávat. Poté přidáme lilek, cuketu, brokolici, lusky, sůl, pepř a šťávu z limety a dalších 3 – 5 minut společně povaříme, dokud zelenina nezměkne. Hotové curry podáváme posypané čerstvou asijskou bazalkou a nasekanou chilli papričkou. Lze podávat také společně s květákovou rýží.

Můj tip:

Moje oblíbená curry pasta bez cukru je od značky „Lobo“. Kupuju jí buď ve vietnamských obchůdcích nebo v Makru. Samozřejmě si pastu můžete taky vyrobit sami! 🙂

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

114

Podobné články

5 comments

Odpovědět

Díky za inspiraci, zkusila jsem uvařit přesně dle receptu a všem chutnalo. Máme vůbec rádi thajská jídla, kombinaci curry, pálivých chilli papriček (sami si je pěstujeme) a kokosového mléka. Každé jídlo je experiment a tak stěží se mi podaří uvařit stejné jídlo dvakrát, protože pokaždé tápu v tom, jaké ingredience jsem tam vlastně dala 🙂

Odpovědět

skutečně v případě kari pasty píšete o lžících? Já kupuju u vietnamců v Sapě – škoda že teď nemám fotku, ale přijde mi to hodně …. tak 3 lžičky bych viděl ok, ale lžíce?

Odpovědět

Samozřejmě každá pasta je jiná a pokud je ta, kterou kupujete příliš ostrá, dejte raději méně. Já sama jsem známá tím, že mám ráda opravdu hodně ostré (často na to v článcích upozorňuji), takže pro mě jsou 2 – 3 lžíce na tak velké množství curry akorát, mému manželovi však často hoří ústa 🙂

Odpovědět

Jakou máte prosím Jani zkušenost se zamražovaním pasty?
Máme obecně doma problém, že jedno balení na jedno jídlo nespotřebujeme a je mi líto druhou půlku vyhazovat. Je možné zbytek nevyužité pasty zamrazit?
Moc děkuji za radu

Odpovědět

Krásný den, Nikol.
Ano, curry pastu můžete zamrazit, sama jsem to několikrát udělala a bez problémů:)

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..