Dnes jsem k snídani připravila tradiční mexickou shakshuku, která je v Mexiku asi tak stejně tradiční, jako je v Čechách trdelník (takže vůbec).

Samozřejmě si z vás zase utahuju. Shakshuka (čti šakšuka) je tradiční pokrm zemí severní Afriky a Izraele, jehož základem jsou rajčata, papriky, vejce a římský kmín.

Někteří z vás by mohli namítat, že v té tradiční šakšuce není ani lilek a ani houby.  Je to tím, že ta moje šakšuka je netradiční. Tradičně se totiž šakšuka pojídá s pita chlebem nebo jiným pečivem. Já pečivo nejím a tak mi ta tradiční šakšuka sice přišla chuťově dobrá, ale protože v ní není maso, nebylo se do čeho “zakousnout”. Proto do tý svý netradiční přidávám ještě houby a lilek a na chuti to neubere, spíše naopak.

Takže pokud zrovna na snídani nezvete nějakýho rodilýho Izraelce/Maročana, tak si do tý svojí šakšuky klidně hoďte černý olivy, čedar a avokádo a užijte si netradiční mexickou snídani :).

A abyste se při pojídání týhle netradiční snídaně nenudili, přidávám sem ještě odkaz na svou novou Cukrfree Kuchařku, která je ideální na prohlížení nejen při snídaních, ale i při spoustě jiných příležitostí (třeba při pojídání oběda nebo večeře). Takže pokud tu svou ještě nemáte a chcete jí mít a pokud zároveň toužíte po věnování ode mě (s láskou) pro vás, tak jí až do konce ledna můžete objednávat přesně tady! Další možnost bude až v půlce března, tak to nepropásněte! 🙂

 

Ingredience

1 středně velká červená cibule

2 papriky (žlutá nebo červená)

1/2 lilku

250 g žampionů

4 stroužky česneku (rozdrcené)

1 lžíce rajčatového protlaku

2 konzervy krájených rajčat

2 lžíce mletého římského kmínu

1/2 – 1 lžička kajenského pepře

4 vajíčka od šťastných slepiček

ovčí nebo kozí feta sýr na posypání

čerstvý koriandr

himalájská sůl

pepř

ghí

Postup

Ghí rozehřejeme na středním plameni. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, promícháme a na mírném plameni restujeme 4-5 minut. Poté přidáme na menší kostičky nakrájenou papriku a 2 minuty restujeme. Přidáme na menší kostičky nakrájený lilek a houby, promícháme a restujeme dalších 5 minut. Do vzniklé směsi přidáme lžíci rajčatového protlaku, římský kmín, kajenský pepř, česnek, sůl a pepř, vše promícháme a společně restujeme dalších 3-5 minut. Vmícháme krájená rajčata a na středním plameni vaříme asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vzniklou omáčku ochutnáme, popř. dochutíme římským kmínem nebo kajenským pepřem nebo dosolíme. Do omáčky vytvoříme 4 důlky, do kterých vyklepneme vejce. Pánev poté buď přiklopíme pokličkou a cca 10 minut vaříme, dokud nejsou vejce hotová nebo vložíme na pár minut do předem vyhřáté trouby na režim horního grilu. Těsně před dopečenením posypeme shakshuku feta sýrem a vložíme zpět do trouby (popř.přiklopíme pokličkou), dokud se sýr nezapeče. Hotovou shakshuku posypeme čerstvým nasekaným koriandrem, zakápneme olivovým nebo avokádovým olejem a podáváme.

57

Podobné články

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..