Historicky první polívka na cukrfree blogu se těší na to, až jí ochutnáte!

Není to tím, že bych polívky neměla ráda, naopak. Polívky miluju už od malička a maminčin hovězí vývar mi dětství připomíná. Jen jsem si vždy říkala, že připravit “cukrfree” polívku není zas taková věda, protože většina polívek je už beztak “cukrfree.”

Před pár týdny mě náš kamarád Ondra (který vám za mě posílá knížky, když jsem zrovna někde v zahraničí), seznámil se svým známým Jardou – nepřítelem kostek a majitelem “Konečně vývar”. Jarda, který kromě toho, že ze srdce nenávidí “kostky”, se také před několika lety zbavil závislosti na cukru a nemůže si to vynachválit. Dovedete si nejspíš představit, jak si Janina – nepřítel cukru a Jarda – nepřítel kostek navzájem notovali.

Pár dní na to mi Jarda dovezl na vyzkoušení pár kousků jeho vývarů a já se do nich zamilovala (teda hlavně do toho hovězího a zeleninovýho, který piju jako čaj k svačině :). Mezitím jsem taky na internetu objevila další recenzi na svou Cukrfree Kuchařku, kde autorka zmiňuje to, že v kuchařce postrádá polévky.

Nemohla jsem tedy jinak, dopila poslední šálek vývaru a pustila se do přípravy své první cukrfree polévky, jejímž základem je pečený květák a česnek, a která vás na opravdu dlouhou dobu zasytí!

No a už tradičně připomínám, že Cukrfree Kuchařky s osobním věnováním (s láskou) pro vás, můžete ještě celý příští týden objednávat přesně tady! Další možnost bude až v půlce března, tak to nepropásněte! 🙂

 

Ingredience

1 středně velký květák

10 stroužků česneku

1/2 středně velkého tuřínu

1 pórek

700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1 lžíce lístků tymiánu

1 hrnek kokosového mléka

avokádový olej nebo ghí

himalájská sůl

pepř

Na servírování:

restovaná slanina

strouhaný čedar

nasekaná jarní cibulka

Postup

Troubu předehřejeme na 190°C. Květák očistíme a rozkrájíme na menší růžičky. Česnek oloupeme a společně s květákem vložíme do zapékací mísy. Poté rovnoměrně pokapeme rozehřátým ghí nebo avokádovým olejem, posolíme a popepříme a pomocí rukou promícháme, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Vložíme do trouby a pečeme 35 – 45 minut, dokud květák nezměkně a nezezlátne. Mezitím oloupeme tuřín, vložíme ho do menšího hrnce s osolenou vodou a vaříme do měkka. Ve větším hrnci rozehřejeme ghí, přidáme na slabší plátky nakrájený pórek a na středním plameni restujeme 3 – 5 minut. Poté přidáme upečený květák, česnek, vývar, tuřín a tymián, vše promícháme a necháme na mírném plameni 10 minut probublávat. Poté hrnec odstavíme z plamene, vlijeme kokosové mléko a pomocí tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme. Následně hrnec vrátíme zpět na střední plamen, případně dosolíme nebo dopepříme a necháme dalších 5 minut společně prohřát. Hotovou polévku servírujeme posypanou nastrouhaným čedarem, orestovanou slaninou a nasekanou jarní cibulkou.

75

Podobné články

8 comments

Odpovědět

Recept mne zaujal, tak jsem si polévku objednala k večeri a je vynikající. Děkuji 🙂

Odpovědět

To mám obrovskou radost! Moc rádo se stalo!! 🙂

Odpovědět

Recept vypada skvele, slo by kokosove mleko nahradit obycejnym mlekem? Vim, ze to chutove nebude tak smrncovni, ale jde to?:) Dekuji

Odpovědět

Dobrý den Petro! 🙂 raději než mléko, použijte tučnější smetanu. Výsledek bude geniální 😛 krásný den. Janina

Odpovědět

Polevku mam hotovou. Je vyborna. Presne takto vari v Rakousku. Zkuste si ji udelat! Doporucuji.

Odpovědět

Je pravda, ze neni to rychlovka. Ale stoji za to. Davno jsem nemela tak vybornou polevku z kostalu. A i muj dvouletaka snědl cely talíř, coz se jen tak nestává! Moc dekuji 🙂

Odpovědět

Právě jsem si tuto polévku udělala k snídani. Neměla jsem tuřín ani vývar, ale i přesto je výborná, protože pečený česnek a sůl s pepřem jí krásně dochutí. Děkuji za inspiraci.

Odpovědět

Mnaaam, toto je tolna tutovka, perfektna polievka, zajtra varim opat, skusim predpiect karfiol dnes vecer, a este, obom krpcom chutila, Janinka, dakujem za inspiraciu 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.