Podle mě je houbová galetka s kozím sýrem zatím tím nejlepším cukrfree receptem v historii cukrfree receptů.

Recept na ní, jsem vytvořila pro milující a pozitivní časopis Loving. Nicméně pro ty z Vás, kterým se první číslo tohohle nádhernýho magazínu nepodařilo získat, je tu alespoň jeden ze tří Cukrfree receptů, který se v časopise objevily.

Je to právě dva týdny, co jsme přijeli na Hawaii, kde společně s Jančou Dell Plotnárkovou, specialistkou na GAPS výživu, připravuje zbrusu novou Cukrfree kuchařku. Ta bude spojením toho nejlepšího z Cukrfree a GAPS, takže bude nejen bez cukru, ale i léčivá pro střevo. Původně měla být knížka jen pro děti, ale nakonec jsme se rozhodly, že z ní uděláme kuchařku, ze který se nají celá rodina :).

Za prvních pár dní jsme zvádly připravit skoro dvacet receptů, oslavit Adamovy 30. narozeniny, dostat a vyléčit virózu, projet půlku ostrova a nasát ducha “aloha”. 🙂 Pokud to pujde takhle dobře dál, máte se začátkem příštího roku opravdu na co těšit!

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň poslední letošní termíny na Cukrfree kurzy a přihlásit se na ně můžete tady!

Tak aloha a mahalo! 🙂

 

Ingredience

Počet porcí:

3 – 4 porce

Náplň:

1 lžíce ghí

1 menší červená cibule

4 stroužky česneku

350 g krémových žampionů

2 lžíce čerstvého tymiánu

1 lžíce čerstvého rozmarýnu

3 lžíce suchého červeného vína

1/2 hrnku strouhaného tvrdého kozího sýra (nebo sýra pecorino)

1,5 lžíce olivového oleje

60 g čerstvého kozího žervé nebo lučiny

himalájská sůl

pepř

Těsto:

240 g 30% polotvrdého strouhaného sýra

90 g jemné mandlové mouky

1/2 lžíce lístků tymiánu

1 stroužek česneku

1 lžíce lučiny

Postup

Náplň:

Ve větší pánvi na rozehřátém ghí pomalu orestujeme cibulku. Poté přidáme na slabé plátky nakrájené houby, 3 nasekané stroužky česneku, tymián, rozmarýn a červené víno a společně restujeme asi 8 minut. Na závěr směs osolíme, opepříme a odstavíme z plamene. V menší misce smícháme kozí žervé se strouhaným kozím sýrem, přidáme nastrouhaný stroužek česneku, olivový olej a důkladně promícháme.

Těsto:

Troubu předehřejeme na 180°C. Strouhaný sýr vložíme do menšího hrnce, přidáme tymián, česnek a lučinu a promícháme. Vzniklou směs za občasného míchání na mírném plameni společně prohříváme. Jakmile se sýr roztaví, odstavíme hrnec z plamene, přidáme mandlovou mouku a směs důkladně propracujeme, dokud nám nevznikne těsto. Hotové těsto poté vložíme mezi dva pláty papíru na pečení a pomocí válečku rozválíme do kruhu o průměru cca 30 cm.

Do prostředku rozváleného těsta asi 6 cm od okrajů rozprostřeme sýrovou směs. Poté jí překryjeme houbovou směsí a okraje těsta přehneme přes náplň. (Pokuste se pracovat, co nejrychleji tak, vám těsto nevychladlo a neztuhlo). Takto připravenou galetku vložíme na 10 – 15 minut do předehřáté trouby. Hotovou galetku podáváme ještě teplou, posypanou lístky tymiánu a květy pažitky.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

115

Podobné články

Komentář

Odpovědět

Tak to vypadá božsky. Navíc jsem velikou milovníci kozího sýra. A krásné fotografie!

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *