Léto je sice u konce, ale želatinovym dortíkem s jahodama, si ho můžete ještě trošku připomenout 🙂

Tenhle dort chutal úplně stejně, jako ty želatinový jahodorty z cukrárny, když jsme byli malý. Jen teda nebyl sladkej, ale o to víc mi chutnal.

Byl to můj první cukrfree želatinovej dort vůbec, proto jsem ani nečekala, že bude stát za sdílení. Nakonec stál víc, než za sdílení a já horko těžko lovila všechny ingredience a jejich množství z paměti. Naštěstí jsem ale vylovila, a tak se s váma o něj můžu podělit.

Želatinový dorty jsem dostávala skoro každej rok k narozeninám. Byly to takový ty vděčný dorty, který byly rychle hotový, celkem hezky vypadaly a skoro všem chutnaly. Já sice vždycky snila o pětipatrovym dortu s marcipánovýma figurkama (i když marcipán nemám ráda), ale nakonec jsem byla ráda i za ten želatinovej.

A právě proto, že tyhle dorty u nás byly takovou každoroční tradicí, a taky proto, že jsem ho tak minimálně 15 let neměla (přesto si jeho chuť i vůni dokonale pamatuju), jsem se rozhodla, že ho vyrobím na oslavu 51. narozenin svýho táty.

Korpus byl naprosto dokonalej, krém sice potřeboval nechat o chvilku dýl ztuhnout, ale i tak chutnal skvěle, no a ta želatina… <3. Pokud se na dort chystáte, určitě ho (ne jako já) připravte už den předem a nechte ho přes noc uležet v ledničce. Pokud jeho přípravu necháte (stejně jako já) až na den oslavy, určitě si přivstaňte a dort připravte s předstihem tak, ať stihne alespoň 3 – 4 hoďky zatuhnout v ledničce. Jo a všechno nejlepší! 🙂

Ingredience

Korpus:

1,5 hrnku mandlové mouky (nebo mletých mandlí)

1 hrnek mletého kokosu

1 lžička kypř. prášku z vinného kamene

1 lžička jedlé sody

vanilkový extrakt

1/2 hrnku změklého másla

2 vajíčka od šťastných slepiček

1 hrnek kokosového mléka

špetka himalájské soli

Krém:

400 g zakysané smetany bez škrobu (pokojové teploty)

2 lžíce želatiny (Great Lakes)

30 g změklého másla

1 menší meruňka (na oslazení krému, lze bez)

vanilkový extrakt

Vrchní vrstva:

1 kg jahod (část na pokladení dortu, zbytek na želatinu)

1 meruňka

1 lžíce šťávy z citronu

6 lžic želatiny (Great Lakes)

Dále budeme potřebovat:

Formu na dort u průměru 22 cm

Pár lžic vlažné vody na želatinu

 

Počet porcí: 12

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. V míse smícháme mandlovou mouku, kokos, kypřící prášek z vinného kamene, jedlou sodu a sůl. Poté přidáme vejce, máslo, mléko a vanilku a vše důkladně promícháme. Hotovou směs vlijeme do formy na dort vyložené papírem na pečení. Pečeme 25 – 30 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Poté korpus vyndáme a necháme vychladnout.

Mezitím v míse smícháme zakysanou smetanu s máslem, přidáme nakrájenou meruňku a směs promixujeme. Dno misky naplníme vlažnou vodu, poté ji rovnoměrně posypeme želatinou a necháme ji nasát vodou. Poté želatinu vmícháme do směsi, přidáme vanilku a vše promícháme. (smetana nesmí být studená z ledničky, jinak nepujde želatina rozmíchat v krému). Pokud je krém příliš tekutý, vložíme ho na pár minut do ledničky ztuhnout. Pravidelně kontrolujeme, aby nám krém neztuhl příliš.

Krém poté rozprostřeme na korpus. Jahody rozpůlíme a rovnoměrně vyskládáme povrch krému. Zbylé jahody nakrájíme a vložíme společně s meruňkou do pánve. Na mírném plameni prohříváme, dokud ovoce nezměkně. Mezitím naplníme dno většího talíře vlažnou vodou (popř. dva talíře) a rovnoměrně posypeme želatinou. Teplé jahody přemístíme do vyšší nádoby a rozmixujeme tak, aby nám vzniklo jemné pyré. Pyré poté přemístíme znovu do pánve a prohřejeme (nevaříme). Poté přidáme želatinu a rozmícháme, dokud se želatina nerozpustí. Hotovou směs necháme vychladnout (tak aby byla vlažná) a poté opatrně vlijeme do dortové formy s korpusem a krémem. Dort poté vložíme na 3 – 4 hodiny do lednice. Podáváme ozdobený nasekanými mandlemi a lesními plody.

Moje tipy:

Jediná grass fed želatina, kterou jsem u nás sehnala, je od značky Great Lakes a seženete jí například na nejenleky.cz

Vanilkový extrakt si buď vyrábím sama nebo vozím z dovolených. U nás kupuji bio vanilkový extrakt například u M&S.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

103

Podobné články

11 comments

Odpovědět

Klobouk dolů! Kéž by se inspirovali ve školách! Mimochodom jsem si pustila váš rozhovor. Máte pravdu, uvalení daně na cukr je hloupost, ale rozhodně by se mělo zakazat doslazovani potravin, které se normálně nedoslazovaly jako housky, pizza, šunka atd. Cukr pod názvem dextroza najdete opravdu všude a to by se melo zakázat. Kdo chce, tak ať si to koupí v čokoládë nebo v sušenkach. Máte hezké stránky. S pozdravem Stáňa

Odpovědět

Dobrý den, Janino,
chtěla bych se zeptat jaká je cca spotřeba želatiny na jeden dort. Koukám že stojí cca 900,- a nerada bych z toho udělala 2 dorty 🙂

Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, Zdeňko,

na dort budete potřebovat asi 60 g želatiny. V tom balení za 900 korun je asi půl kila, takže Vám vystačí na hooodně dortů :)) Dají se z ní dělat i výborní gumoví medvídci 🙂

Odpovědět

Dobrý den, ten korpus je vysoký jak na prvním obrázku, nebo nízký, jak na obrázku dalším? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Korpus je vysoký tak, jak je vidět na rozřízlém kousku dortu. Tam, kde je dort ještě ve formě, je to zkreslené, protože dno formy je trošku propadlé (takže je těsto i pod úrovní okraje spodku formy), ale z obrázku to není zřejmé 🙂

Odpovědět

Dobry den,
zkousela jste to delat i s jinym (levnejsim) druhem zelatiny?
Dekuji za odpoved, hezky den.
Bara

Odpovědět

Dobrý den,

přiznám se, že nezkoušela, ale určitě to bude fungovat také 🙂

Odpovědět

Dobrý den,

chci se zeptat, je možné želatinu nahradit agarem?? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Paaja

Odpovědět

Určitě by to šlo, jen ho bude potřeba méně než želatiny a také to nebude asi tak dobré jako s ní :))

Odpovědět

Zdravim Janino,myslite,ze by sel udelat i krem z kokosoveho mleka/kremu a zelatiny?miluji dezerty ze zakysane smetany,ale kvuli alergii na bilkovinu kravskeho mleka je nemohu.Dekuji

Odpovědět

Dobrý den, Evi,

krém by určitě šel udělat i z kokosového krému, zatím jsem to ale na tento konKrétní dort nezkoušela 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.