Pro beránky jsem měla už od malička slabost a na Velikonoce jsem se těšila vlastně jen ze dvou důvodů – bude volno a bude beránek.

Letos jsem si poprvé, co jsem na cukrfree, beránka připravila doma a věřte nebo ne, byl daleko lepší než ten z obchodu, kterého jsem kdysi chodila tajně ujídat ještě před Velikonocemi. I když recept přidávám na poslední chvíli, tak věřím, že ještě před svátky najdete chvilku a cukrfree beránka vyzkoušíte. Je to vlastně zrecyklovaný recept na mou oblíbenou bábovku. Formu jsem sehnala v obchodě Tescoma, a i když někomu z vás nejspíš přijde děsivá, mně přijde roztomilá :).

Určitě si dejte práci a formu na beránka pořádně vymažte a vysypte, ať nemáte z beránka trhance 🙂

Krásné Velikonoce!

Ingredience

Počet porcí: 12

350 g kešu

100 g nahrubo strouhaného bio kokosu

Špetka soli

2 lžičky jedlé sody

½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

Vanilkový extrakt (mám domácí a použila jsem 2 lžičky)

½ lžičky skořice

¼ lžičky mleté kurkumy

1 hrnek domácího kefíru (lze použít i hustší farmářský)

4 vejce

Nastrouhaná kůra z bio citronu

3 bílky

1-2 hrsti lyofilizovaného ovoce (já použila nalámané ostružiny a maliny)

Kokosový olej a kokosová mouka na vymazání a vysypání

Forma: 34 × 19 × 11,2 cm (keramická)

Postup

Kešu a kokos rozmixujeme do jemné moučky a vložíme do mísy. Přidáme sůl, sodu, kypřící prášek, skořici a kurkumu a promícháme. Poté přidáme vanilku, kefír, vejce a kůru z citronu a opět důkladně promícháme. Troubu mezitím předehřejeme na 160°C.  Bílky vyšleháme do tuhého „sněhu“ a opatrně přimícháme do těsta. Poté přidáme lyofiliozované ovoce a opět jemně vmícháme. Formu důkladně vymažeme kokosovým olejem a poté vysypeme kokosovou moukou (pokud použijete silikonovou formu, nemusíte vysypávat). Hotové těsto přemístíme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 45–55 minut, propečenost kontrolujeme špejlí. Hotového beránka necháme 10 minut vychladnout a poté jej opatrně překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout. Beránka můžeme podávat jen tak, případně ho můžeme ještě polít čokoládovou polevou z rozehřáté čokolády a kokosového oleje nebo rozehřátým kokosovým máslem.

Moje tipy:

Je potřeba použít na hrubou strouhaný bio kokos.

Doba pečení se může lišit podle typu trouby, ale i podle velikosti vaší formy. Kontrolujte proto průběžně beránka, ať není uvnitř ještě nedopečený, případně ať není moc vysušený. Těsto by mělo být vláčné, ale pevné.

Beránek chutná naprosto dokonale v kombinaci s Cukrfree nenutellou!

 

Dobrou chuť! 🙂

Vaše

 

 

226

Podobné články

14 comments

Odpovědět

Dobrý den, upekla jsem beránka dle receptu, ale nebyl to beránek, ale bábovka 🙂 Jenomže po ochutnání mi to přišlo příliš slané. A to jsem tam soli dala opravdu jenom prezenčně. Je možné nějak ubrat jedlou sodu? Myslím, že ta to způsobila.. Prosím, co myslíte? Nemáte s tím už zkušenost? Jinak kromě té slanosti je beránek/bábojda moc dobrá 🙂 Děkuji za recept.

Odpovědět

Dobrý den, Katko, ano je možné, že v beránkovi je příliš jedlé sody, zkuste příště dát buď o něco méně, nebo použít kypřící prášek bez fosfátů 🙂

Odpovědět

Dobrý den, mohu se prosím zeptat na recept na váš domácí vanilkový extrakt? Mám obě kuchařky a nevšimla jsem si ho nikde 😅
Beránek vypadá skvěle, už se těším na Velikonoce, ale možná zkusím „jako bábovku“ drive ☺️

Odpovědět

Lucinko dobrý den, postup jsem dávala do výběru na instragramu, najdete ho pod „Vanilka“ zde https://www.instagram.com/cukrfree.cz/?hl=en

Odpovědět

Dobrý den šlo by do beránka použít prosím čerstvé maliny/ kanadské borůvky místo lyofilizovaného? Děkuji

Odpovědět

Dobrý den, ano určitě! 🙂

Odpovědět

Dobrý den, mohu se prosím optat, proč je v beranku ovoce? jde udelat i bez nej? nebo to ovlivni chut? Dekuji

Odpovědět

Dobrý den, Jani, já jsem zvyklá na beránka z dětství, který vždy obsahoval kandované ovoce 🙂 proto jsem zvolila jako náhradu lyofilizované. Tím je i beránek o něco sladší, nicméně ovoce můžete vynechat úplně 🙂

Odpovědět

Dobrý den, nevíte prosím, jestli by šlo místo kešu a kokosu použít mandlovou a kokosovou mouku? 🙂 Nějak mi nejde zprovoznit sekáček a ani nevím, zda by to nasekal na jemno. Mám sice ještě Nutri Bullet, ale nevím zda se v něm smí mixovat samotné suché ingredience 🙂

Odpovědět

Dobrý den, Jani,

děkuji za dotaz. Místo kešu určitě mandlovou mouku použít můžete, kokos ale za kokosovou mouku ve stejném poměru zaměnit nejde, jelikož má při pečení jiné vlastnosti. Kokosová mouka nasaje několikanásobné množství vody oproti kokosu, proto je potřeba s tím při pečení počítat a recept tomu uzpůsobit. Pokud však nemáte s pečením s kokosovou moukou zkušenosti, raději bych kokos v receptu nenahrazovala, abyste potom nevyhazovala velmi drahou tuhou hmotu 🙂 Kamarádka Hanka má NutriBullet a dělá v něm i ořechová másla, takže mixovat ořechy by neměl být problém! 🙂

Odpovědět

Dobry den,
mam kesu mouku od Lucky alvin (pise jenom 100% kesu), zatimco je v receptu odkaz na prazene kesu.
Jde taky pouzit uz hotovou mouku od neprazenich kesu?
Dekuji
Ana

Odpovědět

Krásný den,

ano jde použít buď kešu mouka nebo namleté kešu ořechy 🙂

J.

Odpovědět

Dala jsem méně sody, ale stejně jsem ji tam porad cítila. Zachránila to čokoládová poleva 😀 Slo by sodu úplně vynechat a dat víc kypriciho prasku?

Odpovědět

Dobrý den, Anet, pokud jste více citlivá na sodu, tak určitě můžete použít jen kypřící prášek 🙂

Odpovědět

Váš email nebude publikován. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..