Vím, že samochvála smrdí, ale na svou obranu musím říct, že se vůbec o samochválu nejedná, ba naopak. Jako nejlepší narozeninový dort na světě označili můj výtvor všichni, kteří se účastnili sobotní oslavy narozenin mých rodičů, kteří, ačkoli mají od malička stejné příjmení a narozeniny ve stejný měsíc, nejsou příbuzní (ani vzdálení, přísaham!).

dort-postup

O samochválu nemůže jít ani z toho důvodu, že jsem dort neměla šanci ochutnat. Všem chutnal tak moc, že mi nenechali ani kousek. Když jsem přišla na zahradu s kávou a se slaným koláčem, našla jsem už jen prázdný talíř, takže vlastně ani nevím jak chutnal. Upřímně mě to trochu naštvalo, protože upéct nejlepší dort na světě a ani ho neochutnat je trochu škoda.

Původně jsem dort vůbec nechtěla dělat, protože jsem čekala, že babičky a tety a vlastně všichni, co se oslav účastní, nejspíš moc neocení moje cukrfree pečení. Když pak dorazila babička, která vždycky vyrábí super dobrej a mega sladkej dort, s koláčem namísto dortu, bylo mi hned jasný, že nastala moje příležitost, a že zatímco se bude blahopřát a zapíjet a grilovat, bych mohla připravit dort, kterej jsem měla v hrubých rysech už docela dlouho v hlavě, ale zatím nebyla příležitost nebo čas, ho připravit.

dort-detail-doma

Bylo nutno jednat okamžitě, proto jsem sebrala zbytek kokosový mouky, raw kakao, který mi vyšlo jen tak tak a zatím poslala Adama do bio obchodu pro zbývající ingredience. Původně jsem chtěla dort dělat dairy free, ale nestihla bych vychladit kokosový mlíko, proto jsem místo něj použila na výrobu šlehačky smetanu.

Dort

Nejhorší pro mě je, když nemám moc času na vaření nebo pečení a dělám vše ve zmatku. Nejen, že mám pak ohromnej bordel v kuchyni, ale většinou i něco zkazím. U narozeninovýho dortu tomu nebylo jinak. Původně jsem totiž počítala, že mi těsto vyběhne tak, že bude jedna várka stačit na obě vrsty, a že korpus jen rozříznu, tak jak uvádím v návodu. Trochu jsem se přepočítala, těsto zůstalo vysoký akorát tak na jednu vrstu, takže jsem musela upéct druhou vrstvu zvlášt.

dort-detail

Při zjištění, že mi korpus na dvě vrstvy nebude stačit, jsem začala být trochu nervózní a to hlavně proto, že mi nezbyla kokosová mouka. Naštěstí jsem našla ve skříni mletý kokos, který jsem použila místo mouky. Adam tvrdil, že to nemělo vliv na chuť nebo konzistenci korpusu, takže ho prý klidně můžete použít taky :).

dortfinal

Ve svých děkovných emailech, za který vám vážně strašně moc děkuju, jste mě prosili i o to, jestli bych neuváděla, jaké přesně ingredience používám, a kde je můžete sehnat. Rozhodla jsem se tedy uvádět u každého receptu, jaké méně obvyklé ingredience používám a také to, kde jsem je koupila.

Co se týče raw kakaa, tedy nepraženého kakaa, kupuju Lifefood Nepražené Bio kakao 150g, které vyjde na nějakých 150 korun, většinou v bio obchodě nebo v Superpotravina.cz, když dělám nějakou větší objednávku. Nicméně, raw kakao najdete dnes už ve většině bio obchodů od různých značek za víceméně podobné ceny s podobnou kvalitou, takže nic nezkazíte, když nepoužijete stejné jako používám já.

dort-doma

Vinný kámen, který používám místo kypřícího prášku obvykle kupuju v Country Life za nějakých dvacet kaček. Kokosové mléko kupuji (pouze výjimečně, většinou si vyrábím domácí) v mém oblíbeném teplickém bio obchodě Energy Vita. Jedná se o 400ml plechovku od značky Rapunzel, která narozdíl od většiny značek nepřidává do kokosového mléka nic, co tam nepatří a vyrábí ho tedy pouze z vody a kokosu. Cenově se pohybuje někdě kolem 80 korun za 400ml (domácí vyjde daleko levněji).

 

Ingredience

2 hrnky kokosové mouky

1,5 hrnku raw kakaa nebo kakaového prášku

3 lžičky vinného kamene

stévie podle chuti

špetka soli

10 vajec

1 hrnek rozteklého grass fed másla (kokosového oleje pro dairy free)

2 lžičky vanilkové esence

1 hrnek plnotučného mléka nebo smetany (kokosového mléka pro dairy free)

1 hrnek silné kávy

Náplň

500 ml smetany ke šlehání (400 ml kokosového krému nebo 4-5 400 ml plechovek kokosového mléka)

stévie podle chuti

vanilková esence

sezónní ovoce (použila jsem jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz, angrešt)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 175°C.
  2.  Smíchejte suché ingredience – kokosovou mouku, kakao, vinný kámen, stévii, sůl.
  3. Přidejte zbylé ingredience – vejce, vanilkovou esenci, máslo nebo kokosový olej, mléko nebo kokosové mléko a kávu a vše dobře promíchejte.
  4.  Těsto ochutnejte a popřípadě doslaďte stévií.
  5.  Dno dortové formy (průměr 24 cm) vyložte papírem na pečení a okraje formy vymažte kokosovým olejem.
  6.  Vzniklé těsto vlijte do formy a pečte 25-30 minut.
  7.  Upečené vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  8.  Vychladlý korpus položte na rovný povrch a rovnoměrně horizontálně rozřízněte na dvě části.

Náplň NON DAIRY FREE:

  1. Vychlazenou smetanu na šlehání smíchejte s vanilkovou esencí a stévií.
  2. Šlehejte dokud se při vyndání metliček ze šlehačky nezačnou tvořit “špičky”.

Náplň DAIRY FREE:

  1. Kokosové mléko/krém dejte přes noc do ledničky.
  2. Po vyjmutí z ledničky mléko neprotřepávejte a lžičkou odejměte pouze vrchní kokosovou “smetanu” – zbytek mléka nebudete potřebovat (koko krém použijeme celý).
  3. Do smetany z kokosového mléka (při použití koko mléka) nebo kokosového krému (při použití koko krému) přidejte stévii podle chuti.
  4. Poté krém vyšlehejte do tuha. Pokud bude směs moc “suchá” přidejte trochu kokosového mléka.

Výroba dortu

  1. Umyté jahody rozkrojte podélně na půlku a vyskládejte je na první díl korpusu.
  2. Přidejte i další ovoce (rybíz, borůvky, maliny).
  3. Přes ovoce rovnoměrně rozprostřete půlku vzniklé šlehačky (kokosového krému).
  4. Na první vrstvu opatrně položte další díl korpusu.
  5. Rozprostřete na něj zbytek šlehačky (kokosového krému) a ozdobte zbytkem ovoce.
  6. Nechte alespoň 2 hodiny vychladnout před tím, než budete dort podávat.

57

Podobné články