Skořicový kešu sušenky jsou přesně tím typem vánočního necukroví, který si budete před návštěvou schovávat, a o který se nebudete s nikým chtít dělit!

Už od malička pro mě byly Vánoce spojený s vůní a chutí skořice. Ať už ve formě perníčků a Speculaas sušenek v době, kdy jsem ještě neřešila svojí postavu, nebo ve formě nízkotučnýho tvarohu s nastrouhaným jablkem a skořicí v době, kdy jsem neřešila nic jinýho, než svojí postavu.

Naštěstí jsem už pár let cukrfree a tak svou postavu už moc řešit nemusím (cukrfree a sport jí řeší za mě), a tak si můžu dopřát i na Vánoce sušenky, které mi svou chutí připomínají právě výše zmiňované Speculaas.

Abych pravdu řekla, tím že s Adamem nemáme děti a ani jeden z nás Vánoce moc neprožívá (a nejíme sladký), nemáme ani potřebu mít na Vánoce napečený hromady necukroví a nakoupenou plnou ledničku jídla. Takže pokud to nemáte stejně, nejspíš vás zaskočí to, že uvádím množství ingrediencí na 15 sušenek…

Podle mě opravdu patnáct, maximálně třicet (pokud chcete dopřát i návštěvě nebo máte větší rodinu) kousků kešu sušenek na Vánoce úplně stačí. Kešu sušenky, nebo obecně nízkosacharidové a vysokotučné necukroví, se nejí v takovém množství, jako klasické cukroví. Tím, že obsahuje tolik tuku, vám ve výsledku stačí jen jeden či dva kousky na chuť, takže nemáte ani potřebu ani chuť spořádat celou krabici.

Když jsem kamarádce řekla, že sušenky jsou vyrobené z kešu másla, protočila panenky a řekla mi, že na takhle drahý cukroví teda nemá. Ale to je právě to. Vánoce nemusí být o neustálým tlačení něčeho sladkýho, pak slanýho, a potom zase sladkýho do pusy. Raději si upečte menší množství, za to z kvalitních (i když dražších surovin) a jezte střídmě. Ve výsledku vás totiž X krabic sladkýho cukroví s moukou a cukrem vyjde na daleko víc peněz (a daleko víc kil, který po Vánocích budete muset shazovat), než když si upečete pár cukrfree sušenek, který si dáte za odměnu ke kávě nebo jako sladkou tečku po štědrovečerní večeři. 🙂

No a pokud stále nevíte, čím obdarovat své nejbližsí (i ty vzdálenější), tak vás určitě potěší, že mi právě na sklad (čti do obýváku), dorazil již pátý dotisk veleúspěšné Cukrfree kuchařky, kterou můžete objednat tady.

Navíc jsme pro vás vypsali i další a zároveň první termíny na Cukrfree kurzy roku 2018 a přihlásit se na ně můžete taky tady!

 

Budeme se na Vás těšit! 🙂

 

Ingredience

Na 15 ks sušenek

1 hrnek mletých kešu (lze použít i mandlovou mouku)

špetka soli

3/4 lžičky jedlé sody

1 lžička skořice

vanilkový extrakt

½ hrnku kešu másla

½ lžíce kokosového oleje

 

Čokoládová náplň

25 g vysokoprocentní čokolády

10 g kakaového másla

2 lžičky kešu másla

 

Postup

Troubu předehřejeme na 175°C. Ve větší míse smícháme společně kešu, sůl, jedlou sodu a skořici. Poté přidáme vanilku, kešu máslo a kokosový olej a pomocí rukou propracujeme tak, aby se nám všechny ingredience spojily. Poté těsto vložíme na 15 minut do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Poté z těsta odebereme vždy množství odpovídající jedné lžíci, ze kterého pomocí rukou vytvoříme kuličku. Stejným způsobem zpracujeme i zbývající těsto. Hotové kuličky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Prstem jemně přimáčkneme kuličku k plechu a koncem vařečky do jejich prostředku uděláme důlky, které po upečení budeme plnit čokoládou. Sušenky vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme po dobu 8 – 10 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu společně s kakaovým a kešu máslem. Poté nádobu s čokoládou odstavíme z vodní lázně a mícháme, dokud se nám nevytvoří hladká hmota. Vzniklou čokoládovou směs necháme vychladnout tak, aby nebyla příliš tekutá a ze sušenek nevytékala (jakmile začne čokoláda tuhnout, je potřeba pracovat rychle, jinak ztuhne příliš a bude potřeba ji znovu rozehřát). Hotové sušenky vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout (sušenky nesmí být teplé, jinak se čokoláda bude roztékat). Poté pomocí malé lžičky (nebo zdobícího pytlíku) plníme důlky sušenek čokoládou. Hotové sušenky dáme ještě na 10 – 15 minut do lednice ztuhnout a poté podáváme.

Sušenky skladujeme v lednici.

 

Moje tipy:

Sušenky nechte úplně vychladnout, než s nimi budete manipulovat. Teplé sušenky budou velmi křehké a snadno se rozlomí.

Pokud nechcete utrácet za drahá kešu másla, kupte si kešu ve větším a výhodnéjším balení (například na Grizly.cz) a máslo nebo mouku si připravte doma v mixéru sami.

Čokoládu používám buď 100% od značky Belvas (chocotherapia.cz) nebo Stella (Delmart) nebo 99% od značky Vivani (obchody se zdravou výživou např. Sklizeno)

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

137

Podobné články

4 comments

Odpovědět

Recept vypadá úžasě 🙂 Ale jak píšeš o tom množství a ceně .. Na jednu stranu určitě souhlasím, že není potřeba se přejídat a tak, ale přece jen když je rodina čtyř lidí a k ton přijde během Vánoc třeba dalších deset lidí na návštěvu, lidí co absolutně neřeší co ji, pečou doma z kil a kil mouky a cukru … Tak se to pečení zdravých sladkosti fakt prodraží :/

Odpovědět

Prodraží, ale to už je na každého volbě, zda bude návštěvě nabízet to nejlepší, co může, nebo zda pro návštěvu (která stejně neřeší, co jí) připravíš cukroví, které není tak cenově nákladné 🙂

Odpovědět

Jsem fakt ráda za tenhle recept! Každý rok hledám recepty na nějaký to cukroví-necukroví a tenhle se mi moc líbí 🙂 Jen mám ještě hloupou otázku – nemůžu kešu ořechy, tak bych je nahradila mandlemi (včetně mandlového másla). Změní to hodně strukturu těsta? Mandle mi přijdou o dost méně olejovité než kešu. Tak bych tam přihodila lžičku kokosového oleje?
Jo a taky jsem se snažila najít, jaký je potřebný minimální výkon mixéru na výrobu ořechového másla, a bez úspěchu. Nechce se mi kupovat zbytečně předražený mixér (Vitamix) kdyby stačilo něco umírněnějšího.

Děkuju za odpovědi, blahopřeji ke svatbě (člověk to tu chvíli nesleduje a už tolik novinek 🙂 ), a hezký zbytek neděle 🙂

Odpovědět

Dpbrý den Jani,

děkuji za dotaz. Vůbec bych se nebála vyměnit kešu za mandle a kešu máslo za máslo mandlové. Těsto by mělo být pevné a ne moc mazlavé, proto bych ho nejdříve vyzkoušela připravit bez té lžičky kokosového oleje navíc a poté bych ji případně ještě do těsta přidala. Co se týče mixéru, tak já sama mám dobrou zkušenost s mixérem Eta Vital Blend, který rozmixuje ořechy na máslo za 3 minutky 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *