Spojení zeleného curry a zeleného chřestu předčilo všechna moje očekávání a tak vznikla lahodná, jemně pálivá chřestová polévka 🙂

Když jsem kdysi ochutnala poprvé zelené curry, věděla jsem, že to bude láska na celý život (nebo alespoň do té doby, než se ho klasicky, jako většiny svých oblíbených jídel, přejím). Naštěstí jsem se zeleného curry zatím nepřejedla, díky čemuž vznikla i tahle úžasná polévka.

Ano, uznávám, že to není zrovna nejvhodnější jídlo na třicetistupňová vedra (taky jsem se při její přípravě a hlavně následné konzumaci docela zapotila), ale byla by škoda právě probíhající chřestovou sezónu nevyužít k přípravě této dobroty.

Nenechte se názvem vyděsit. Pokud jste nikdy zelené curry neměli a nejste fanoušci toho žlutého (indického), nemusíte se bát. Zelené curry je, narozdíl od žlutého, tradiční spíše v thajské kuchyni a chuťově se podobá více červnému curry (liší se pouze v druhu chilli papriček).

Pasta na zelené curry se dá sehnat celkem jednoduše, většinou ji seženete i v supermarketu, ale tam často nemá úplně čisté složení a obsahuje navíc cukr. Já už delší dobu kupuji pastu na curry v Makru, kde jsem koupila i zelený bio chřest.

Pastu často seženete i ve vietnamských obchodech, případně ji můžete objednat online. Díky tomu, že polévka obsahuje kokosové mléko a kuře, je opravdu hutná, takže skvěle poslouží jako hlavní jídlo. Vy, co mě sledujete už delší dobu, víte, že nedokážu moc odhadnout pálivost vhodnou pro širší veřejnost. To, co přijde tak akorát příjemně pálivé mně, znamená slzy a smrkání nejen pro Adama, ale podle reakcí na mé pálivější recepty, i pro spoustu z vás. Dbejte proto, prosím, při přidávání curry pasty zvýšené opatrnosti a raději ji dejte nejdříve méně a následně přidejte, abyste mě potom u večer u jídla (a nebo taky druhý den ráno v koupelně) neproklínali :).

 

Ingredience

Ghí

1 cibule

2 stroužky česneku

700 g bio zeleného chřestu Metro Chef

1–2 lžíce zelené curry pasty bez cukru (záleží, jakou intenzitu a pálivost máte rádi)

1 hrnek kuřecího vývaru

2,5 hrnku kokosového mléka Aroy – D

400 g ve vývaru uvařeného kuřecího masa

Sůl

1 lžíce šťávy z limetky

 

Postup

Na pánvi s rozehřátým ghí restujeme najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Poté přidáme na menší kousky nakrájený chřest (cca 5 stonků chřestu si dáme stranou na později), curry pastu, promícháme a společně restujeme cca 5 minut.

Poté směs přendáme do hrnce, přidáme vývar, šťávu z limetky, kokosové mléko a necháme povařit, dokud chřest nezměkne. Mezitím si pomocí vidličky natrháme uvařené kuřecí maso na vlákna. Jakmile chřest změkne, vlijeme celou směs do mixéru a rozmixujeme do hladkého krému. Ten poté vlijeme zpět do hrnce, osolíme a na mírném plamenu necháme probublávat.

Na pánvi s rozehřátým ghí restujeme trhané kuře společně se zbývajícími stonky nakrájeného chřestu do zlatova. Hotovou polévku podáváme společně s trhaným kuřetem a chřestem. Můžeme dozdobit ředkvičkovými výhonky, kokosovým mlékem a pár kapkami olivového oleje.

 

Dobrou chuť!

Vaše

 

 

209

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..