Pro beránky jsem měla už od malička slabost a na Velikonoce jsem se těšila vlastně jen ze dvou důvodů – bude volno a bude beránek.

Letos jsem si poprvé, co jsem na cukrfree, beránka připravila doma a věřte nebo ne, byl daleko lepší než ten z obchodu, kterého jsem kdysi chodila tajně ujídat ještě před Velikonocemi. I když recept přidávám na poslední chvíli, tak věřím, že ještě před svátky najdete chvilku a cukrfree beránka vyzkoušíte. Je to vlastně zrecyklovaný recept na mou oblíbenou bábovku. Formu jsem sehnala v obchodě Tescoma, a i když někomu z vás nejspíš přijde děsivá, mně přijde roztomilá :).

Určitě si dejte práci a formu na beránka pořádně vymažte a vysypte, ať nemáte z beránka trhance 🙂

Krásné Velikonoce!

Ingredience

Počet porcí: 12

350 g kešu

100 g nahrubo strouhaného bio kokosu

Špetka soli

2 lžičky jedlé sody

½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

Vanilkový extrakt (mám domácí a použila jsem 2 lžičky)

½ lžičky skořice

¼ lžičky mleté kurkumy

1 hrnek domácího kefíru (lze použít i hustší farmářský)

4 vejce

Nastrouhaná kůra z bio citronu

3 bílky

1-2 hrsti lyofilizovaného ovoce (já použila nalámané ostružiny a maliny)

Kokosový olej a kokosová mouka na vymazání a vysypání

Forma: 34 × 19 × 11,2 cm (keramická)

Postup

Kešu a kokos rozmixujeme do jemné moučky a vložíme do mísy. Přidáme sůl, sodu, kypřící prášek, skořici a kurkumu a promícháme. Poté přidáme vanilku, kefír, vejce a kůru z citronu a opět důkladně promícháme. Troubu mezitím předehřejeme na 160°C.  Bílky vyšleháme do tuhého „sněhu“ a opatrně přimícháme do těsta. Poté přidáme lyofiliozované ovoce a opět jemně vmícháme. Formu důkladně vymažeme kokosovým olejem a poté vysypeme kokosovou moukou (pokud použijete silikonovou formu, nemusíte vysypávat). Hotové těsto přemístíme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 45–55 minut, propečenost kontrolujeme špejlí. Hotového beránka necháme 10 minut vychladnout a poté jej opatrně překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout. Beránka můžeme podávat jen tak, případně ho můžeme ještě polít čokoládovou polevou z rozehřáté čokolády a kokosového oleje nebo rozehřátým kokosovým máslem.

Moje tipy:

Je potřeba použít na hrubou strouhaný bio kokos – ten kupuji např. v DM, Country Life nebo v Globusu.

Doba pečení se může lišit podle typu trouby, ale i podle velikosti vaší formy. Kontrolujte proto průběžně beránka, ať není uvnitř ještě nedopečený, případně ať není moc vysušený. Těsto by mělo být vláčné, ale pevné.

Beránek chutná naprosto dokonale v kombinaci s Cukrfree nenutellou!

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

225

Podobné články

2 comments

Odpovědět

Dobrý den, upekla jsem beránka dle receptu, ale nebyl to beránek, ale bábovka 🙂 Jenomže po ochutnání mi to přišlo příliš slané. A to jsem tam soli dala opravdu jenom prezenčně. Je možné nějak ubrat jedlou sodu? Myslím, že ta to způsobila.. Prosím, co myslíte? Nemáte s tím už zkušenost? Jinak kromě té slanosti je beránek/bábojda moc dobrá 🙂 Děkuji za recept.

Odpovědět

Dobrý den, Katko, ano je možné, že v beránkovi je příliš jedlé sody, zkuste příště dát buď o něco méně, nebo použít kypřící prášek bez fosfátů 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..